Преди две седмици се разрази скандал в социалните мрежи, в който беше намесено Министерството на културата и в частност Национален фонд "Култура“ (НФК). Заглавия като "Министерството на културата отпусна средства за драг куин шоу на стойност 93 000 лева“ възмутиха обществеността. Но скандалът не беше "всяко чудо за три дни“, защото продължава и до днес. А НФК пък заведе дело срещу организаторите на спорното драг шоу. Т.е. развръзката все още не е ясна. Затова поканихме г-н Сава Драгунчев – той е изпълнителен директор на НФК, за да говорим по темата, и г-н Виктор Димчев – телевизионен продуцент. Добро утро, господа.

Сава Драгунчев: Добро утро.

Виктор Димчев: Добро утро.

Започвам директно към въпроса, може би първоначално ще се обърна към г-н Драгунчев. Колко е общата сума, която НФК раздаде миналата година, за да подпомогне различни организации в борбата срещу КОВИД пандемията?

Сава Драгунчев: Ще ви поправя – НФК не раздава пари. НФК разпределя средства. Това ще рече, че има процедура, която трябва да се спазва, и от тази процедура съответно се облагодетелстват, ползват различни организации, т.е. юридически лица и физически лица. Конкретно на въпроса ви – малко под 30 милиона лева извънредни средства бяха предвидени по постановление 120на Министерски съвет, в което бяха разписани тези мерки, и отделно Министерство на културата, чиито второстепенен разпоредител е НФК, има още един бюджет, който е за миналата година към 9,4 милиона лева, т.е. около 38-39 милиона лева са парите, които са разпределени за българската култура и изкуство от НФК. 

Това е една доста добра сума, бих казала. И със сигурност сте подпомогнали много организации, много хора, които са решили точно по това време да правят изкуство, култура, защото знаем какви бяха мерките.

Сава Драгунчев: Така е. Освен всичко останало, тези трийсетина милиона бяха планирани като антикризисни мерки против КОВИД, след което бяха трансформирани просто в извънредни, защото както знаете, към средата на годината обстановката, свързана с пандемията, влезе в идеята, че ние вече сме в пост-КОВИД, не в самата криза с болестта.

Искам да ви попитам, защото много от нашите слушатели като цяло не знаят – откъде идват всъщност парите на НФК? Защото допреди няколко години нямаше подобни програми и беше много трудно за изкуството като цяло. Можете ли да ни кажете всъщност откъде са тези субсидии?

Сава Драгунчев: Мога, разбира се. НФК е второстепенен разпоредител с бюджет към Министъра на културата. Това ще рече, че е нещо като производна на Министерство на културата. Специално между 24-ти и 32-ри член в Закона за закрила и развитие на културата, член 31 са разписани точно откъде се финансира НФК. Като второстепенен разпоредител на бюджетни средства това означава, че целият бюджет се контролира и влиза през системата на Министерство на културата – СЕБРА се казва. Иначе събирането на средства става през – изрично са изписани в закона – това са глоби, това са отчисления, от хазарта най-вече. За миналата година към НФК са постъпили 4,6 милиона лева – тези пари, които казвам, т.нар. за регулярни програми, те са само от хазарт. Имаме 50 на сто от глобите по Закона за авторското право и сродните му права.

Добре, нека да преминем директно към проблема, за който всъщност сме се събрали – това е скандалното драг шоу, за което всъщност НФК е отпуснал субсидии, средства. И то излезе в пространството, то стана толкова скандално може би защото изтекоха видеозаписи в интернет и това нажежи обстановката още повече и обществеността буквално скочи на пръсти, на нокти и т.н., защото меко казано, клиповете, които излязоха, бяха вулгарни. 

Сава Драгунчев: Да. Какъв е въпросът?

Да, въпросът е кога и кой всъщност е одобрил този проект?

