13 държави от Европейския съюз се противопоставиха на идеята за въвеждане на глоби за непредоставяне на данни за намерени руски активи. В резултат на това Европейската комисия се отказа от инициативата - тя не фигурира в проекта на десетия пакет от санкции срещу Москва, съобщава изданието Politico, като се позовава на източници.

По данни на редакцията група страни са отказали да подкрепят глобите, включително Австрия, Германия, Белгия, Чешката република, Франция, Италия, Латвия, Малта и Португалия. Техните представители са подчертали необходимостта от правни разяснения, които не могат да бъдат получени за няколко дни.

Според източника на изданието дипломатите от ЕС не са се отказали напълно от въвеждането на подобни глоби. Редица държави предложиха връщане към това предложение на по-късна дата.

Според Politico ЕК иска да създаде карта на замразените активи на Русия, която ще включва и замразените златни и валутни резерви на Русия. Според ЕК такава карта ще бъде първият етап за евентуално прехвърляне на иззети средства в помощ за възстановяването на Украйна.

Глобите за непредоставяне на данни за руски активи трябваше да бъдат включени в десетия пакет от санкции срещу Русия. По-рано за планове за въвеждането им съобщи Bloomberg. По данни на агенцията глобите трябвало да бъдат от 50 000 евро за физически лица и до 10% от годишния оборот за юридически лица.