Добър ден и добре дошъл на председателя на Фондация "Македония“ Виктор Стоянов, който идва от село Слатина, където вчера в празничния ден заедно с доброволци помагахте на хората да ликвидират последиците от това бедствие, което ги сполетя. Какво видяхте на това място?

Добър ден. Видях стотици българи от цяла България самоорганизирали се, купили кофи, лопати, материали, отделили свободния си ден – вчера беше национален празник – отделели свободния си ден, за да дойдат и да помагат на други българи, които са в беда. За съжаление видях и резултатите от тази стихия – къщите са под вода. На практика около 20-25 домове, това са доста семейства, унищожено е всичко в тях, останали са само самите сгради – цялата покъщнина, обзавеждане е унищожена. Доколкото разбрах от медии има дарителски кампании. Искам да призова който може и желае да помогне, да се включва. Има, доколкото чух, DMS кампания за СМС-и, има банкови сметки на общината. Отделните села, които са пострадали, също изнасят свои банкови сметки на читалищата си, така че всеки може да дари където желае, за да помогне или да се включи като доброволец. За един ден или за една седмица всичко това там не може да бъде почистено и отстранено. За вашите слушатели да кажа – централната улица специално на това село Слатина е зарината е 5 м височина наноси дървета и пясък, кал. А отстрани на тази централна улица, която на практика не съществува и е зарината цялата, и се разчиства с тежка техника, отстрани са домовете на хората, които са потънали във вода и отново в кал. Стотици доброволци работят ежедневно и ние фондацията все още имаме хора там, и в следващите дни ще ходят други хора. Така че трогателно е да видиш българите обединени да си помагат.

Така е, наистина. Гледката, сигурна съм, защото и аз, и нашите слушатели са виждали кадри, които колегите от телевизиите излъчват, пък и социалните мрежи. Наистина стихията е огромна. Всъщност, не колко, ами къде са унищожени къщите – в централната част или навсякъде има поражения?

Специално в това село Слатина, където бях, то е и моето родно село, централната част на селото е унищожена, не в страни, а централната част – площадът, централната улица. Разрушени са и 4 моста в селото, един от които е свързващ с подбалканския път. Това го споделям, тъй като държавата тепърва ще има големи разходи в тази посока. След като се почисти всичко и домовете на хората, и централната улица и площада, ще е нужно държавата да вложи огромни средства да възстанови инфраструктурата – пътищата, които са засегнати, вече не съществуват. Не съществуват и 4 моста, от които един доста голям и дълъг. Той е над река Стряма. Всичко това трябва да се възстанови. Използвам гостуването при вас и да поздравя българския народ, който така се ангажира с пострадалите, със засегнатите семейства, и освен да ги поздравя, да отбележа, че това рядко го отбелязваме, рядко го споделяме, че българите са доста обединен и буден народ що се касае поне до подобни катастрофи, трагедии и катаклизми.

Аз честно да ви кажа бях много изненадана, приятно имам предвид, от това, което видях вчера. Защото наистина от всички краища на България се стекоха хора да помогнат. Дори от Варна, което е доста отдалечена точка. Иска ми се тук да кажа, че именно този регион е един от най-будните български региони – именно там се случват и събитията и от Априлското въстание, след това и Съединението. Точно в този регион са най-активните българи. Едни по-различи българи в интерес на истината живеят там. И очевидно и съдбата им помага, и всички ние с каквото можем, а и най-важното, както и няколко пъти отбелязахме, че няма жертви. Очевидно Господ ги е пазил тези хора.

Това е поне в това село Слатина да няма жертви е въпрос на късмет, слава Богу. Въпросът е, че българите е нужно да сме обединени по този начин. Видях будни хора от всички краища на страната. Вчера и наша група от Варна пътува цял ден, пристигна вечерта, днес ще се включи в почистването. Важно е да сме обединени, да сме дейни, да сме действащи като общество и като нация и в положителни посоки, които искам да кажа не са плод на трагедии, не са плод на катаклизми когато трябва да се изгради да кажем някакъв културен наш център било в България или чужбина, училище да се отвори българско или да се развива културно-просветна дейност, свързани с нашата нация и култура особено на Балканите. Вашите слушатели знаят за дейността на фондацията – тя е насочена основно Западни Балкани, за да можем по този начин не само да съхраняваме това, което до момента имаме като култура, но и да я развиваме. Да я развиваме там, където я е имало, и то преди много скорошни години, визирайки старите български земи.

