Лауреатите на тазгодишните награди "Брейктру"ще си поделят над 15 милиона долара, съобщи АФП. 

Американските награди, наричани още "Оскари за наука", са идея на предприемачи.  Създадени са преди 11 години, за да отличат пробиви във фундаменталните изследвания. Спонсори на приза са Сергей Брин, Присила Чан и Марк Зукърбърг, Юлия и Юри Милнер, Ан Войчицки.

Тази година: три награди се присъждат в областта на природните науки, една за физика и една за математика. Всеки победител получава 3 милиона щатски долара. 

Французинът Еманюел Миньо, преподавател в Американския университет в Станфорд, поделя приза в природните науки с японеца Масаши Янагисава за разкриването на причината за нарколепсията, болест, при която пациентите внезапно заспиват. Благодарение на откритието им в момента се разработват лекарства за заболяването.

Британците Демис Хасабис и Джон Джампър от "ДийпМайнд" са другите премирани в раздел "природни науки". Те са разработили система въз основа на изкуствен интелект, която прогнозира структурата на милиони протеини.

Наградата за фундаментална физика е за четирима пионери в областта на квантовата информация, а за математика е отличен Даниъл Спилман от университета Йейл.

Премии по 100 000 долара са предвидени за 11 млади учени, посочва Фондацията за наградите "Брейктру".