От началото на войната в Украйна са изчезнали около 15 хиляди души, други 3,4 хиляди военнослужещи на Киев са в руски плен. Това съобщи Альона Вербицка, упълномощеното лице на президента на страната по въпросите за осигуряване на правата на защитниците, в интервю за Redaktions Netzwerk Deutschland (RND).

"В момента Русия е потвърдила 3392 украински военнопленници, но в Украйна около 15 000 души се смятат за изчезнали, включително много цивилни“, уточни Вербицка.

По думите й не се знае дали тези хора са в плен, изведени от окупираните територии или убити. "Не знаем какво се е случило с тях“, призна тя.

Междувременно началникът на канцеларията на президента на Украйна Андрий Йермак по време на среща с освободените от руски плен украински военни отново  разкритикува Международния комитет на Червения кръст (МКЧК). Според него днес всъщност няма международна организация, която да посещава местата за лишаване от свобода на украински затворници, да наблюдава здравословното им състояние и да контролира условията на престоя им.

"Не приемаме това, което чуваме от МКЧК. Невъзможно е в XXI век да има концентрационни лагери в центъра на Европа и те да чакат с месеци одобрение, за да отидат там и да проверят условията“, се казва в изявление на Ермак, публикувано на официалната интернет страница на президента на Украйна.

От началото на войната през февруари в Украйна вече са върнати 1456 души, съобщи президентът на страната Володимир Зеленски на 28 декември по време на обръщението си към Върховната рада.

Най-големият обмен на пленници от началото на войната се проведе на 21 септември, когато са освободени 215 войници, включително "защитници на Мариупол“ и бойци от полка "Азов". 200 от тях бяха разменени за Виктор Медведчук, кумът на руския президент Владимир Путин.