Текущата 2024-та година може да се превърне в най-горещата в историята на метеорологичните записи. От юни 2023 година насам всеки месец е бил най-горещият на планетата в сравнение със съответния месец през предходните години. Това се посочва в месечния бюлетин на програмата на Европейския съюз за наблюдение и мониторинг на Земята Коперник (C3S), съобщава Reuters.

Според последните данни 2024 година може да надмине предходната като най-горещата година, откакто се водят записи. Учените казват, че причинените от човека промени в климата и естественият метеорологичен феномен "Ел Ниньо“ са повишили температурите до рекордно високи стойности тази година.

"Има около 95% шанс 2024 година да надмине 2023 година като най-топлата, откакто в средата на 1800 година започнаха да се регистрират температурите на глобалната повърхност“, подчертава изследователят Зик Хаусфатер.

Повече от 1000 души загинаха от екстремни горещини по време на поклонението в Мека миналия месец. Смъртни случаи бяха регистрирани в Ню Делхи, Индия, където настъпи безпрецедентно дълга гореща вълна, и в Гърция, припомня агенцията.

Емисиите на парникови газове от изгарянето на изкопаеми горива са основната причина за изменението на климата, твърди медията.

Въпреки обещанията за борба с глобалното затопляне, страните досега не са успели колективно да намалят тези емисии, което води до постоянно покачване на температурите.

През последните 12 месеца средната температура в света бе най-топлата, регистрирана за такъв период. Тя е била с 1,64 градуса по-висока от средната температура в прединдустриалния период между 1850 и 1900 година.