За 85% от украинците не са приемливи никакви териториални отстъпки на Русия, за да се постигне мир възможно най-скоро.Това показват резултатите от проучване, проведено от Киевския международен институт по социология (КМИС), съобщава Укринформ.

Само 8% от анкетираните смятат, че за постигане на мир и запазване на независимост някои територии могат да бъдат изоставени.

"През септември 87% смятат отстъпките за неприемливи, но разликата с текущия показател е в рамките на статистическата грешка, тоест всъщност не са настъпили промени. И през септември същият брой като сега (8%) бяха за преговори и бяха готови да се откажат от определени територии. В същото време сега делът на тези, които не подкрепят териториалните отстъпки, е малко по-висок от цифрата към май 2022 г.“, отбелязват социолозите.

Освен това последното проучване показа, че във всички региони на Украйна абсолютното мнозинство от населението е против всякакви териториални отстъпки. Дори сред жителите на изток, където се водят ожесточени битки, 80% са против отстъпки (само 9% са готови на отстъпки), а сред южните - 82% са против отстъпки (само 10% са готови).

Също така, според социологическо проучване, сред украиноговорящите, и сред двуезичните, и сред рускоговорящите украинци, абсолютното мнозинство е против всякакви отстъпки на Русия.

Както отбеляза заместник-директорът на КМИС Антон Грушецки, коментирайки резултатите от проучването, след 10 месеца война украинците остават непоколебими и отхвърлят наратива за "необходимостта от териториални отстъпки за успокояване на агресора“.