Теменужка Петкова, депутат от ПГ на ГЕРБ-СДС и бивш министър на енергетиката, в интервю за обзора на деня на Радио "Фокус" "Това е България".   

Меморандум с Gemcorp за милиарди от българската енергетика, закриване на въглищните централи в Плана за възстановяване и устойчивост – също за милиарди, 200 милиона на месец от посредници при доставките на газ – годишно над 2 милиарда, схема с газа от Азербайджан за милиони, милиардни апетити към Българската банка за развитие, безславно завършили с раздаден за хонорари един милион, загубени 1 милиард от сделката с външния дълг и от последните часове – платен повторно ремонт за 1,2 милиона лева на строителна фирма - какво всъщност се е случвало през управлението на "Промяната“? Възможно ли е 7 месеца да прикриват колосални далавери? Наш гост е Теменужка Петкова – депутат от парламентарната група на ГЕРБ-СДС и бивш министър на енергетиката. Г-жо Петкова, пресмятали ли сте в милиарди общия обем на щетите от 7-месечното управление на четворната коалиция?

Трудно е да бъдем конкретни с милиардите, но наистина щетите, които бяха нанесени през 7-те месеца управление на "Продължаваме промяната“, са наистина колосални. Просто няма сфера в обществения живот, в която да не са взети погрешни решения и да не са нанесени вреди на държавата за милиарди. Вие сама посочихте, че всъщност тук става въпрос за 200 милиона на месец от посредниците на природен газ, за закриването на въглищните централи, за договора, който вчера анализирахме с Българската банка за развитие и поетия ангажимент и платения 1 милион за неосъществена облигация. Така че всичко това наистина само по себе си говори, че "Продължаваме промяната“ има стил, който спазва в управлението, и този стил е свързан с това да не се затичат правилата, законите и с лекота да се харчи публичният ресурс. Това са последиците от управлението на "Продължаваме промяната“. 

Опитах се да обобщя от информационния поток това, което вие посочвате като техни вреди, дали пропускам нещо? 

Това са в общи линии, аз не смятам, че са малко нещата. 

Не, никак не са. 

200 милиона на месец от посредниците на природен газ, по-висока цена на газ за българските граждани и за българския бизнес с 30%, закриване на въглищните централи с поетия ангажимент за намаляване на емисиите от производство на електрическа енергия, като за базова година се използва 2019, без никой да знае кой е определил точно тази година 2019, което на практика означава, че ние трябва да закрием половината от мощностите си на въглища и да поставим под риск българската енергетика и националната сигурност на страната. Това не е никак малко. Така че сами виждате, за Gemcorp с този прословут меморандум на практика се поставя на масата цялата българска енергетика. Виждате, че такъв един документ може да има много сериозни последици върху икономиката на страната, да застраши нейната национална сигурност. В момента е на ход времената комисия, която разследва всичко свързано с Gemcorp, и трябва да ви кажа, че от документите, които получихме от Министерство на енергетиката, от дружествата в рамките на БЕХ, има изключително притеснителни факти и обстоятелства. 

Какви са те? 

И в момента всъщност работим в рамките на комисията, но това, което мен лично много ме притесни и ме накара да мисля в някаква посока, е, че има някаква преднамереност в действията, и то още на 25 февруари 2022 година, тоест, много преди да бъде подписан меморандумът с Gemcorp, се откри кореспонденция между изпълнителния директор на "Булгаргаз“ тогава и Gemcorp, с което на практика е било поискано да бъде предоставена оферта за доставка на природен газ, на втечнен природен газ, който да бъде доставен на пристанището на Ревитуса, на LNG терминала на Ревитуса, без, разбира се, "Булгаргаз“ да има резервирани слотове, и без да е ясно на каква цена, при какви условия, и всъщност, без да е ясно имала ли е България нужда от природен газ в този момент. И другото, което по безспорен начин се установява, е, че с тези действия на практика съществува риск да бъде нарушен Закона за енергетиката. Защото чл. 176, ал. 3 от този закон много ясно казва, че когато се сключват сделки за по-кратък срок от 12 месеца, от една година, всички те преминават през Българската газова борса. Това нещо в конкретния случай на практика не е могло да се случи. Те са поискали директна оферта за месец март 2022 година при положение, че законът казва, че когато трябва да се закупи газ за по-малко от 12 месеца, то тогава сделките задължително преминават през борсата. Така че ето това са фактите. Оказа се, че Министерството на енергетиката, служителите там не са имали представа, че се подготвя такъв меморандум, той не е съгласуван с останалите министерства, не е изискана преди това информация от ДАНС, така че да имаме сигурност кой стои отсреща, нарушен е чл. 103 от Договора за компаниите, тъй като са поети ангажименти в областта на ядрената енергетика. Изключително сериозни неща. Така че това е. Gemcorp на практика олицетворява стила на управление на "Продължаваме промяната“, стил, който смятам, че не бива да се повтаря и да се допуска. 

