Силите за сигурност на Иран откриха огън срещу протестиращите в родния град на Махса Амини, събрали се по повод 40 дни от смъртта на 22-годишната жена, съобщава британският вестник The Guardian, като се позовава на правозащитници.

"Силите за сигурност изстреляха сълзотворен газ и откриха огън по хора на площад "Зиндан“ в град Сакез“, съобщи в "Туитър“ Hengaw, базирана в Норвегия група, която наблюдава нарушенията на правата в кюрдските региони на Иран, без да уточнява дали има загинали или ранени.

Въпреки засилените мерки за сигурност, колони от опечалени се изсипаха в родния град на младата жена, която почина след арест на моралната полиция. Местните медии съобщиха, че властите на Иран са блокирали достъпа до интернет в града от "съображения за сигурност“.

Амини, 22-годишна иранка от кюрдски произход, почина на 16 септември, три дни след ареста й от моралната полиция, докато бе на посещение в Техеран с по-малкия си брат.

Гневът на гражданите взе връх на погребението й миналия месец, предизвиквайки най-голямата вълна от протести в страната от почти три години насам. Млади жени и ученички водеха демонстрациите, като сваляха и изгаряха забрадките си и се изправяха срещу силите за сигурност на улицата.

Опечалените се отправиха към гроба на Амини в сряда сутринта, въпреки че службите за сигурност предупредиха семейството й да не провежда церемонията, заплашвайки, че "трябва да се тревожат за живота на сина си“, според активисти.

"Смърт на диктатора“, скандираха опечалените на гробището край Сакез, преди да се насочват към кабинета на губернатора в центъра на града. Иранската информационна агенция Fars съобщи, че около 2000 души са се събрали в града и са скандирали "Жена, живот, свобода“.

Изображенията, споделени от Hengaw, показват силното присъствие на силите за сигурност. Съобщава се, че са затворени входовете на града.