Още 19 200 украинци ще преминат военно обучение във Великобритания от 1 януари следващата година. Това каза посланикът на Украйна във Великобритания Вадим Пристайко по време на онлайн предаване на брифинг на тема: "Подкрепа и помощ за Украйна от Обединеното кралство“, предава Укринформ.

"През осемте години на войната инструктори от Обединеното кралство са обучили около 25 000 наши офицери и войници, докато са били в Украйна. Към днешна дата тази работа е прехвърлена в Обединеното кралство. До Нова година завършваме обучението на почти 10 000 военен персонал, а от 1 януари още 19 200 войници и офицери ще бъдат обучени във Великобритания“, каза Пристайко.

Той добави, че британската страна, освен свои специалисти, е привлякла представители на още десет държави за обучение на украински военен персонал.

Украинският посланик каза, че по време на 5-седмичен курс на обучение британски инструктори са обучавали украински цивилни как да станат ефективни войници и как да спасяват животи.

Отговаряйки на въпрос за специализацията на военнослужещите, които ще започнат обучение след Нова година, дипломатът каза, че по-голямата част от тях са пехотинци, сред които ще избират лидери, които ще попълнят сержантския състав и от които ще израстват млади командири .

Както беше съобщено, през юни Борис Джонсън, по това време министър-председател, предложи програма, според която до 10 000 украински военни ще бъдат обучавани във Великобритания на всеки 120 дни. В средата на юли първото подразделение на въоръжените сили на Украйна започна да се обучава във Великобритания.