Европейският съюз трябва да наложи широка горна граница на цените на целия внос на природен газ за Общността, за да постави под контрол растящите сметки за енергия, призовават 15 страни членки в писмо, цитирано от Euronews. Документът бележи първия път, в който поддръжниците на т.нар. газова шапка обединяват сили в съвместна декларация за намерения.

"Таванът на цените (...) е единствената мярка, която ще помогне на всяка държава членка да смекчи инфлационния натиск, да управлява очакванията, да осигури рамка в случай на потенциални прекъсвания на доставките и да ограничи допълнителните печалби в сектора“, се казва в писмото, в което се уверява, че таванът на цените трябва да е "приоритет“ за Брюксел.

Документът е подписан от Белгия, България, Хърватия, Франция, Гърция, Италия, Латвия, Литва, Малта, Полша, Португалия, Румъния, Словакия, Словения и Испания и е изпратен във вторник вечерта на еврокомисаря по енергетиката Кадри Симсон.

Медията отбелязва, че писмото е съставено в навечерието на предстоящата в петък среща на енергийните министри на ЕС, които се очаква да одобрят първоначален пакет от три спешни мерки.

Призивите за ограничаване на цената на вноса на газ в целия ЕС набраха сила през последните седмици, след като през август бе отчетена рекордна стойност на цената на газа в размер на 346 евро за мегаватчас.

Цените постепенно намаляха и към настоящия момент се движат под границата от 200 евро - почти пет пъти повече от нивата отпреди година.

Страните, подкрепящи идеята за газова шапка, смятат, че ЕС - използвайки лоста си като най-големия единен пазар в света - трябва да наложи лимит на цената, която е готов да плати за вноса на газ.

За енергийния пазар на Блока, който страда от несъответствие между търсенето и предлагането, цените са по-високи в сравнение с тези за Азия и САЩ. Именно природният газ е определящ за крайната цена на електроенергията, въпреки производството на енергия от по-евтини и екологични източници.

Чрез ограничаване на цените на газа сметките за ток може да бъдат изкуствено ограничени, твърдят подписалите се държави.

"Енергийната криза, която започна миналата есен, се влоши с течение на времето и сега причинява непоносим инфлационен натиск, който удря тежко нашите домакинства и нашия бизнес“, се казва в писмото.

15-те държави призоваха Европейската комисия да представи първоначално предложение за горна граница на синьото гориво на министерската среща в петък и по-късно да разработи официален правен текст за преговори и одобрение. В Комисията обаче има известни колебания – към настоящия момент изпълнителният орган на Общността все още проучва потенциалните рискове, произтичащи от подобно решение. Германия също се обяви против предложението.

"Ако ЕС въведе таван на цените, а всички останали потребители по света не го направят, тогава газът ще отиде при други потребители и по този начин може да предизвикаме недостиг на газови доставки“, предупреди германският министър за Европа и климата Анна Люрман миналата седмица.

Норвегия, която тази година измести Русия като водещ доставчик на газ за ЕС, е отворена за обсъждане на по-ниски такси, но е "скептична“ относно определянето на широк таван за цената на природния газ.