САЩ продължават да предлагат на севернокорейския лидер Ким Чен-ун и неговите представители да проведат среща без предварителни условия за денуклеаризацията на Корейския полуостров, но Пхенян не проявява интерес към предложението. Това съобщи на редовен онлайн брифинг за журналисти координаторът по стратегически комуникации към Съвета за национална сигурност (NSC) на Белия дом Джон Кърби, предава ТАСС.

"Трябва да приемем сериозно провокациите [на Северна Корея] с изстрелването на ракети. Ето защо продължаваме да повтаряме предложението си да се срещнем с г-н Ким [Чен-ун] и [представители на] неговия режим без предварителни условия, за да се опитаме да обсъдим дипломатически път към денуклеаризация [на полуострова]. Но също така, честно казано, трябва да продължим да сме уверени, че имаме отбранителна способност, готова за разгръщане, точно поради нарастващата агресивност на Северна Корея“, цитира агенцията думите на Кърби.

"Не виждаме никакви признаци, че Ким [Чен Ун] се интересува от това [среща за денуклеаризация]“, добави координаторът на Белия дом.