12 процента от членовете на СДСМ са отишли до урните през първите три часа на предсрочните вътрешнопартийни избори. Председателят на Централната избирателна комисия на партията Виктория Мандич оцени, че тази избирателна активност е "добра“, цитира думите й скопското електронно издание “360 Степени“.

Тя каза, че всички 194 избирателни секции в 80 общини са отворени в 8 часа сутринта (9 часа българско време) и че гласуването протича без забавяне, в демократична атмосфера и при спазване на мерките за защита от Covid-19.

Членовете на СДСМ, които не са се регистрирали като избиратели до крайния срок, могат да го направят и в избирателните секции. Право на глас има всеки, който има електронна членска карта на СДСМ, каза Мандич.

Тя съобщи, че след като гласуването приключи в 19 часа (20 часа българско време), избирателната комисия ще обяви резултатите от предсрочните избори в партията, които последваха оставката на досегашния лидер Зоран Заев, който ръководеше СДСМ от средата на 2013 г.

На вторите преки избори в СДСМ и първите извънредни кандидати за нов лидер са Димитър Ковачевски, Фросина Ременски и Йован Деспотовски.

Превод и редакция: Юлиян Марков