Близо два милиона души в 12 региона в Украйна бяха засегнати от най-масовото едновременно прекъсване на електричество в страната от февруари насам, при това без спирането да се дължи на обстрел от руснаците, съобщава РБК-Украйна, като се позовава на информация от Министерството на енергетиката в Киев.

"Това е най-големият брой едновременно изключени потребители от февруари, когато благодарение на усилията на енергетиците, по-специално на ядрените учени, беше възможно да се добавят генератори към системата и да се отменят графиците за прекъсване на електрозахранването“, се казва в съобщението на енергийното министерство, публикувано в социалната мрежа Facebook.  

От ведомството припомниха, че през февруари се е наложило да бъдат въведени графици заради масираните руски обстрели и пораженията върху енергийната инфраструктура.

Сега причината за спирането обаче не е обстрел, а в самия ден – 30 май – не са регистрирани удари от руската армия. До прекъсването на тока се е стигнало заради десинхронизация на енергийната система на Украйна поради аварията, възникнала в оператора на електропреносната система на 30 май около 13:00 часа местно време (съвпада с българското време).

"Производството напълно покрива нуждите на потребителите, не е имало планове за изключване на абонати“, се казва в съобщението на оператора.

Така във вторник внезапни масивни прекъсвания на електрозахранването имаше в Киев и Киевска област, Винишка, Днепропетровска, Донецка, Запорожка, Кировоградска, Николаевска, Одеска, Полтавска, Харковска, Черкарска и Хмелницка области.

За да установи причината за масовите спирания и да предотврати повторното им повторение, министърът на енергетиката Герман Галущенко инструктира Държавната инспекция за енергиен надзор незабавно да създаде комисия за бързо проучване на тази ситуация.

Допълва се, че заради аварията в Украйна имаше временни прекъсвания на тока и в съседна Молдова.