През 2023 г. нови ракети ще излетят в космоса, OSIRIS-REx ще се върне и ще започне мисия до Юпитер, която ще ни помогне да открием живот извън Земята. Big Think пише за 12 вълнуващи космически събития, които да очакваме с нетърпение през следващите 12 месеца.

През 2023 г. нови ракети ще излетят в космоса, OSIRIS-REx ще се върне и ще започне мисия до Юпитер, която ще ни помогне да открием живот извън Земята.

2022 г. беше наистина важна година за космическите полети: огромната ракета на НАСА най-накрая излетя, космическият телескоп Джеймс Уеб предаде първите научни изображения и първата в света мисия за защита на планетата успешно се разби в астероид.

Следващата година се очаква да бъде също толкова разрушителна, така че нека изброим 12 вълнуващи космически събития, които да очакваме с нетърпение през следващите 12 месеца.

Дълбоко под скалистата кора и вискозна мантия на Земята лежи метално ядро. Тъй като не можем да стигнем до него, ние знаем малко за него - и следователно нямаме малка представа за това как се формират земните планети като цяло.

Mission Psyche ("Psyche") ще помогне да се запълни тази празнина. Орбиталният апарат на НАСА, планиран да бъде изстрелян през октомври 2023 г., ще прелети почти 300 милиона километра до богатия на метали астероид Психея - астрономите подозираха голо ядро ​​в него, което ще повдигне булото на мистерията за това какво се крие под скалистата повърхност на

Ако Mission Psyche започне само през 2023 г., тогава друга астероидна мисия, OSIRIS-REx, напротив, трябва да се върне. През 2020 г. тя кацна на повърхността на астероида Бену и събра първите проби от астероидна почва в Съединените щати.

Парчета космическа скала вече летят обратно към Земята и се очаква ценният полезен товар да пристигне през септември 2023 г. Надяваме се, че благодарение на него учените ще подобрят точността на дистанционните наблюдения на астероиди - в случай че друга извънземна скала ни застраши в бъдеще.

Мисия VICTUS NOX

Продължавайки темата за космическата отбрана, трябва да се спомене мисията VICTUS NOX, но тя не защитава цялата Земя от астероиди, а Съединените щати - и от врагове в космическа война, ако имат поглед върху нашите ключови спътници.

Тази мисия е тест: през 2023 г. програмата Space Safari на космическите сили на САЩ ще командва Firefly Aerospace да изстреля сателит. Доставчикът ще разполага само с 24 часа, за да го изведе в орбита и това ще докаже, че САЩ са в състояние бързо да заменят сваленото оборудване.

Firefly Aerospace обаче не е единственият новодошъл в космическата индустрия с големи визии за 2023 г. Базираната в Лос Анджелис стартираща компания Relativity Space се стреми да изстреля Terran 1, първата в света 3D отпечатана ракета. Стартовият му прозорец се отваря на 31 януари.

Успешният полет на Terran 1 ще разчисти пътя за разработването на по-голямата ракета Terran R, която Relativity очаква да достави първия търговски полезен товар на Марс още през 2024 г.

Хибридна ракета от Австралия

Друг новодошъл на космическата арена, австралийската компания Gilmour Space Technologies, планира да изстреля първата си ракета Eris през април 2023 г. Ако има късмет, Австралия ще стане едва дванадесетият представител на космическия клуб със собствена ракета.

Освен това, в случай на успешно изстрелване, Eris ще стане първата ракета с хибриден двигател, където горивото и окислителят са в различни агрегатни състояния. Това ще помогне пътуването в космоса да стане по-евтино и по-безопасно.

Изстрелване на звезден кораб

Големите аерокосмически компании също имат първите по рода си изстрелвания, планирани за 2023 г. и може би най-голямото очакване на обществеността е космическият кораб SpaceX, който ще вземе SLS на НАСА титлата най-голямата ракета досега.

