Днес се навършват 13 години от трагедията на Охридското езеро, когато 15 туристи от България загинаха при потъването на кораба "Илинден“, припомня местното онлайн издание Ohrid News.

Нещастието се случи на 5 септември 2009 г. в 10.30 часа. Тази съботна сутрин времето беше изключително топло, езерото спокойно и нищо не подсказваше, че ще се случи най-големият корабен инцидент в историята на корабоплаването в Охридско езеро.

Корабът "Илинден“, който превозваше 57 пътници, 55 от които българи, от Охрид до Свети Наум, в резултат на механична повреда, претоварване и паника, се преобърна и потъна на около 250 метра от брега на езерото, близо до автокъща "Елешец“.

Охридското езеро е най-дълбокото езеро на Балканите, с максимална дълбочина от 288 метра. Лодката, построена през 1924 г., имаше максимален капацитет от 45 пътници. Тя потъна за четири минути, на около 200 метра от брега, в плитки води. Други две лодки – "Александрия“ и "Кристина“, са били наблизо и са успели да помогнат на пътниците от "Илинден“. Повечето от туристите на борда са възрастни граждани, много от които не могат да плуват. Жертвите са от Пирдоп, Златица, Челопеч и особено Антон.

Неправителствена организация, Българският културен клуб – Скопие, предложи на кмета на Охрид Александър Петрески издигането на паметник както на жертвите на инцидента, така и на тези, чиято помощ спаси много животи.

През ноември 2020 г. паметникът в Охрид на българските туристи, загинали на кораба "Илинден“, беше вандализиран и разрушен. На 28 ноември кметът на Охрид Константин Георгиевски обяви, че плочата е сменена.