За тази ваша дейност Фондация "Македония“, пътувате навсякъде, помагате на всички наши сънародници, особено в Северна Македония знам, че е насочена вашата дейност. Използвам случая, че сте гост тук, при нас, и да ви поздравя, защото именно такива млади хора, като вас, като мен, трябва да дават надежда затова, че не сме си изгубили ценностите, затова, че има какво да оставим на децата си и да им го предадем по всякакъв начин. Така че наистина поздравления. Вие от Слатина към София, сега отивате в Албания.

В Албания предстои да регистрираме Фондация "Македония“, дъщерен клон да го кажа. Там основните действащи лица ще са местни българи от Албания, и то от всички краища на Албания. За хубаво или за лошо българите там са доста, те първо са над 50 000 души по самосъзнание. Това ще си проличи когато има преброяване на населението в страната. Но за хубаво или лошо те са разселени в различни части на страната, в няколко части. Разбира се, и след като Албания е тип развиваща се икономика, както и България, много от младите се струпват в столицата, в Тирана, и вече в столицата имаме няколко хиляди българи по наши данни, общуваме с тях, стремим се да им помагаме да поддържат българския си език и българския си културен живот в посока обичаи, в посока етнокултурни дейности и признаци на нашия, българския етнос в Албания. Затова регистрираме и фондацията, а също да подпомогнем и културния живот на българските дружества там, които никак не са малко. Те са двуцифрено число, над 10 дружества са. Говоря за дружества, които не са просто регистрирани, а развиват активна дейност, развиват културно-просветна дейност. За щастие, там виждаме една добра симбиоза и с българската държава и институции, и с българската легация в Тирана. Това са българи патриоти, които там са и консули, дипломати, и посланикът ни, стараят се и се стремят чрез българската държава, дори и материално, финансово да подпомагат дружествата и техния живот. Така трябва да бъде във всички наши съседни държави, където имаме българско малцинство или мнозинство да кажем.

Да, някъде имаме и мнозинство.

Както е в Северна Македония. Но важното е да има симбиоза, пак казвам, между българската държава, институциите на тази държава и българския народ. И тук пак се връщам на трагедията в Карловско, тази симбиоза трябва да я има най-вече в България. Българите да не се интересуват от държавата само когато трябва да си свършат нещо административно или когато идват избори, с това не искам да ги упрекна – напротив, ние сме доста обединен и буден народ, но повече да се интересуваме от държавните дела като граждани. Не е важно един българин, български гражданин да бъде член на политическа партия, да бъде политически активен, не е нужно, за да се включва в държавния живот на страната. Виждам подобна положителна промяна в нашето общество в последните 10 години, а именно български граждани да се включват активно в държавния живот на страната без да са част от политически партии и без да участват в политическия живот. Това смятам, че в следващите няколко десетилетия ще бъде ключът за доброто развитие на нашата държава във всяко едно отношение – в икономическо, културно, дори и външнополитическо като влияние на Балканите. Ние винаги сме имали ролята и съдбата да бъдем лидер на Балканите като държава и трябва да си върнем тази функция.

Да си влезем в ролята. Да, много сте прав.

Това може да стане само с гражданско общество, което както казах, участва в държавния живот на страна без да участва в политическия живот, включвайки се в политическите партии.

Между другото, много приятно ми стана вчера, видях една снимка на министъра на отбраната, на кмета на Карлово и на шефа на Стрямската бригада, на генерала, който оглавява Карловската бригада, и ми стана изключително приятно, защото тези хора бяха обединени единствено от едно – да помогнат на хората. Никой не дърпаше към себе си: "Аз съм от тази партия, аз съм от друга“, и наистина ми стана изключително приятно. И ако те дадат такъв пример, и ние да го възприемем, или пък обратният процес – ние да дадем такъв пример и политиците да го възприемат, трябва да има такава една взаимовръзка, според мен. А сега да ви попитам, понеже пак има провокация от страна на Скопие, аз се надявам да нямате такива проблеми в Албания, каквито имахте в Северна Македония на няколко пъти не ви пускаха да отидете дотам, какво пак нашите братя са сътворили по отношение на един документ?