Защо към енергетиката са били насочени опитите за потъването на въпросните милиарди?

Ами трудно ми е да отговоря аз на този въпрос. Този въпрос трябва да бъде към тези, които управляваха тези 7 месеца, правителството на "Продължаваме промяната“ . Очевидно те са видели, че енергетиката е изключително сериозен сектор в българската икономика, много ресурсен и са се насочили натам. Нямам представа. Трябва да попитате тях. Те трябва да дадат отговори, и не само на този въпрос, и на много други, според мен. 

Може би е реторичен въпросът ми, но доставките за природен газ от частни фирми не са преминали през борсата, нали? 

Да, точно така. Това е безспорно нарушение на закона. Оттук насетне трябва да видим компетентните органи, какво ще предприемат като действия. Освен това, изпълнителният директор и членовете на Съвета на директорите на "Булгаргаз“ трябва служебният министър на енергетиката да провери, дали те са освободени от отговорност в момента, в който са освобождавани от постовете им. И ако те са освободени от отговорност, това не е добре. Но ако не са освободени от отговорност, трябва да се предприемат действията, и БЕХ в качеството си на принципал на "Булгаргаз“ да потърси съответната отговорност от тези лица. 

Не мога да ви спестя коментар от "Демократична България“ и "Продължаваме промяната“: те твърдят, че вие от ГЕРБ размахвате лист без стойност, Gemcorp всъщност е пушек по невлязъл в сила меморандум, което според ТЯХ не компенсира реалните загуби, понесени от България от проекта "Белене", "Турски поток" и т.н.

Мисля, че няма никакви загуби от тези проекти нито за "Балкански поток“, нито по отношение на "Белене“. Вие сигурно си спомняте, че след като излезе арбитража, ние влязохме в преговори. Руската страна се отказа от лихвите, успяхме да договорим те да се откажат от лихвите, които течаха от датата на излизане на арбитражното решение. В замяна на това получихме и притежаваме 2 реактора, които сме си платили, така че те са българска собственост, на среща има реален актив. По отношение на "Балкански поток“ получаваме стотици милиони приходи на година. Това е проектът, по който не е похарчен нито един лев от бюджета на България. Така че изобщо не може да става дума за някакво сравнение между техните действия и това, което ние сме направили. Защото това, което ние сме направили, е изцяло съобразено и с европейските правила, и с европейското законодателство, и е следван единствено и само националния интерес на България. Това, което те са направили с Gemcorp, това, което те направиха с посредниците, по безспорен начин  показва, че тези хора първо, не познават държавното управление, те не мислят държавнически, за да се вземат подобни решения. И тук само ще кажа, че меморандумът с Gemcorp за голямо съжаление, точно това си дискутирахме преди малко с министъра на енергетиката, и аз отправих въпрос към него, тъй като в меморандума с Gemcorp има две разпоредби, които казват, че клаузата за арбитраж и клаузата за поверителност на информацията продължават да действат в следващите 2 години, независимо от това, че меморандумът е прекратен по някакви причини. Тоест, клаузата за арбитража продължава да действа в следващите 2 години. Така че тези хора трябва много добре да преценят, какво са правили през времето, в което бяха в управлението, и съответно органите компетентните да се произнесат, и който е направил нещо, което е в противоречие със закона и с интересите на страната, да си понесе и съответната отговорност. 

