Тайландският флот съобщи, че 31 моряци са в неизвестност, след като военен кораб, превозващ над 100 души екипаж, се е преобърнал и потънал по време на буря в Тайландския залив, предава ВВС, като уточнява, че инцидентът се е случил в неделя вечерта (местно време).

В понеделник властите съобщиха, че са спасили 75 членове на екипажа, но 31 все още са в неизвестност в бурното море.

"Минаха повече от 12 часа, но ще продължим да търсим“, увери говорител на флота пред BBC.

Спасителните екипи са работили през нощта, за да намерят оцелели, като операцията е продължила и в понеделник – с подкрепа от военновъздушните сили на острова. В ход е и разследване на причините за произшествието.

"Това почти никога не се е случвало в историята на нашите сили, особено на кораб, който все още се използва активно“, подчерта адмирал Погкронг Монтардпалин пред медията.

Длъжностни лица поясняват, че корабът е потънал, след като в него е проникнала вода, която е наводнила корпуса му и е предизвикала късо съединение. Екипажът се е борил да запази контрола над плавателния съд без захранване, но той се е наклонил и след това потънал.

Корабът е патрулирал на 32 км източно от Банг Сафан, в провинция Прачуап Хири Хан, когато е попаднал в буря.

Три военноморски кораба и хеликоптери са били изпратени да помогнат след получаването на сигнала за бедствие, но само един е успял да достигне до плавателния съд, преди той да потъне. На борда му са качени голяма част от моряците на потъващия кораб. ВВС на Тайланд обаче представиха оскъдни подробности за тяхното състояние. Местни медии публикуваха снимки, на които се вижда как медицински персонал сваля членовете на екипажа в носилки.

Премиерът Прают Чан-оча публикува изявление, в което потвърждава, че служителите разследват бедствието. "Следя новините - около петима души са тежко ранени", заяви той.

HTMS Sukhothai е построен за тайландския флот в САЩ в средата на 80-те години на миналия век, припомня медията.