17 души са арестувани за измама на стойност 1,5 милиона евро. Операцията е проведена от Федералната съдебна полиция на Брюксел (PJF) в тясно сътрудничество с Националния осигурителен институт за самостоятелно заети лица (Inasti), съобщи Le Soir.

Не по-малко от 17 души са били задържани в четвъртък (20 юни) във връзка с разследване на сериозна социална измама, съобщи в изявление за медиите брюкселският Одитен център за трудова заетост (Auditorat du Travail).

По време на операцията са извършени 20 обиска в региона на Брюксел, както и в провинциите Антверпен и Фламандски Брабант. Открити са около 15 000 евро в брой.

"Щетите, нанесени от тази престъпна организация на белгийската система за социално осигуряване, се оценяват на 1,5 млн. евро благодарение на механизма за кражба на самоличност, който е позволил на лица да бъдат измамно присъединени към социалния статус на самостоятелно заети лица с цел получаване на неправомерни обезщетения в рамките на системата за социално осигуряване", се пояснява в прессъобщението.

Според Инспекцията по труда в Брюксел част от генерираните пари са били прехвърлени в банкови сметки и инвестирани в имоти в България. Полицията е блокирала 105 сметки в Белгия. Поискани са и запори на имущество в България, както и блокиране на банкови сметки, използвани за транзакции.