12 кораба със зърно са напуснали пристанищата на Украйна по-рано днес, въпреки решението на Русия да се откаже от постигнато през септември споразумение, съобщава информационната агенция Укринформ, като се позовава на министъра на инфраструктурата  Александър Кубраков.

"Днес 12 кораба са напуснали украинските пристанища. Делегации от ООН и Турция осигуряват 10 инспекторски екипа, които да проверят 40 кораба за изпълнението на Черноморската зърнена инициатива. Този план за проверка бе приет от украинската делегация, а руската делегация бе информирана за плна“, отбеляза Кубраков в пост в социалната мрежа "Туитър“.

Сред корабите, напуснали украинските пристанища на 31 октомври, е управляваният от Световната продоволствена програма на ООН Ikaria Angel с 40 000 тона зърно на борда, които са предназначени за етиопците.

Кубраков добави, че в обратната посока, в рамките на Черноморската зърнена инициатива, са пропуснати четири кораба, които са били инспектирани в турската столица Истанбул.

"Преминаването до украинските пристанища за товарене е разрешено за четири кораба, които вече бяха проверени в Босфора предния ден. Инспекционният екип включваше представители на ООН, Турция, Украйна и Русия“, уточни министърът.