Васко Начев, енергиен експерт, в интервю за обзора на деня на Радио "Фокус“ "Това е България“.

"Булгаргаз“ обяви 3 търга за доставка на втечнен газ с хоризонт до 2034 година. За доставка на втечнен газ за ноември-декември е до 2022 година, за доставка на втечнен газ е за 2023 година, и за доставка на втечнен газ за периода 2024-2034 година. Вижда ли се изход от енергийната криза? Наш гост е енергийният експерт Васко Начев. Г-н Начев, премахва ли се практиката да се договорят танкери без търг, както казва днес президентът Румен Радев, и всъщност какво е постигнал "Булгаргаз“?

Нали знаете, желание и възможности са две различни неща. Това, че има намерение да се обявят търгове, все още нищо не значи. На практика доставките, изобщо търговията с газ не е проста работа, и тя не може да бъде слагана под общия знаменател Закон за обществени поръчки примерно, или поискани оферта и получена оферта, принципът е един същ. На този търг също някой ще поднесе оферта, нали така? Та това е по-малкият проблем. Въпросът е, че нямаше слотове за ноември и декември, сега изведнъж пак в същия коловоз попадаме. Тоест, каква е разликата от преди 2 месеца да речем? И възниква веднага логичният въпрос, поне според мен. И да се върнем в началото като идея е добро. Нека да видим какви ще бъдат резултатите от цялата история.

Г-н Начев, вие казахте, че ако не се спазват правилата, колелото ни изхвърля. Кои са правилата и защо не ги спазваме?

Значи, аз не съм казал, че не ги спазваме, просто казах, че правилата в нефтения бранш като цяло и изобщо търговията с енергоносителите са такива, че ако не ги спазваш, колелото те изхвърля, тоест, не получавате това, което търсите. Това имах предвид. Правилата са такива, че се изисква изключителен нюх за тези неща като във всяка търговия, изисква се много предвидливост и разум, и се изисква сигурност на доставките. Едва когато имате сигурност на доставките, имате възможност да избирате, тогава може да си позволите лукса за подобен избор да правите. Когато нямате сигурност на доставката, няма никакво значение какво ви се предлага, може да е без пари, за 1 лев, за 5 лева, ако това предложение носи голяма доза несигурност, просто не го приемайте. Такива са правилата, за които споменах. И затова и казвам, че нека да видим какъв ще бъде крайният резултат. Защото дали да не припомним преди 2 месеца как от първия ден служебното правителство каза: "Ние влизаме в преговори с "Газпром“. И до ден днешен освен желание от едната страна, ние друго не сме чули, не сме видели. Тоест, от наша страна. И шамарът, който получихме, е доста звучен. Затова нека бъдем с една идея по-предпазливи в очакванията. Когато са повече от това, което сме очаквали, няма лошо, обаче ако станат по-малко, тогава втори шамар ще ни дойде в повече за тези последни дни и месеци.

Е, от служебното правителство министърът на енергетиката каза, че в "Газпром“ се запознават, четат нашите предложения.

Вижте, всеки един от нас чете много неща, обаче абсолютно нищо не означава. Нали така? Важно е да има реален контакт. А такъв няма засега. Това е на 50%. Тоест, едната страна иска, а другата не е разбрала дори, че иска, и дори и да е разбрала, не е показала, че е разбрала. Единствената реакция от руска страна засега е посредник Митрофанова. Никой друг не е казал една дума, една запетайка не е написал по този казус.

А що се отнася до този 1 млрд. куб. м втечнен газ от терминала в Александруполис от подписания договор с "Газтрейд“?

Значи, нека направим разликата. Това е заявен, даже той не е потвърден още, беше за 500 млн. куб. м на година с идеята да бъде увеличен на 1 милиард. Но това е запазване на трасе, тоест, възможност за доставка на газ, но ние все още нямаме доставка с доставчик. Ние сме осигурили трасе за 1 млрд. куб. м, въпреки че засега сигурното е 500 милиона с идеята да увеличим този капацитет, резервираност. Но кой ще доставя газ, дали ще успеем да осигурим такъв 10-годишен договор, предстои да разберем. Като идея това е смисълът, това е правилният подход. Нека да бъде реализиран, и тогава с две ръце ще вдигаме "За“ и силни аплаузи.

И като теглим чертата до този момент: оказва се, че газовата криза изобщо не е разрешена. Оставаме си с добри пожелания и някакви все още разминаващи се възможности, които съществуват само на идея в главите ни? Така ли е?

Ако се върнем в началото на разговора, затова казах, че доставките на газ, изобщо търговията с газ изобщо не е проста работа. И ако някой смята, че отива на Женския пазар и договоря нещата, значи той е изключително далеч от реалността. Ами нещо такова се получава, защото до момента нямаме нищо случило се в посока разрешаване на кризата. Ние работим на това, което беше предварително договорено. От страна на сегашния министър и изобщо на служебното правителство ние не сме видели нито един резултат, все още. Да, не казвам, че е лесно, но такива са фактите. Това, което предстои да получим за октомври, и това, което получаваме за септември, е договорено от предишното правителство, а не от сегашното.

Не мога на финала да не ви попитам и за многострадалните слотове, за които се носят вече митове – осигуряваме ги, пък не ги осигуряваме, пък някой ги е осигурил, а друг ги е купил, пък ги дава на по-висока цена. Как се реши този най-тежък проблем?

Този най-тежък проблем не може да бъде решен от днес за утре. И в този смисъл това, което заявиха на брифинга си във вторник от "Булгаргаз“, е правилно – да търсят резервация на слотове за следващата година на терминала Ревитуса имам предвид, тъй като на годишна база цената е значително по-ниска отколкото на месечна. И това са го направили големите играчи. Ние този момент сме го проспали и пропуснали по ред причини, да не се връщаме какво беше преди година. Единственият ни вариант сега е да търсим от някой или да прекупим, или да се договорим било то срещу газ или каквито са опциите и възможностите. Както нямаше свободни слотове на терминала, сега изведнъж ние търсим доставчици за ноември и декември. Извинявайте, но нищо не се е променило от преди 2 месеца, за да кажем: то сега вече има, пък преди това нямаше. Тук е добре да споменем, че на 29 септември влиза един танкер. Как така се случи изведнъж, че се появи свободен слот? Тези неща за широката публика остават незабелязани. Тоест, хората няма как да знаят тези неща и не са длъжни да знаят. Но е добре да бъдат казвани все пак, за да има поне мъничко яснота.

Цоня Събчева