Ами касае за регистрацията на българското дружество "Цар Фердинанд“ в град Богданци. Градът е около 5 000 жители и е самостоятелна община. Там има будна българска общност от хора, които жертват свободното си време, свободни свои материални средства, но и жертват бих казал и бъдещето на децата си в условията на тази политическа и държавна система в Северна Македония, която е антибългарска. Та тези хора искат да създадат сдружение, да регистрират официално с името "Цар Фердинанд“. Това очевидно се оказва сериозен проблем за северномакедонската държава и нейния политически елит, тъй като още преди те да внесат документите в Централния регистър в Скопие, водещи политици, по-точно водещи държавници в Северна Македония в лицето на външния министър Буяр Османи, в лицето на премиера Димитър Ковачевски се изказваха по техните медии, че ще опитат да спрат или ще спрат регистрацията на сдружение с такова име. Това е антиевропейско и най-важното е анти-законите на Северна Македония на Закона за сдруженията и фондациите. Ние работим с адвокати в Скопие, които добре познават тези закони, самите ние добре ги изучихме. Централният регистър първо наруши закона, тъй като пусна в медиите конфиденциални документи, които са подадени от физическите лица в Богданци, тези българи, за регистрация на сдружението още на втория ден откакто документите бяха подадени. Тоест, Централният регистър вместо да регистрира сдружението, те пуснаха документите в медиите, където стана една вакханалия от антибългарски изявления във връзка с регистрацията на сдружението. Вчера пристигна документ при нашия пълномощен адвокат в Скопие, в който Централният регистър, забележете, иска хората, които регистрират това сдружение, да представят официален документ, с който да се докаже видите ли, че цар Симеон II е внук на цар Фердинанд, тъй като по закон в Северна Македония е нужно наследник да даде писмено потвърждение, че разрешава да се ползва името на неговия дядо или баща, или прочие. Цар Симеон II предостави такъв документ още преди да се внесат документите, ние сме спазили всичко по закон до последната буква в Скопие, за да се регистрира това сдружение. А те сега, понеже няма за какво да се хванат, за да спрат регистрацията на сдружението, поискаха да се предостави подобен абсурден документ. Цялата световна историческа наука, а и не само историческа, знае генеалогията и династията, изобщо династическата връзка е много ясна. Абсурдно искане, което подчертава наглото и небезпристрастно отношение на една държавна институция като Централния регистър в Скопие, нагло отношение към българите в самата Северна Македония. И тук да не забравя да отбележа, партия ДПМНЕ, която е основна опозиционна партия, със своя клон в град Богданци излезе с официална позиция в социалните мрежи, че ще направи всичко възможно публично да линчува българите от града, които искат да регистрират това сдружение. Това вече е за прокуратурата в Скопие. Ние подготвяме сигнал, който ще внесем. Да подчертая за вашите слушатели, че не очакваме реакция от прокуратурата в Скопие, ние не сме наивници, но с това запознахме вече и европейските институции, изпратили сме сигнал. И тук мога да добавя още нещо – забраната от страна на Скопие към мен да влизам в страната в срок от една година бе отнесена от мен до Оливер Верхей – комисарят на Европейския съвет във връзка с разширяването на Съюза. Верхей ми отговори вчера неговият екип, като ми подчерта, че Европейската комисия може и да не се занимава с индивидуални случаи като моя, но го взима предвид във връзка с мониторинга за правата на човека в Северна Македония по процеса на присъединяване на страната.

Чудесно.

Разбира се, че ще търся разговор с Верхей, и то личен в рамките на месец октомври, за да му предоставя и изложа цялостен доклад с конкретни документи на десетки, дори бих казал на стотици, на няколко стотин българи от Северна Македония, които са дискриминирани от официалните власти на страната. Опозиция и управляващи там в синхрон се стараят не само да обидят и да покажат нагло отношение към българите, но и да ги изгонят от страната, да ги дискриминират или да им се канят публично, че ще ги линчуват, пак казвам, това е основната опозиционна партия в страната. И за да се доближа повече до широката аудитория в България, която слуша нашия разговор, мога да дам пример – сякаш основна опозиционна партия в България да каже, че линчува дадена етническа група в страната, само защото са такива. Това звучи не просто брутално, а това си е за прокуратура, за съд и за съдебни присъди за насаждане на етническа омраза, която за съжаление, пак казвам, не сме наивници, аз не очаквам да се случи в Северна Македония. И с това ще завърша, че тази страна не е готова за Европейския съюз, тъй като тя не е демократична и в нея цари правото, не цари законът, който да постави всички народи и етноси равни едни с други, както трябва да бъде. Никой не е виновен или не е присъда това, че е родил такъв или някакъв друг по етнос и народ, всички сме хора. Очевидно това не важи в Северна Македония за българите.

Да, там продължава да се проповядва омраза. И аз никак не съм изненадана след случая с подпалването на културния център в Битоля. Изобщо едва ли има някой изненадан в България.

Единственото, което остана в Скопие да започне да се случва, звучи много неприятно, е да започнат да ги пребиват или да ги вкарат в затворите, или да ги убиват българите, само това остана. Всички други възможни инструменти на агресията те ги упражняват доста активно.

Евелина БРАНИМИРОВА