Полицията задържа 12 души заради срутени сгради в югоизточните провинции Газиантеп и Шанлиурфа след силно земетресение, ударило Турция, съобщиха местни медии.

Сред задържаните има и изпълнители, съобщава Makfax, позовавайки се на агенция "DHA".

Най-малко 6000 сгради се срутиха след земетресението с магнитуд 7,8 по скалата на Рихтер, което удари региона, убивайки повече от 25 000 души и предизвикайки гняв заради калпавото строителство, съобщи агенция Франс прес.

Очакват се още арести, след като прокурорът в Диарбекир, една от 10-те югоизточни провинции, засегнати от земетресението, издаде днес заповеди за арест на 29 души, съобщи държавната информационна агенция.

Един от арестуваните в събота е бил строителен предприемач в Газиантеп, съобщи агенцията и добави, че той е открит от полицията в Истанбул.

Прокуратурата започна няколко разследвания в провинциите, включително Кахраманмараш, където се намира област Пазарджик, където е епицентърът на земетресението.

Министерството на правосъдието на Турция нареди на прокурорите в 10 провинции да създадат специални "служби за разследване на престъпления, свързани със земетресението".

В петък турската полиция арестува предприемача на многоетажна луксозна жилищна сграда, която се срути в провинция Хатай. Той беше арестуван на летището в Истанбул, както се твърди, докато се опитвал да избяга от страната.