Шестнадесет европейски държави са предложили помощ на Украйна за преодоляване на последствията от пробива на язовир Нова Каховка. Това се посочва в изявление, публикувано на уебсайта на Европейската комисия, цитира Укринформ.

"Вследствие на разрушаването на язовир Нова Каховка миналата седмица и призива за помощ от страна на украинските власти, ЕС сега мобилизира стратегическите си резерви. 16 европейски държави – Австрия, Белгия , България, Чехия, Дания, Естония, Финландия, Франция, Германия, Латвия, Литва, Холандия, Норвегия, Полша, Испания и Швеция – вече предложиха помощ чрез Механизма за гражданска защита на ЕС“, се посочва в съобщението.

Помощта включва доставки на водни цистерни, водни помпи, лодки, спасително оборудване, генератори и друга животоспасяваща помощ в натура за засегнатите райони.

Европейската комисия обяви разполагането на три мобилни станции за пречистване на вода, за да помогне на местните власти да произвеждат питейна вода за засегнатите хора. Всяка пречиствателна станция може да произвежда 120 000 литра чиста вода на ден и по този начин помага за решаването на една от най-неотложните нужди в района – достъп до питейна вода.

Освен това партньори на ЕС в Украйна пренасочиха текущата си действия към предоставяне на животоспасяваща помощ на засегнатото население, включително питейна вода, готова за консумация храна, парична помощ и разпределяне на оборудване за подслон.

За да подкрепи допълнително хуманитарните операции на място, ЕС мобилизира допълнителни  500 000 евро (982821.38 лева) за посрещане на непосредствените нужди, произтичащи от разрушаването на язовир Каховка. Това идва в допълнение към 200 милиона евро (393.13 милиона лева) хуманитарна помощ, която вече е отпусната през 2023 г. за Украйна.