Съобщавате ни нещо изключително важно. Ако клаузата за арбитраж е в сила в следващите 2 години, какво означава това? Може би от IP3 и Gemcorp  ще потърсят в някакъв момент своите претенции? 

Клаузата, за която ви казвам, е клауза от меморандума. Оттук насетне предстои да разберем. Тя дава право на страните, които са сключили този меморандум, тази клауза да остане в сила още 2 години след неговото прекратяване или след изтичане срока на меморандума. Така че това означава. Всеки може да го тълкува по различен начин, всеки може да реши нещо, всяка една от страните в определен момент. Но клаузата е такава, и тя е факт и никой не може да каже, че не е така. Тя просто е записана черно на бяло, и трите страни са се подписали под този документи. 

Вие съобщихте на специален брифинг в Народното събрание, че всъщност прекратяването на меморандума за Gemcorp е подписано едностранно само от българска страна, но не и от партньорите Gemcorp и IP3 Corporation. Но има и още нещо много важно – що за меморандум е документ, в който има цифри? Това не е ли договор, парекселанс търговски договор?

Да, това е меморандум, който е кръстен "Необвързващ меморандум“, но с изключение на тези две клаузи, за които ви казах – това са точка 6 и точка 7 от този меморандум, които са свързани с арбитража и с поверителността на информацията, и те важат за следващите 2 години след прекратяване на меморандума. Оттук насетне служебният министър на енергетиката ни информира, че той е изпратил отново писмо до Gemcorp и очакват от тях съответно отговор, свързан с финализиране на процеса по прекратяване на този меморандум. 

Била сте министър на енергетиката, как е възможно да са взети тези решения без знанието на работещите в министерството? 

Ами честно да ви призная, дори не мога да си представя, как се е стигнало до такова нещо. Няма как такъв документ да бъде изготвен, подписан без служителите на Министерството на енергетиката да са въвлечени в този процес. Има нормативно установен ред, има устройствен правилник на Министерския съвет, който ясно е определил процедурата, по която се подписват такъв вид документи. Тук трябва да се направи съгласуване с останалите министерства, трябва да се изиска становище на ДАНС, тъй като целият сектор "Енергетика“ е в стратегическите дейности, свързани с националната сигурност на страната. Това не е шега работа, тук не може да се действа така. Това не е корпорация, това е държавната енергетика, това е националната ни сигурност. Ето защо аз просто недоумявам, как въобще са тръгнали в тази посока, наистина. Те може би не го и осъзнават, нямам представа, но за мен това е изключително обезпокоително. 

Казахте, че на комисията вече сте изслушали служебния министър на енергетиката Росен Христов, вие сте имали въпрос към него. Може би предстои да изслушате председателя на  ДАНС Пламен Тончев. Него какво ще го питате? 

Ами все пак информацията, свързана с ДАНС ще бъде в рамките на закрито заседание, така че в зависимост от информацията, която ще получим, съответно ще формулираме и въпросите си. 

Г-жо Петкова, към настоящия момент страната ни не е взела количества газ по договора ни с "Газпром“. Това няма как да се случи за оставащите 4 месеца, за да се избегне арбитраж. Преди десетина дни научихме, че арбитражен съд в Стокхолм е постановил финландската "Газум" да плати 300 млн. евро на "Газпром" за неизплатен газ. Какво ще последва за нас? Как може да се овладее? Известно ли ви е, дали се прави нещо по въпроса?

Ние от ГЕРБ-СДС още в първите дни, след като станаха известни тези действия на правителството на "Продължаваме промяната“ алармираме за тази опасност и за този риск. Виждаме, какво постанови съдът в Стокхолм, опасявам се, че същото може би ще се случи и с нас. Изключително неприятна ситуация, става въпрос за милиард, може би около милиард долара ще бъде цялата щета, която ще понесе. Такива са нашите предварителни изчисления, сега вече как точно ще се развият нещата, ми е трудно да прогнозирам в детайли, но виждайки решението на съда в Стокхолм, просто това е, според мен, перспективата. Изключително неприятна, изключително лоша перспектива. Така че дано тези, които са престъпили към тези действия, да са си направили много добре правните анализи преди това. 

