Петдесет и трима републиканци от Камарата на представителите на американския щат Мейн гласуваха във вторник срещу резолюция в подкрепа на Украйна, подчертавайки партийното разделение относно политиката на САЩ спрямо войната в Украйна, съобщава Associated Press.

Резолюцията все пак беше приета с 87-54 гласа, след като лидерът на малцинството в Камарата на представителите Били Боб Фокингам и съюзниците му не успяха да провалят гласуването. Един демократ и всички с изключение на 11 републиканци гласуваха против символичната мярка.

Резолюцията, осъждаща "варварската война“ на руския президент Владимир Путин, беше внесена от конгресмена Ребека Милет, демократ от Кейп Елизабет, която говори за своя опит в Украйна като член на Корпуса на мира.

Милет заяви, че 14 милиона украинци са били разселени и стотици деца са били убити. "Нищо не оправдава подкрепата за унищожаването на култура, нация, народ. Нищо“, заяви тя.

Но републиканците се оплакаха, че Украйна е корумпирана и заявиха, че САЩ трябва да спрат да помагат на правителството на украинския президент Володимир Зеленски.

В един момент председателят на Камарата на представителите на Мейн - Рейчъл Талбот Рос, демократ от Портланд, трябваше да отправи предупреждение срещу ескалиращата реторика.