Масовото убийство в Цетине, при което нападател уби 11 души, отново повдигна въпроса за наличието на огнестрелни оръжия на Балканите, където 90 процента от всички оръжия са в ръцете на гражданите, пише скопското електронно издание "24 Вести“.

Изчислено е, че гражданите в региона разполагат с девет пъти повече оръжия от армията и полицията, а по отношение на количеството оръжия на глава от населението водят Сърбия и Черна гора, според анкетата Small Arms Survey от 2018 г.

Смята се, че общо за Западните Балкани има 30 оръжия на 100 жители, докато в Сърбия и Черна гора има 40 леки оръжия на 100 жители.

"Политическата и социално-икономическа нестабилност на Балканите през последните 30 години и честите ежедневни политически заплахи за нова война доведоха до това, че много граждани не са готови да се откажат от оръжието си и искат да го запазят, защото... не дай Боже“, казва Предраг Петрович, директор на изследванията в Белградския център за политика на сигурност (BCSP).

Въпреки усилията за намаляване на количеството оръжия, все в страните от Западните Балкани още има "твърде много“, отбелязват изследователите. Изчислено е, че между 500 000 и 1,6 милиона домакинства притежават огнестрелни оръжия, повече незаконно, отколкото законно.

Америка е на първо място в света по брой оръжия на глава от населението, 120 оръжия на 100 жители, показва проучването.

"Количеството оръжия в страните от региона, особено нелегалните, представляват значителен риск за сигурността“, оценява Петкович. "Самият факт, че някой притежава оръжие, е риск, а дали ще го използва зависи от обстоятелствата“, допълва той.

Както припомня Петкович, изследванията показват, че по-голямата част от убийствата са извършени с "незаконни огнестрелни оръжия“.

Според черногорските медии нападателят от Цетине е имал разрешително за огнестрелно оръжие. Все още обаче не се знае дали е било валидно или изтекло. Не е известен и статутът на оръжието, използвано срещу нападателя от негов съгражданин, опитал се да го спре, за което някои го смятат за герой.

По данни от 2015 г. в Черна гора над 80 000 души са получили разрешение за притежание на оръжие, но в повече от две трети от случаите то е изтекло.

Петкович казва, че има оценки само за количеството незаконно оръжие в Сърбия, вариращо от 200 000 до над милион броя.

"Това е оръжие, останало не само от войните през 90-те години в бивша Югославия, но и от различни въоръжени конфликти, които са се случили в този регион през XX век“, обяснява той.

През предходните години министерствата на вътрешните работи както в Сърбия, така и в Черна гора на няколко пъти провеждаха акции, в които призоваваха гражданите да предадат нерегистрираните си оръжия. Петкович напомня, че по време на акциите гражданите могат да го направят "без никакви последствия“. Както добавя той, най-успешната кампания от този вид в Сърбия беше след полицейската операция "Сабя“ през 2003 г., когато гражданите предадоха "около 50 000 оръжия“.

Превод и редакция: Иван Христов