Сава Драгунчев: Дадох едно интервю, което за съжаление медии и добросъвестни граждани решиха да коментират в една много кратка част от него. И в това същото интервю в националното радио казах, че този проект е подаден през май месец, оценен. Т.е. мога да почна даже малко по-рано – април месец е гласувана програмата, т.е. тя е създадена за какво ще става дума и как те ще бъдат оценявани, всички тези проекти. Май месец е подаден проектът, от май до юни, края на юни, е бил разглеждан на два етапа – техническа комисия и експертна комисия. И двете комисии, както и условията на тази програма, се разписват от Управителен съвет на НФК. Администрацията на НФК не участва в оценяването на тези проекти. Оценката е приключила многократно, защото там се сменяха експерти, заболели, отказали се и т.н., сложно е било – казвам е било, защото докато е текъл този процес, директор на НФК не съм бил аз. В деня, в който застъпвам аз, тази оценка вече е била приключила. Както знаете, всяка административна структура има изискването в йерархичен план този, който я ръководи – в случая съм аз, да припознава решенията на стоящите под него.

Т.е. да разбирам, че вие всъщност сте бил в заварено положение.

Сава Драгунчев: Абсолютно в заварено положение. Аз тук съм длъжен дори да кажа за тези, които не знаят, че Управителният съвет е формиран от 11 души с председател министърът на културата – всеки министър на културата е председател на Управителния съвет на НФК. Този Управителен съвет е съставен от изявени в собствените си направления културни и по отношение на изкуствата експерти, видни български културни деятели. Те също са поставени в такава позиция, че трябва да препотвърдят решение на експерти – двама, които оценяват този проект, за конкретния проект, както и за всички останали 535, които са само по тази програма. За миналата година са разпределени средства и подписани договори за близо 3000 бенефициенти. Така че всички тези меко казано жълто-кафяви твърдения, че видите ли, аз съм разписал, аз съм платил или Министерство на културата е разписало или платило, или пък видите ли, Управителният съвет е разписал и платил, по същество не са верни.

Добре. Към г-н Димчев, за да включа и вас в разговора – вие сте човек, който следи социалните мрежи, като цяло нагласите на обществото. Подобни разразили се скандали лесно насъскват обществото ни едни към други. Вие сте и телевизионер и знаете колко е лесно един скандал да избухне за нула време. Вие какво мислите за този случай?

Виктор Димчев: Смятам, че е недопустимо български институции, включително НФК, да раздават пари на шоу програми с хазартен характер, каквото е конкретното шоу. Впрочем, това не е единственият грях на НФК за последните няколко години. Откакто претърпяхме програма и там, са финансирани десетки подобни проекти. Макар че не всички проекти са публикувани на страницата на НФК, един бегъл поглед може да ви даде представа, че има няколко десетки подобни проекта, свързани с рекламиране на транссексуални жени, умения на деца да стават транссексуални или гей и подобни неща, които според мен не са част от българската култура. Ако това се случваше в една развита държава, която няма никакви проблеми, може би щеше да бъде нормално или пък естествено, но в България това звучи някак нелепо, на фона на затворени читалища, на опразнени театри, на дейци на културата, които мизерстват на ръба на оцеляването. Не мисля, че НФК има работа да финансира подобни комерсиални проекти. Преди малко г-н Драгунчев каза, че приходите на НФК идват от хазарта. В случая обаче НФК е върнал на хазарта част от тези пари, защото произвеждането на едно гей шоу в един гей бар, пълен с алкохол, сред вибратори и танцуващи транссексуални хора, които се закачат със своите гости, и с хазарт, който е елемент от програмата, който съм сигурен, че е записан и в проекта, който е одобрен от НФК, не представлява култура и не е част от културата на България. Това не е моята България.

Ей сега ще дам, разбира се, възможност и на г-н Сава Драгунчев да отговори, обаче вие като човек, занимаващ се с медии, не мислите ли, че често разглеждаме нещата като черни и бели, т.е. или сме традиционалисти и консерватори, или пък сме прогресивни и либерални? Не е ли прекалено това нещо, в което някак си съдим непрекъснато?

Виктор Димчев: Вероятно е така, но в случая думата "култура“ има значение да определя ценности и да създава ценности, да формира ценности, особено сред младите и сред подрастващите, и такива шоу програми и подобни неща нямат място в България. Между другото, ще си направя труда да проуча и още такива проект, но конкретно този, за който говорим, не е случаен и не съм съгласен с вас, че това е нещо, за което вие не знаете. Вие сте назначен от Наско на културата, т.нар. "министър на културата“, който вероятно стои зад повечето подобни проекти, които в последно време се появяват в НФК, и не само. Но конкретният гей бар, за който става въпрос, който е финансиран с пари от НФК, е използван многократно като място и за политически срещи на една конкретна политическа партия, която не бих искал да цитирам, защото не ми е удобно.

