В резултат от руския ракетен обстрел в понеделник следобед в град Харков са извадени от строя обекти на критичната инфраструкктура, вследствие на което в града няма електроснабдяване и водоснабдяване, предава "Укринформ“, като се позовава на съобщение от Игор Терехов, кметът на втория по големина украински град с близо милион и половина жители преди началото на руската военна интервенция на 24 февруари.

Едновременно с това украинската държавна агенция цитира министъра на енергетиката на страната Херман Галушченко, който съобщи във Фейсбук, че в резултат на масираните руски удари на 11 септември са извадени от строя 40 подстанции с различно напрежение, четирима енергетици са загинали, трима са ранени.

"Вчера беше извършена една от най-масовите атаки срещу енергийната инфраструктура. Обстреляни бяха ТЕЦ "Змиевская“ и три подстанции за високо напрежение, обезточени бяха 40 подстанции с различни напрежения и са извадени от строя две въздушни линии 750 кВ, пет въздушни линии 330 кВ“, написа министърът.

 

Той отбеляза, че до понеделник сутринта електроснабдяването в Полтавска и Донецка област е напълно възстановено, 1,7 хиляди потребители в Сумска област, около 3 хиляди в Днепропетровска област, 12 хиляди в Харковска област остават без ток.

"Отоплителният сезон още не е започнал, а врагът вече тръгна в масирана атака срещу енергийни обекти. Това, което можем (и правим!), за да противодействаме на последствията от подобни атаки, е да ускорим реакцията, да изработим механизми за резервно захранване, осигуряване на материали за това и организиране на взаимопомощ от всички фирми от енергетиката – за максимална ефективност и бързина на работата“, допълни министърът.

Както беше съобщено, вечерта на 11 септември руските войски нанесоха ракетен удар по Харковската топлоелектрическа централа. След удара електрозахранването в града и региона беше прекъснато, а впоследствие беше постепенно възстановено. В обекта са загинали двама служители, които са били на смяна. Избухнал е огромен пожар.