Вяра Емилова, водач на листа на 11 МИР Ловеч за БСП за България, която е под номер 28 в интегралната бюлетина, в интервю за обзора на деня на Радио "Фокус“ "Това е България“.

Спешни и реалистични действия за първите 100 дни на управление, тоест, до края на годината, предлага БСП с приоритети: да се овладее инфлацията и ръста на цените, както и да се увеличат доходите, за да се стабилизира икономиката. За целта левицата предлага  10 мерки: таван на цените; изземване на свръхпечалбите от енергийните дружества и справедливото преразпределение към домакинствата и индустрията; да се върнат на регулирания пазар читалища, училища, болници, църкви и манастири; да се увеличи минималната работна заплата и тя да бъде половината от средната; необлагаем минимум, който да е прагът на бедността; младите до 26 години да бъдат освободени от данъци; преизчисляване на пенсиите; увеличаване на вдовишките добавки в тях; закон да бъдат приети определенията "енергийна бедност“ и "водна бедност“, а семействата, отговарящи на тях, да бъдат подкрепени; както и да продължи от помощта за бизнеса от 250 лева за мегаватчас до края на годината и да бъдат компенсирани за цените на газа през печалбите на енергийните дружества. Това са акцентите, залегнали в предизборната програма на "БСП за България“, която е под № 28 в интегралната бюлетина. Наш гост е водачът на листата за 11 МИР Ловеч Вяла Емилова.  Г-жо Емилова, с какво самочувствие води кампания си коалиция "БСП за България“ в Ловешки избирателен район?

Самочувствието ни е добро, защото това, което обещахме на нашите избиратели, на българските граждани още преди кампанията, на 80% е реализирано. Имаме лице, имаме очи да се явим пред хората. И мога да кажа, че тази кампания минава с много повече срещи и с много по-голям интерес от гражданите на Ловеч и региона във връзка с това, какво сме успели да свършим и какво предстои. Както вие посочихте преди малко, и аз ви благодаря, че отбелязахте 10-те мерки, които са изключително важни в момента, за да може да бъде овладяна инфлация, и те са реалистични за първите 100 дни, ние имаме и разработена програма, която е насочена както към пенсионерите, насочена е и към младите хора в България. Защото знаем, че да останат младите хора в България, трябва да имат сигурност, трябва да имат стабилност, а за да имат повече социални придобивки, трябва да работи много добре икономиката. Затова и нашият девиз е предимно стабилна икономика и повече социални мерки за българските граждани. Предстои доста тежка зима, затова се обръщам към всички ваши слушатели да дадат доверие но този, който е свършил нещо в предходното управление, а да не се лъжат по празни обещания.

С какво политиките, които предлага БСП сега, се различават от предходните кампании?

БСП винаги залага на социална политика, насочена към работещите хора, насочена към младите хора, насочена към пенсионерите. Това, което ние предлагаме, което е малко по-различно може би от предни години, това е, че обръщаме внимание на безплатните учебници за всички от 1-ви до 12-ти клас, също така наша политика е да има безплатни лекарства за деца до 14-годишна възраст, нулев данък върху доходите от труд за навършилите 26 години – това са все мерки, които биха подпомогнали бюджетите на младите хора в България. Също така бих искала да отбележа, че в България най-голям проблем е демографският, затова и наше предложение, надявам се то да бъде подкрепено, е всички ин витро процедури да бъдат безплатни. Мисля, че това би подпомогнало да има повече деца в България, което е крайно необходимо. Знаете, че има много обезлюдени села. И по срещите, които ние провеждаме всеки ден, това се вижда, и проблемът е все по-нарастващ.

Какви модели, г-жо Емилова, предлагате за промяна?