През ноември и декември 2022 г. SpaceX проведе поредица от статични тестове на двигателите на масивна ракета и въпреки че компанията на Илон Мъск все още не е определила дата за първото в историята орбитално изстрелване на звездния си кораб, експертите прогнозират, че това ще се случи през първата половина на 2023 г.

Орбитална ракета Безос

Съперникът на милиардера Мъск Джеф Безос има собствена аерокосмическа компания Blue Origin, но за разлика от SpaceX, нейната ракета New Shephard (кръстена на астронавта Алън Шепърд) не е в състояние да направи пълна обиколка около планетата. Компанията очаква да промени това в края на 2023 г., когато първата й орбитална ракета New Glenn ("New Glenn" в чест на астронавта Джон Глен) ще отиде в космоса.

Разработването на тежкотоварната ракета започна преди десет години и първото й изстрелване вече беше отлагано три пъти, но ако New Glenn лети през 2023 г., Blue Origin може да се конкурира със SpaceX и United Launch Alliance (ULA) за договори на НАСА.

Врата "Вулкан Кентавър" ULA

Говорейки за ULA, от създаването си през 2006 г. съвместното предприятие на космическите гиганти Lockheed Martin и Boeing е изстреляло повече от 150 ракети Atlas и Delta за НАСА, Министерството на отбраната на САЩ и други клиенти.

Компанията очаква да изстреля своята ракета Vulcan Centaur от следващо поколение в началото на 2023 г., като спускаем апарат от базираната в Питсбърг Astrobotic Technologies ще направи първия си полет до Луната.

Ispace лунен спускаем апарат

В зависимост от времето за изстрелване на ракетата Vulcan Centaur, спускаемият апарат Peregrine ("Pilgrim") на Astrobotics може да бъде първият по рода си на Луната. (Неговият конкурент е плод на въображението на базираната в Хюстън Intuitive Machines Nova-C, която се очаква да стартира през март 2023 г.)

Но друг частен спускаем апарат, HAKUTO-R от японския стартъп ispace, все още има предимство пред конкурентите. Той изстреля на борда на ракета SpaceX на 11 декември, но няма да достигне до Луната до април 2023 г.: той се заобикаля, използвайки гравитацията на Земята и Слънцето, за да намали разхода на гориво.

Вторият опит на Индия

Ако всичко върви гладко с мисията ispace, Япония ще се присъедини към краткия списък на страните, извършили меко кацане на Луната. През юли Индия също се надява да се запише за него след изстрелването на спускаемия апарат "Чандраян-3" ("Чандраян-3").

Това ще бъде вторият опит на Индия да кацне на Луната - първият, Chandrayaan 2, завърши с аварийно кацане през 2019 г., но националната космическа агенция се надява, че мисията ще бъде успешна благодарение на актуализираната технология.

Светове отвъд Юпитер

Европейската космическа агенция (ESA) също планира космическа мисия за 2023 г. и то не за един спътник, а за цели три - спътниците на Юпитер Ганимед, Калисто и Европа, които имат свои океани.

Изстрелването на спътника Jupiter Icy Moons Explorer (JUICE) е планирано за април 2023 г. Той ще лети около сателитите общо 35 пъти и ще използва комплект от десет инструмента. Надяваме се, че тази мисия ще помогне да се разбере къде и как може да съществува живот във Вселената.

Китайски орбитален телескоп

Ако всичко върви по план, 2023 г. ще завърши точно както 2021 г.: с изстрелването на нов космически телескоп. Но за разлика от Джеймс Уеб на НАСА, който е настроен за инфрачервени лъчи, китайският орбитален телескоп Xuntian ще наблюдава видима и почти ултравиолетова светлина.

Така новият телескоп ще се превърне в своеобразен наследник на умиращия Хъбъл, само че с 350 пъти по-голямо покритие. Xuntian ще може да изследва 40% от небето след десетилетие, докато грохналият Hubble не е овладял дори 0,8% за цели 32 години.