Оказва се, че може би 1/6 от БВП ще отиде по щети от управлението на четворната коалиция само в енергетиката. Това са милиарди. 

Предстои да видим какви са реалностите. Виждате, че всеки ден излиза нова информация, излизат нови факти, нови обстоятелства. Така че предстои да разберем, какво ще се случи и колко ще ни струва това 7-месечно управление, не само в енергетиката, в цялата държава. 

Много ли е била разградена държавата в този сектор? 

Трябва да ви кажа, че ние оставихме енергетиката в много добро финансово състояние, енергетиката беше подредена и от гледна точка на финанси, от гледна точка на техническа обезпеченост на сектора. Това, което се случи в последствие, наистина изглежда притеснително. Не искам да използвам по-силни думи, но фактите са такива. 

Какви са загубите в енергетиката към този момент? Известни ли са? 

Трудно ми е, не мога да боравя с точни числа, но загубите виждате, ето с вас коментираме Gemcorp, коментираме по-високата цена на природния газ в резултат на въвеждането на посредниците при доставките. Коментираме последиците, които биха настъпили от закриването на въглищните централи, от намаляването наполовина на мощностите до края на 2025 година. Това ще има изключително неблагоприятен икономически ефект. България от нетен износител, най-големият нетен износител в региона на електрическа енергия на практика ще се превърне във вносител, и ще плаща енергията на такива цени, на каквито ни я продават. И всъщност, това ще се отрази на цялата ни икономика. Социално-икономическият ефект върху регионите, където има въглищни централи, където има добив на въглища, ще бъде сериозен, те също ще бъдат силно засегнати. Изключително притеснителна ситуация. 

В чий интерес е била разбита българската енергетика?

Аз се надявам компетентните органи да направят съответните проверки и анализи, те да стигнат до конкретните лица и конкретните причини за тези действия. Не искам да влизам в ролята на обвинител, смятам,че това е работа на компетентните органи. Нашата работа е да стигнем до истината и да предоставим съответната информация на компетентните институции. 

Какво ще произтече от лошото управление на енергетиката през тези 7 месеца за гражданите: по-високи цени за тока, по-високи цени за газа, по-високи цени за парното? Каква зима ни чака? 

Ами определено ни чака тежка зима. Ние от парламентарната група на ГЕРБ-СДС знаете, че внесохме решение на Народното събрание, с което всъщност наложихме забрана за пълна либерализация на пазара на електрическа енергия за бита до 2026 година, което смятам, че е една изключително добра мярка и гаранция за българските битове потребители, че те ще бъдат защитени чрез регулираната цена за този период от време. По отношение на бизнеса също по наше предложение на ГЕРБ-СДС също беше взето решение да бъде предоставена компенсация на българския бизнес, още от предишния парламент приехме това решение, което смятам, че изигра много добра, положителна роля и по отношение на намаляването на инфлацията, защото знаете, че това беше една от основните причини за тази галопираща инфлация – високите цени на енергоресурсите, високата цена на електрическата енергия. Така че всичко, което зависи от нас, ние го правим и ще продължим да го правим, защото е в интерес на България и на българските граждани. 

Замисляте ли, какво трябва да се направи след 2026 година, когато ще влезе пълната либерализация? Как ще се справят гражданите с нея? 

Ами вижте, това е един процес пълната либерализация на пазара на електрическа енергия за бита, който процес, съгласно европейските правила, европейската директива, е съпроводен от поредица стъпки, които трябва да бъдат предприети и трябва да бъдат изпълнени. Тук трябва първо, когато се тръгне в тази посока, трябва да се въведе дефиницията за енергийна бедност, след това трябва да бъдат разработени механизми за защита за уязвимите потребители, трябва да бъдат направени критерии, на база на които те да бъдат идентифицирани. И без въвеждането на тези механизми за защита на уязвимите потребители няма как да се върви към процеса на пълна либерализация на пазара. Така че хората трябва да бъдат спокойни, ние няма да допуснем по никакъв начин българските граждани, българските битови потребители да бъдат изложени на такъв риск от либерализация на пазара без да са предприети съответните мерки, които се изискват съгласно европейското законодателство. 

Цоня Събчева