Ами да, и аз мисля, че все пак сме след избори.

Виктор Димчев: Да. Но това не е нещо случайно, това не е нещо, което се е случило просто така, между другото, и някой да го е пропуснал и сега да го проверяваме. Това е нещо нарочно направено от някой, на който му е било нужно да финансира едни свои приятели, "цветни“ приятели, срещу които аз, разбира се, нямам нищо против. Имам против това нещо да бъде възпитавано като част от културата за децата ни. И докато по читалища и училища хора на културата, дейци на културата мизерстват, някакви весели момчета из града да си раздават пари, за да си хвърлят вибратори по сцената, не мисля, че е етично.

Нека сега все пак да дадем и възможност на г-н Сава Драгунчев да отговори, но не искам да политизираме темата в никакъв случай, защото след избори сме, парламентарното събрание ще събира утре, господа, така, че нека не говорим за партии в момента.

Сава Драгунчев: Това, че казвате, че сме след избори, всъщност, мое дълбоко убеждение е, че въобще стигнахме дотук и раздухването на този скандал 5 дена преди изборите аз твърдя, че не беше случайно. Не обичам да ми слага думи в устата, аз не съм казал, че не знам какъв е проектът. Ако бяхте чули интервюто, единственото което дадох след като избухна скандалът, беше че от септември месец насам НФК има променена логика, в която ние обследваме това, което е именно заради повишения ресурс, който вече разпределяме, а и предвид това, че лично аз влязох в заварено положение. Та тази нова логика беше да се обследват всички, къде на случаен принцип, къде не, организации за проверка дали те изпълняват задълженията си по договорите, дали са оценени вярно, адекватно,и дали тази оценка отговаря на това, което те всъщност след това правят. Тъй като предишното подобно мероприятия на въпросната организация беше през януари месец 2023 година, където такива кадри нямаше, въпреки това това попадна в нашето полезрение и ние сме започнали да го обследваме. Така че аз съм запознат с проекта. Както казах и в интервюто, което дадох, това че съм запознат с проекта, не означава, че аз трябва да давам оценки качествени и естетически по въпроса. Това не означава, че ги нямам, това не означава, че ако това което казах, повтарям се, просто, че ако има установено нарушение, НФК с абсолютно всичките си лостове и възможности ще преследва по начина, по който може, всяко едно такова нарушение. Ние не сме преобразователен орган разбира се, и в този смисъл единственото, което имам право да направя е, след щателна проверка, такава беше поръчана светкавично след 26 март, която отнема време, защото ако това бях го направил в деня на 26-и или на 27-ми, може би нямаше да се случи. Уви, има технологично време, в което тази проверка трябва да изтече, за да бъде всичко по правилника и по регламента.

Кога да очакваме резултатите?

Сава Драгунчев: Ами те са факт.

Те са вече ясни.

Сава Драгунчев: Да. И тази проверка твърди, че действията, като ние сме длъжни да предприемем от тук насетне е завеждане на дело, което сме разпространили в публичното пространство.

Точно така. Искам да допълня тук, че ние потърсихме мнението на фондацията, за която говорим, това е Фондация "Сингъл Степ", не мисля, че трябва да е спестяваме на обществеността, но не получихме отговор от тях. Защото беше редно все пак да потърсим и тяхната гледна точка. Те се свързаха с нас, ние се свързахме с тях, беше ни съобщено, че човек ще отговори на нашите въпроси тук, в студиото, било то по телефон, било то на крак, никой не се отзова. Така че вратите ни са отворени разбира се, ако пожелаят да се включат, все още могат да го направят.

Сава Драгунчев: Аз тук искам да се съглася с г-н Димчев, че в крайна сметка ние, говоря за НФК, ние сме длъжни, не забравяйте един много важен факт: за разлика от други фондове и така процедури, които се случват в Западна Европа например, в България ние даваме авансово сумите, което означава, че нас винаги съществува рискът някъде по трасето да не се спази някакво правило. Ако ги давахме след това, естествено съответният там разход няма да бъде одобрен, но ние ги даваме авансово. Така че аз се съгласявам с него, че грижата за култура и за изкуство е първостепенна, и това, което трябва да се случва с българските творци, които наистина една голяма част от тях са и в бедствено положение, а задължение на фонда е много по-старателно да знае кое къде отива, само че просто сме в, така е разписан регламентът от Закона на закрила и развитие на културата.

