12-годишно дете е убито, а други две са тежко ранени при стрелбата в училището във ФинландияЗаподозреният, който е съученик на жертвата, е избягал след стрелбата, но по-късно е бил задържан, съобщиха от полицията, пише The Guardian. Той е държал пистолет, собственост на близък роднина и е направил самопризнания за стрелбата. 

Трагедията се разрази във вторник сутринта в училище във Вантаа, предградие на столицата Хелзинки. В училището учат около 800 деца от първи до девети клас, персоналът наброява 90 души. 

Полицията съобщи, че и заподозреният и жертвата са на 12 години. 

Финландският премиер Петери Орпо каза, че възрастта на жертвата и заподозреният прави трагедията "особено шокираща". И двамата са ученици в шести клас в учебното заведение.

Министър-председателят на страната добави: "Бих искал да изразя своята собствена и съпричастност на цялото правителство към семейството и близките на детето, което почина. Освен това две деца са тежко ранени. Нашите мисли са с жертвите, техните семейства, учениците и персонала на училището. Важно е те да получат цялата възможна подкрепа", каза Орпо.

Опитвайки се да успокои финландските деца, той заяви: "Искам да кажа на финландските деца и ученици, че финландските власти и училищен персонал правят всичко възможно всеки ден, за да предотвратят подобно нещо". 

Министърът на вътрешните работи Мари Рантанен публикува на X: "Денят започна по ужасяващ начин. Имаше инцидент със стрелба в училище Виертола във Вантаа. Мога единствено да си представя болката и безпокойството, които много семейства изпитват в момента. Заподозрденият за извършване на престъплението е заловен".

От полицията заявиха, че са били уведомени за стрелбата малко след 9 часа сутринта местно време, след което е предупредила гражданите да стоят на закрито и далеч от района, като в никакъв случай не отварят на непознати.