Веселина Вълканова, учител по математика в СУ "Свети Софроний Врачански" – гр. Пловдив в интервю за предаването "Добро утро, България" на Радио "Фокус"

15 септември е. Още честно казано си спомням моя първи учебен ден, когато се вълнувах и не знаех какво точно ме очаква, и носих букет, който беше по-висок от мен, ако трябва да си призная честно. Предполагам всички първокласници в момента се чувстват по същия начин и нямат търпение да прекрачат училищния праг. Най-важното явление в училище обаче, най-поучителният предмет, най-живият пример за ученика е самият учител. Затова днес наш гост е Веселина Вълканова – преподавател в Средно училище "Св. Софроний Врачански“ в град Пловдив. Здравейте и честит празник на вас, вашите колеги и учениците ви.

Здравейте. Предпразнично на цяла България, защото всеки е или учител, или родител, или ученик.

Така е. Предполагам ви заварваме точно преди празничната програма в училище. Какво ви очаква днес?

Днес ни очакват много вълнения – откриване на учебната година, присъствена за всички, което е голям подарък за нас през последните години, много вълнение за първолаци, първия училищен звънец. И така, хубави неща ни очакват днес.

Хубави неща със сигурност и много емоции. Вие на кои класове ще водите тази година?

На 6-ти и на 10-ти.

А какво изпитвате всяка година всеки ден? Винаги ми е било много интересно какви чувства се крият зад усмивката на учителя на 15 септември, и какво всъщност виждате в очите на децата?

Аз също съм си мислила. Лично за мен този празник продължава да е празник години наред. Била съм ученичка, учител, и някак си тръпката не се губи. Всеки път очаквах с нетърпение, с желание точно заради погледа на децата, усмивката, лъчите, които идват от тях, любопитството им, очакванията, които имат към нас. Нали те идват с идеята за предизвикателства, приключения, забава, разбира се, научни приключения също трябва да има за тях.

Абсолютно. "Учителят трябва да бъде търпелив като вол и добър като агне", е казал Христо Ботев. Какви са предизвикателствата на вашата професия?

Ох, много е прав години наред са в сила тези приказки. Наистина търпението, любовта са много важни за един учител. Даже и да критикуваш, даже нещо да напътстваш, съветваш, когато го правиш с любов, децата го усещат. Децата усещат и възприемат това, което им се казва. Никой не обича да бъде голословно само критикуван. Мисля, че е важно за учителя да има наистина търпение, но да прави всичко с любов, любов и желание, за децата.

Важна подробност: вие сте учител по математика – един много любим предмет на всички ученици. Кажете ни тайната: как може един ученик да заобича математиката и какви са вашите тайни, нужен ли е по-специален подход?

В кавички ли го слагате? (смее се)

Не, абсолютно без никаква шега. Просто как може да се заобича математиката? Знаем, че тя е най-трудна за учениците. (смее се)

Математиката е един доста сериозен предмет, така го възприемат и малко като че ли отстрани има внушения от родители, от по-възрастни "Ох, колко е страшна“. Лично за мен разковничето е да им се преведе на един достъпен език, да се вмъкват малко исторически данни и факти за понятията, за личностите, ако трябва самият математик, който е казал това твърдение или теорема. Някак си да възприемат, че това неща от нещата, че това са ги правили също хора тези. Не са толкова абстракции и измислени тези неща, които там са написани в тези учебници. Освен това, напоследък имаме много възможности с новите технологии, дигиталните, динамични софтуери, много динамично, интересно могат да се представят някои от уроците по математика и така да завладеят децата, защото те обичат това. Е, има си един момент когато трябва да се вдигне на малко по-високо абстрактно ниво математиката, но това е в по-горните класове. И вече като се е събудило любопитството у едно дете, то ще има желанието да мине на по-горно ниво.

А как хващате скритите таланти - децата, които имат усет към математиката, но все още не са го осъзнали?

Ми те си проличават да ви кажа. В някои от по-сложните ситуации, така плахичко ще вдигне ръка. Ако по характер наистина пък е още по-свит, само ще погледне. Така че добрият учител, учителят с опит ще улови погледа на това дете, което се е справило, и той ще разбере и ще подтикне нещата, ще добави нещо към неговите занимания допълнително. И така.

Какво искате да дадете на вашите ученици и какво давате?

Аз винаги съм казвала, че идеални, талантливи, най-висши математици няма да станат всички, но добри хора трябва да бъдем всички. Така че във взаимоотношенията си се старая да бъдем честни и добронамерени.

Бяхме изправени пред предизвикателството на онлайн обучението. Това как се отрази на образователната ни система? Според вас, свикнахме ли или по-скоро за вас бе предизвикателство и резултатите на учениците ви занижиха ли се?

Да, предизвикателство си беше и за нас учителите, за учениците, за родителите. Много бързо трябваше да свикнем да нагласим, да работим с определени електронни системи специално в Пловдив. Справихме се. Мнението ми е, че това е вариант наистина при някакви екстремни ситуации, каквато е пандемията и затварянето, това е вариант да се продължи учебният процес. За съжаление моето мнение е, че той не е еднакво ползотворен за всички, особено за учениците с не много добри навици за учене, така скрити зад екрана малко се променят нещата. Няма го контролът на учителя, не е пред погледа на учителя си, на съучениците си, защото все пак и те помежду си малко или много се контролират. И мисля, че се е отразило на резултатите. Според мен, има занижаване, специално за математиката това се отрази. Но казвам, че това все пак е вариант. Преди какво беше – дървена ваканция, затваряме ги, и грипна ваканция, в къщи, край. Сега все пак това дава възможности да се продължи учебния процес.

И като за финал ви давам свобода да се обърнете към всичките си колеги и ученици, надявам се да ни слушат, с няколко думи да ги поздравите.

Да, благодаря. Искам да честитя този прекрасен 15 септември на всички. То е традиция в нашето училище образование. Пожелавам да имаме една здрава ползотворна учебна година, за учениците да бъде интересна и успешна, пълна с много научни приключения. Да използват предизвикателствата, да се гмурнат в тайните на науката и да открият един прекрасен нов свят.

Да, дано, пожелаваме ви го. Благодаря за отделеното време.