Предлагаме за промяна икономически, разбира се, и социални модели. При срещите, които провеждаме всеки ден, хората ни питат, каква е точно политиката, какво бихме направили оттук нататък във връзка с икономиката, във връзка с малките населени места, във връзка с работещите хора. Така че в икономическата сфера продължаваме да настояваме за компенсации на фирмите за цените на тока. Знаете, че тези цени на тока в момента задушават малкия и средния бизнес. Също така предлагаме и програми за компенсации цената на газа, както направихме с тока, осигуряване на евтини, гарантирани доставки на газ, включително и разговорите с "Газпром“ да бъдат продължени. Което е по-важно за региона на Ловеч, бих искала да обърна внимание на това – бяхме поели една много важна инициатива за отваряне на целогодишна проходимост на прохода Троян-Карнаре, по-известен като Беклемето. Много е важно този проект да стигне до своя край. В момента са отделени средства само за проектиране на снегозащитните съоръжения. Но като народен представител поела съм този ангажимент, защото е много важна не само географската връзка между Северна и Южна България, също това е много силна икономическа връзка, която би подпомогнала живеещите в този район. Не на последно място сме поели инициативи за изграждане на спортна зала в Троян, разбира се, да подпомогнем спорта в Ловеч. Като народни представители на този район е и много важно за нас и транспортната артерия – да бъде довършена и АМ "Хемус“. Преди няколко дни на срещи с избиратели, те ни поставиха въпроса, че Област Ловеч има много културни, исторически, природни забележителности, и за да бъде разработен този район, трябва да се развива туризмът, който в момента не е достатъчно добре развит. Затова и с много съмишленици, за което им благодаря, ще се опитаме да направим цялостен регионален туристически продукт, с който да може да промотираме красотата на цялата Област Ловеч не само в България, но и в света. Така че това е една от инициативите, която заедно със съмишленици, както казах, от цяла Област Ловеч  в момента сме предприели. И това ще бъде и моя задача. Насочвам се към туризма, защото и в предното Народно събрание бях зам.-председател на Комисията по туризъм. Мога да кажа, че познавам проблематиката, и разбира се, ще работя за това да получим съдействие на всички нива това да се случи.

Още в правителството на четворната коалиция БСП настоя да има таван на цените на основните продукти и да бъдат увеличени пенсиите. Тогава отнесохте много критики, че мерките ще доведат до дефицит на стоки, фалити на бизнеси, затормозяване на бюджета. Сега, образно казано,  не можете да се доредите от вашите коалиционни партньори да се похвалите с това. Как си го обяснявате?

Аз много ви благодаря за този въпрос.  Това обясняваме и на срещите, това говорим и с нашите партньори, когато се видим тук, на терен. БСП беше тази, която в програмата си още, ако се сещате и вие, и вашите слушатели във "Визия за България“, може би преди 6 години, ние говорихме точно за тези мерки: за безплатните детски градини, за увеличаване на пенсиите. Това е изцяло социална политика. Да, разбира се, социалните мерки се дължат на цялото правителство, но те залегнаха първо в коалиционното споразумение, благодарение на БСП, и се изпълниха отново благодарение на БСП заради огромния труд и работа, която левицата положи, която нашите министри положиха. Знаете, Георги Гьоков беше социален министър, и той настояваше ежедневно за увеличение на пенсиите, за увеличаване на социалните придобивки на всички български граждани. Благодарение на това и на неговите усилия стана възможна и втората година от майчинството да бъде 710 лева – знаете, тя беше на 380 лева. Така че много политически партии се опитват в момента да тичат по пистата на БСП, но това, което аз виждам, хората знаят, кой до момента се е борил за социалната политика, и ни подкрепят. Казват: "Да, знаем, че БСП беше основният социален стожер, който отвоюва тези социални придобивки“. Разбира се, това не е достатъчно. Не е достатъчно, защото 7 месеца са прекалено къс период в политиката, за да направиш цялостна промяна. Но аз вярвам, че първите стъпки са направени и в следващото правителство БСП ще успее да довърши това, което е започнала, става въпрос за преизчисления на пенсиите, става въпрос и за по-голямата помощ, както казах, към работещите хора в България и към младите хора в България. Защото младите хора в нашата страна трябва да бъдат основен фокус на всички политици.

Добре, искате да продължите социалната политика, компенсацията за икономиката и подкрепата за младите. Откъде пари за такава програма, г-жо Емилова?

