25 държави са се присъединили към Координационната група, която работи по създаването на специален трибунал за Русия за военни престъпления, съобщава РБК-Украйна, позовавайки се на речта на ръководителя на парламентарната комисия по правна политика Денис Маслов.

Той припомни, че още в началото на руската инвазия Украйна предложи създаването на "специален трибунал, който трябва да постави на подсъдимата скамейка главните действащи лица – тези от висшето военнополитическо ръководство на Русия“.

"Мога да кажа, че ако през лятото много от световните експерти не вярваха във възможността за създаване на такъв трибунал, днес 25 държави вече са се присъединили към така наречената Координационна група, която работи по модел за създаване на трибунал", изтъкна Маслов.

Украйна предложи на света своята визия. Излезе с активна позиция, предложи проект за устав на този трибунал, модел за неговата работа. Трябваше да положим наистина големи усилия, да общуваме с политици, да провеждаме съответни събития, да притискаме различни страни по света, за да стигнем днес до извода, че моделът на трибунала и евентуалните му документи вече се обсъждат“, подчерта ръководителят на парламентарната комисия по правна политика.

По думите му до момента са предложени три модела на специалния трибунал.

"Първият модел е моделът на създаване на трибунал с решение на Общото събрание на ООН, където генералният секретар на ООН, въз основа на резолюция, може да подпише споразумение с Украйна за създаването на такъв трибунал. Ние сме доволни от този модел, това бе едно от нашите предложения."

Вторият модел е многостранен международен договор, отворен за подписване от много страни, споделящи ценности, и вярващи, че световната сигурност и ред не могат да съществуват, без престъпниците на Кремъл да бъдат държани отговорни“, отбеляза Маслов.

Третият обсъждан модел, подчерта той, е моделът на хибриден трибунал, когато в националната съдебна система на Украйна се създава съд с отделни правомощия, който включва чуждестранни съдии, за да се спазват правилата за справедливост. Те ще могат да разгледат въпроса за отговорността за престъпления на агресия срещу Украйна“.

Ние изразихме опасенията си, че националният съд днес не може да не се съобразява с имунитета, който имат Путин или Шойгу, защото националните съдилища не могат да преследват висшите длъжностни лица на чужда държава, отбеляза Маслов.

Ние не искаме да се отклоняваме от тази позиция, че и Путин, и Шойгу, и тяхното висше военнополитическо ръководство са извършили престъпление срещу Украйна, престъпление на агресия, и че трябва да бъдат подведени под отговорност. Затова считаме, че първите два модела са най-правилни и ще настояваме те да бъдат изпълнени“, подчерта Маслов.

Няма ясна дата относно срока за процеса на създаване на трибунала.

През септември 2022 г. нито една държава официално не подкрепи създаването на специален трибунал над Русия. Засега все повече държави подкрепят идеята, а скоро ще бъде създаден международен център за разследване на престъплението агресия.