Всички освен шестима републиканци в Сената са обещали да се противопоставят на повишаването на тавана на дълга "без съществени разходи и бюджетни реформи“, подкрепяйки позицията на председателя на Камарата на представителите Кевин Маккарти, съобщава CNN.

Групата от 43 републикански сенатори, водени от сенатор Майк Лий от Юта, са заявили, че са "обединени зад републиканската конференция в Камарата на представителите в подкрепа на съкращения на разходите и структурна бюджетна реформа като отправна точка за преговори за тавана на дълга“ в писмо до лидерът на мнозинството в Сената Чък Шумър, демократ от Ню Йорк.

Според медията, писмото подчертава дълбокия разрив във Вашингтон за това как да се избегне неизпълнение на дълга. Републиканците многократно се застъпваха за съкращения на разходите, обвързани с тавана на дълга, докато Белият дом твърди, че няма да преговаря по въпроса.

Сенатор Сюзън Колинс от Мейн, Лиза Мърковски от Аляска, Мит Ромни от Юта, Ранд Пол от Кентъки, Джош Хоули от Мисури и Джон Кенеди от Луизиана са единствените републиканци в камарата, които не са подписали писмото, посочват от CNN.

"Нарушаването на тавана на дълга на САЩ рискува да предизвика икономическа криза подобна на тази от 2008 г., която заличава милиони работни места и връща Америка назад за поколения, предупреди Moody's Analytics. Въздействието може да включва забавени социални осигуровки, закъснели заплати на федерални служители и ветерани и пряк удар върху инвестициите на американците", цитират от медията.

Министърът на финансите Джанет Йелън е заявил, че САЩ може да просрочат дълга си веднага след 1 юни, ако Конгресът не предприеме действия.

"Нашата икономика е в свободно падане поради неустойчиви фискални политики“, пишат сенаторите в писмото. "Тази траектория трябва да се преодолее с фискални реформи. Нещо повече, последните прогнози на Министерството на финансите затвърждават спешната нужда от справянето с тавана на дълга. Камарата направи отговорна първа стъпка, като се обърна към масата с техните предложения. Сега е наложително президентът да направи същото", цитират от медията

"Като такива, ние няма да гласуваме за закриване на който и да е законопроект, който повишава тавана на дълга без съществени разходи и бюджетни реформи“, добавят те.

Белият дом отвърна на удара, отбелязва CNN, обвинявайки републиканските сенатори, че държат икономическия поминък на милиони американци като заложници.

"В момент, в който страната току-що отчете исторически печалби на работни места, не е моментът тези сенатори да отменят подкрепата си за избягване на фалит без условия по време на президентството на Тръмп“, е заявил в изявление заместник-прессекретарят на Белия дом Андрю Бейтс. "Те трябва да спазват конституционното си задължение да плащат сметките ни и да не причиняват едностранно рецесия на страната.“

"Американският народ няма да приеме тази заплаха при никакви обстоятелства, но особено да не позволи драконовските съкращения в законопроекта за Камарата на представителите, които биха хвърлили в безизходица ветерани, правоприлагащи органи, работници в производството и болни деца“, е добавил Бейтс.

От CNN припомнят, че президентът Джо Байдън ще се срещне с Маккарти, републиканец от Калифорния, и други лидери на Конгреса във вторник, за да обсъдят повишаването на тавана на дълга.

По-рано тази седмица Белият дом изрази готовност за краткосрочно фиксиране на тавана на дълга, но по-късно отстъпи от позицията си.

Директорът на Службата за управление и бюджет Шаланда Йънг повтори пред репортери тази седмица, че позицията на администрацията остава: "Задължение на Конгреса е да гарантира, че няма да го просрочим“.