Още през май украинските войски за противовъздушна отбрана са успели да свалят пет руски самолета на руска територия, изпращайки смразяващо послание до Кремъл. Украинските военновъздушни сили разкриха, че американската система за противоракетна отбрана Patriot е постигнала безпрецедентно постижение, пише The EurAsian Times.

Говорителят на украинските военновъздушни сили Юрий Игнат наскоро разкри, че по време на яростна контраатака през май тази година въоръжените сили на Украйна са свалили пет руски самолета за пет минути. Той твърди, че баражът е извършен с помощта на системата за противоракетна отбрана Patriot, съобщи украинската медия Novynarnia.

Служителят е уточнил още, че сред петте свалени самолета са Су-34, Су-35, два хеликоптера за електронна борба Ми-8МТПР-1 и обикновен хеликоптер Ми-8. Всички те са свалени в Брянска област, граничеща с Украйна.

Ингат е коментирал пред изданието на 27 ноември, че това е гениална операция, ръководена от командващия украинските ВВС. Ингат е коментирал: "Украинските зенитно-ракетни комплекси (ЗРК) Patriot със своите нетрадиционни и решителни действия унищожиха пет самолета за пет минути в направление Брянск, откъдето изстреляха управляеми ракети срещу нашите северни територии."

Това е важно, като се има предвид, че Су-35 е един от най-страховитите самолети на руските ВВС в продължаващия конфликт. Украинските изтребители, изпълняващи опасни мисии на своите съветски военни самолети, признават, че най-голямото им предизвикателство е бил именно страхотният руски изтребител Су-35.

Малко преди Patriot да свали петте руски самолета, някои украински оператори за противовъздушна отбрана, които са завършили обучение по новите системи за противоракетна отбрана PAC-3 Patriot, също са заявили, че Су-35 е тяхната "мечтана цел".

EurAsian Times по-рано съобщи, че модерни руски изтребители, като Су-35, са били разположени заедно със Су-34 по фронтовите линии, за да обстрелват Украйна с управляеми въздушни снаряди, за които последната няма голяма защита.