Протестите в Иран не спират вече пета поредна седмица, а в Берлин хора от цяла Европа се събраха по улиците в знак на солидарност с демонстрациите срещу режима в Техеран, съобщава германският телевизионен канал ZDF.

Десетки хиляди хора преминаха през правителствения квартал на федералната германска столица в знак на солидарност с протестите в Иран. Сборният им пункт бе пред Колоната на победата, където започнаха да пристигат хора още в сутрешните часове на събота.

По оценки на полицията около 80 000 души са участвали в акцията към следобедните часове на деня. В продължение на часове тълпи се стичаха към демонстрацията от всички посоки, отбелязва медията.

Повече от 200 души бяха убити, а хиляди други хвърлени в затвора след началото на протестите в Иран заради смъртта на 22-годишната Махса Амини, според правозащитни организации.

Множество иранци пристигнаха в Берлин от десетки различни градове, за да подкрепят критичните за системата протести в Иран.

Демонстрацията в Берлин беше мирна, полицията я описа като "до голяма степен безпроблемна". В началото за кратко бе пусната пиротехника.