Разбира се, за да има, както казах, силна социална политика, трябва да има и силна икономика. Двете неща вървят ръка за ръка. Със задоволство мога да кажа, че за изтеклите 7 месеца станахме първи по ръст на промишлено производство в Европа и постигнахме 4-то място по растеж на БВП в Европейския съюз. Това е признание, което не си изписваме сами ние, а то ни е казано от Европа. И какво, стана ясно, че когато спре рекетът върху фирмите, когато се остави българският бизнес да работи спокойно, когато има компенсации за българския бизнес, той може да работи, и разбира се, да дава повече положителни резултати, които да бъдат привнесени в българската икономика. Затова е изключително важно да се продължи да се работи в тази насока. Преди няколко дни в Плевен заедно с водача Румен Гечев направихме една много голяма среща, в която подкрепихме за пореден път изграждането на АЕЦ "Белене“. Искам да обърна внимание и на тази тема, защото изграждането на АЕЦ "Белене“ е изключително важно за региони, като Ловеч, региони като Плевен, да не говоря за цяла България, знаем какви са плюсовете от чиста, екологична и евтина енергия. Но конкретно за район като Ловеч, това би дало над 10 000 работни места, и над 30% от поръчките, които ще бъдат дадени за строежа на площадката само, ще бъдат насочени изцяло към български фирми. Това би дало голяма глътка въздух за българския бизнес в нашия регион. Така че още веднъж заставаме и подкрепяме изграждането на АЕЦ "Белене“.

Предлагате, това е първата ви мярка всъщност, таван на цените. Между впрочем, същият таван предлага и социалистическото правителство на Испания. Обаче у нас как ще се осъществи?

Европейката комисия стана ясно преди няколко дни, че потвърждава мерките, предложени от БСП, и то преди месеци, една от тях е, таван на цените. Разбира се, когато има повече държава, трябва да бъде обърнат погледът на държавата към нуждите на българските граждани. Връщам се от среща в Баховица, и хората ми казват: "Олиото е вече 7 лева, цените скачат 3 пъти в магазините“. А освен, че правителството трябва да сложи таван на цените на основните стоки, трябва да има и много добър контрол на всички органи върху спекулата. Защото когато Корнелия Нинова беше министър на икономиката в предното правителството, Комисията за защита на потребителите правеше редовно проверки. Където откриеше спекула, спекулантите биваха наказвани. А в момента не мисля, че тече такъв процес, и цените скачат много рязко. Затова освен тавана на основните потребителски стоки, трябва да има и много добър контрол върху спекулата.

Като илюстрация на това, на което говорим с вас, идва изключително тежката новина за деня: хлябът у нас е поскъпнал с 30% през август. Още не е ясно поскъпването през септември.

Когато беше БСП, успяхме да въведем 0% ДДС на хляба. Тогава цената на хляба не падна, но успяхме да задържим нивото и хлябът да не поскъпне. Това също беше в помощ на всички български  граждани, защото знаете, че хлябът е насъщният, и всеки българин първо гледа да има хляб на трапезата си, да има хляб на масата си, а след това всичко останало. Надявам се служебното правителство да предприеме необходимите мерки, за да може да овладее цената на хляба. А което е по-важно: българските граждани да излязат и да гласуват, това е моят призив, за да има работещо правителство. Без работещо правителство не могат да бъдат вземани реални решения, в които да бъдат и регулирани тези процеси в държавата. Чувам така в обществото в момента, че тече някаква мантра, едва ли не не трябва да се гласува, за да можем да накажем политиците – това не е наказание за политиците, това е наказание за цялата държава, защото тази спирала от избори в избори цяла година в момента нашата държава буксува, и трудно могат да бъдат овладени всички цени, и да бъдат стопирани точно тези процеси, които се отразяват най-лошо върху всички граждани на България.

Не малко политолози и експерти прогнозират, че в 48-ия парламент няма да се състави правителство и през март ще се отиде отново на избори.

