Драматичната операция за спасяването на живота на повече от 100 китове-пилоти завърши с частичен успех в четвъртък (25 април), след като служителите от службата за защита на дивата природа успяха да върнат повечето от изхвърлените на брега животни в морето, предаде CNN.

Спасителните екипи се втурнаха към плажа, разположен в крайбрежния град Дънсбъро, южно от Пърт, за да се погрижат за китовете.

Това беше "потресаваща гледка", заяви Иън Уиз, председател на групата за морски изследвания Geographe, който е участвал в спасителната операция.

Общо 130 кита са били върнати в морето, след като на брега са били изхвърлени общо 160, според данни на отдела на Службата за паркове и диви животни на Западна Австралия (DPAW). Най-малко 28 кита обаче са загинали.

Китовите групи могат да излязат отново на брега дори след като са били спасени. Ето защо, самолети за наблюдение в района продължават да следят и да наблюдават дали освободените животни ще се върнат на брега. 

Миналата година повече от 50 китове-пилоти загинаха при масово засядане в Шотландия. Същия месец служителите по опазване на дивата природа в Западна Австралия заявиха, че е трябвало да вземат сърцераздирателно решение да евтаназират десетки заседнали дългоопашати китове, след като трескавите усилия за спасяването им на вода не са дали резултат.