Скандалното драг шоу, което всъщност получи субсидиране от НФК, тук малко по-рано разговаряхме за сумата, че е 93 000 лева, но тя всъщност изобщо не е тази сума. Може ли да ни поясните каква е точно сумата и къде се разминават числата всъщност?

Сава Драгунчев: Както сме обявили в сайта на НФК, проектът е финансиран с малко над 77 000 лева. Кандидатствано е за по-високо сума, на техническо ниво, на техническа оценка проектът има махнати разходи, които не са признати от техническата комисия. Трябва да кажа, изрично да подчертая, че въпросното шоу не е част от тези махнати разходи.

Т.е. нарушение е установено, дело е заведено за сумата от 77 000 лева?

Сава Драгунчев: Това мога да направя, да, единствено. Пак казвам, това е въз основа на съответната проверка.

Въпросът, който може би е наложително да зададем, обръщам се към г-н Виктор Димчев е как оценяваме културата като такава в България? Т.е. какво по-скоро е културата в България?

Виктор Димчев: Очевидно, културата в България се променя и не е това, което сме свикнали да възприемаме като култура. Надявам се това да се промени и да променим промяната, защото по начина, по който тръгваме, няма да стигнем далеч. Културата изисква много отношение и много внимателна оценка, а не хаотична размяна на експерти и специалисти, директори, които да се оправдават с своите предшественици или онези, които ще ги заместят след това, и по този начин да ощетяват културните дейци. Тъй като в България има много хора, които се занимават с култури, и те имат нужда от помощ, имат нужда от разбиране, имат нужда от отношение, имат нужда от по-внимателна оценка и преценка на техните проекти, за да могат да бъдат финансирани онези от тях, които са устойчиви, и които действително донасят ценности в нашите домове, които помагат на нашите деца да се развиват правилно и адекватно, и изграждат едно качествено общество. Този проект със сигурност не съответства. И аз използвам възможността да призова г-н Драгунчев да направи обстойна проверка на всички останали проекти, не само от тази, и от предишните години. Сигурен съм, че там ще се намерят много други нарушения. А колкото повече нарушения се намерят, толкова по-добре свършена ще работата на НФК, защото каквото сме го окепазили дотук, случило се е, нека да го поправим по някакъв начин.

Заговорихте за експертна оценка, вие също г-н Драгунчев, заговорихте за експертна оценка и за т.нар. "оценители“, които всъщност оценяват проектите в НФК. Нека да кажем и две приказки за тях, защото май проблемът е някъде там.

Сава Драгунчев: Аз няма да спра да твърдя, че финансирането на култура на проектен принцип, това, което прави НФК, има своята ахилесова пета именно в експертната оценка. И не, в никакъв случай аз не се извинявам нито с предшественици, нито с следшественици. За извинение не става дума. Аз за пореден път повтарям: има закон, има правилник, който съм длъжен да спазвам, и аз само това правя, бидейки на такава административна длъжност. Изборът на експерти в България е сложен процес, труден и на места невъзможен.

Колко са хората, които оценяват проектите на НФК?

Сава Драгунчев: За последната година те са около 60 по всички програми. Имаше извънредни, имаше регулярни програми, това са доста, доста, доста проекти, пак казвам, около 3000 бенефициенти въобще са финансирани миналата година, само 1700 от тях са т.нар. "творчески стипендии“, които са и физически лица. И подбора на тези експерти включва доста, доста критерии, с които трябва да се съобразяваме. Едното нещата е те да не бъдат в конфликт на интереси. Тъй като сме малка държава, почти всеки по някакъв начин е свързан с някого. И в момента, в който администрацията установи такова нещо, ние сме отглеждане да го отзовем и да търсим следващ, с което се забавят програми, с което целият процес почна да боксува. По въпросната програма извънредна за възстановяване и развитие на частни български културни организации в крайна сметка финишираха 27 експертни оценители. Аз, така в личното качество го казвам, за мен 27 експертни оценители в България няма. Говоря в сферата на културата. Това, което така с моя екип сме разсъждавали, как тези дефекти да бъдат преодолени в новата 2023 година и новата програма.

Имате ли вече план съставен?