Ако продължаваме да повтаряме и тази мантра, тя както казах, не прави добра услуга на никого. Нека да чуем вота на българските граждани. Още веднъж моят призив е да излязат и да гласуват за тези, които успяха да свършат нещо в това правителство в 47-ото Народно събрание. Да съдят по делата, а не по празните приказки. И се надявам, силно се надявам, че българският народ е мъдър, и ще направят така, че в парламента да влязат работещи партии, които да мислят и да имат хоризонт силната държава, интересът на хората, за да може това правителство да работи, защото без работещо правителство, както казах, ние сме в спирала от избори. А всеки едни избори струват на държавата 70 милиона лева. Тези 70 милиона лева могат да бъдат дадени за пенсии, могат да бъдат дадени за ин витро процедури, могат да бъдат дадени за различни социални нужди на българските граждани.

Г-жо Емилова, какви ангажименти поемате пред вашите избиратели във вашия избирателен район в Ловеч?

Аз споделих преди малко и пред вас, няколко са конкретните ангажименти. Това е довършването на целогодишната проходимост на прохода Троян-Карнаре, Беклемето, разработването на цялостен туристически продукт за Област Ловеч, който по най-добрия начин да може да представя областта пред България, пред света, за да могат да бъдат привлечени повече туристи, развитието и на спортните бази в Ловеч, както изграждане на спортна база в Троян, която е безкрайно необходима, защото всяко 3-то троянско дете спортува и оттам излизат едни от най-добрите световни шампиони за България. И разбира се, оставам отворена за всеки въпрос, който ми бъде поставен, по най-бързия начин да търся и неговото решение.

Като погледнете към актуалната политическа ситуация, какви събития се набиват в очи за вас?

Доста интересен въпрос. Всеки ден различни събития се поставят на нашето внимание. Замислих се много, защото ние от сутрин до вечер сме по срещи с нашите избиратели. Честно да ви кажа, не ми остава изключително много време да следя всички политически събития, които са в страната. Но това, което ми прави впечатление, е, че хората търсят надежда, хората търсят вяра, хората търсят сигурност и стабилност. Затова и при срещите, които правим с тях, се опитваме да им дадем тази вяра, за да могат да излязат и да гласуват.

А има ли конфликт между БСП и служебното правителство, между БСП и президента?

Не мисля, че има такъв конфликт между БСП и служебното правителство. Знаете, че ние бяхме тези, които издигнаха президента за първия мандат, издигнахме и подкрепихме президента за втори мандат. Не мисля, че в кампанията трябва да има каквито и да е противопоставяния, защото те не работят в интерес на българските граждани.

Чуха се гласове обаче от вашата партия, че служебното правителство провеждат чистка именно на кадрите от БСП.

Ние казахме, имахме вече позиция на Националния съвет и на нашето ръководство по този въпрос. Разбира се, още с встъпването си служебното правителство започна да маха кадри, които са назначени от БСП, и това са кадри, които са специалисти в своята област, и да назначава други. Още веднъж ще кажа, че работата на служебното правителство е да проведе честни избори. Дотам стигат и неговите правомощия. Така че тези стъпки, които направиха те в началото, не бяха добри, не дадоха добър акцент върху работата на служебното правителство. И това дава реакция и на хората по места, че доверието се чупи към служебното правителство. Ние като Национален съвет, ние като Изпълнително бюро веднага излязохме с тази позиция, за да престане тази саморазправа с БСП и тази едва ли не компроматна война, която се води, и да ни оставят да водим кампанията, която ние провеждаме в момента.

Ние с вас водим изключително откровен разговор. Не мога да не ви попитам в този контекст, как коментирате думите на бившия лидер на БСП, все още председател на ПЕС – Партията на европейските социалисти Сергей Станишев, който изразявайки разочарованието си, казва в интервю днес, цитирам дословно: "Ръководството на БСП успя да се скара с всички в ляво и да се сприятели с всички в дясно“?

Не мисля, че това е реална оценка за състоянието на БСП в момента. БСП има своята подкрепа от своите членове, която виждаме и в момента в самата кампания. Така че не бих коментирала тези думи, защото не мисля, че те са верни.

В каква кондиция е БСП?

БСП в момента е в добра кондиция. Говоря с колегите от различните райони, в Пловдив разговарям с колегите,  в Добрич преди малко разговарях с колегите. Кампанията върви в момента на терен. Мога да кажа, че ние провеждаме най-активната кампания за разлика от нашите опоненти. Мисля, че кондицията е добра и това ще даде отражение и на самите избори.

Цоня Събчева