Властите в 20 американски щата, контролирани от републиканците, поискаха от федерален съдия да спре програмата за подпомагане на мигрантите. Това съобщи в събота телевизионният канал CBC.

Делото е заведено от щати като Алабама, Аляска, Арканзас, Айдахо, Айова, Уайоминг, Западна Вирджиния, Канзас, Кентъки, Луизиана, Мисисипи, Мисури, Монтана, Небраска, Охайо, Тенеси, Флорида, Южна Каролина, Юта. Инициативата е на щата Тексас.

Щатите се противопоставиха на новите мерки на президента на САЩ Джо Байдън. Техните власти също смятат, че президентската администрация е трябвало да се запознае с общественото мнение, преди да започне да изпълнява тази програма.

Като част от новия курс беше решено до 30 000 граждани на Венецуела, Хаити, Никарагуа и Куба да могат да влизат в Съединените щати всеки месец за период от две години с право на работа, ако в Съединените щати има лица с правото да ги поканят, както и ако преминат проверка от правоприлагащите органи на САЩ. Заедно с това администрацията на САЩ увеличи квотата на бежанците от страните от Западното полукълбо, които е готова да приеме през фискалните 2023-2024 г. По тази линия до 20 хиляди бежанци от Латинска Америка и Карибите ще могат да кандидатстват за преместване в Съединените щати с право на постоянно пребиваване.

Близо 5 милиона мигранти са пресекли южната граница на САЩ, откакто Байдън стана президент през 2021 г., според данни на Граничната служба.