Сава Драгунчев: Начален мога да кажа, защото пак казвам, това е един на състав, който се гласува от Управителния съвет, който се разглежда, който се предлага от администрация, след което те го разглеждат, обсъждаме го, опитваме се да бъдем максимално обективни и точни.

Виждаме какви са резултатите.

Сава Драгунчев: Мога да кажа обаче смело, че от последната, финала на 2022 година, това е вече как да кажа моя отговорност промените, които са моя отговорност, такива дефекти на недоглеждане, меко казано, не са се случвали. Да, разбира се, те са и по-малки като обем тези програми, които всъщност аз трябваше вече сам да администрирам. Но това, което сме решили поне на първо време, е да публикуваме в момента, в който приключи подаването на документите по съответната програма, да публикуваме разписани и приложенията на кандидатите, там, където разбира се няма проблеми с авторските права, защото има части от тия текстове, които са авторско право, за да може по един такъв опосредстван начин експертите да бъдат контролирани и през обществеността, т.е. те да са в съзнание, че това, което четат и следва да оценят, ще бъде четено публично, а не тайно те решили, че нещо е много добро, а пък то всъщност, ние след това като тръгнем да го обследваме или на мониторинг, да се чудим как всъщност точно е оценен този проект.

Така де, да няма скрито-покрито. Времето ни определено ни притиска вече, така че искам да ви помоля като, г-н Виктор Димчев, за финални думи на днешният дебат - разговор, така да го нарека.

Виктор Димчев: Аз призовавам НФК, така да го нарека, най-накрая да публикува проектите за 2022 година, които не са видими на страницата, за да може и обществото да прегледа и може би да помогне на ръководството на НФК какво точно е било похарчено и за какво. По този начин гражданското общество може да застане до дейците на културата, и подобни недоразумения, като това противно гей шоу, което е било финансирано с пари за културата, да не се случва, и да остане един от малкото прецеденти, и да ни напомня за това, че културата е нещо много ценно, което трябва да бъде пазено, поддържано и обичано.

Обществото ни определено се вълнува от тези теми, както виждате. Не отворихме днес телефонната линия нарочно, защото все пак исках да чуя и двете гледни точки на нещата, но ако я бях отворила, не знам какво точно щеше да се случи. Така че финални думи.

Сава Драгунчев: Проектите, които са финансирани от НФК от 2022 година, всичките са публикувани с техните резюмета, много кратък.

Виктор Димчев: Това не е вярно. Това не е вярно, не са публикувани. Преди малко проверих, вчера проверих, ако искате проверете и вие, за да видите, че не са публично видими. Може би вие ги виждате в НФК, но ви гарантирам, че не са.

Сава Драгунчев: Говорим за тези, които одобрени.

Виктор Димчев: Никакви проекти няма публикувани за 2022 година, има публикувани условията на различните програми.

Сава Драгунчев: Имате да. В официалния сайт на НФК, в раздел "Новини“ има една много, много, много дълга справка за 2022 година. Тя е така наречена "Справка“. Публикувана е на 31 януари. Влезте, вижте, там са изредени абсолютно всички бенефициенти…

Виктор Димчев: Изредени са имената може би на бенефициентите, но описание на проектите няма и…

Сава Драгунчев: Не, краткото описание, пак казвам, това е по регламента, който както казах преди малко, ще бъде сменен, за да може да виждате целия текст.

Добре, господа, финални думи наистина, защото приключваме. Т.е. сега нарушението е констатирано, говорим за Фондацията "Сингъл Степ“, и вие очаквате те да ви върнат сумата от 77 000 лева, така ли е?

Сава Драгунчев: Ние сме завели иск, но пак казвам, преобразователните органи, това е вече в тяхната компетенция. Не само към тях, тука съм длъжен да кажа, че заедно с тях, това не е някаква наказателна или показна акция, заедно с тях има още две организации. В момента тече проверка на още седем. Ако бъдат установени нарушения, те всички ще минат по този ред. И няма някой да смята, че поради някаква особена причина, било то естетическа, било то там художествена, или пък поради някакви другарски взаимоотношения ние да смятаме, че те трябва да бъдат толерирани. Ако има нарушения, задължително това ще се случва.

Аз ви благодаря, че присъствахте тук в студиото на "Денят на фокус“, разбира се, че няма как да не следим темата изкъсо.