Тайбе Юсеин, европейска шампионка в кат. до 62 кг при жените от 2022 година пред Георги Куситасев за предаването "Спортът във Фокус" на Радио "Фокус".



Здравей, Тайбе. Годината е към своя край. Преди дни ти беше избрана за трети най-добър спортист на годината на Българска федерация по борбата, както и първа сред жените. Как оценяваш годината? 

Здравейте. За мен това успешна година след триумфа на европейско първенство. Няма как да не е успешна за мен.  

Този сезон отново стигна върха - европейския в категория до 62 кг, разбивайки своите конкурентки без да им дадеш точка, с което се превърна и в една от най-доминантните шампионки за годината. Това се случи точно в Будапеща, където 4 години преди това ликува с  първо злато от шампионат на планената. Специално място ли е за теб унгарската столица?  

Започвам да си мисля, че наистина Будапеща е специално място за мен, тъй като дори и освен световната титла през 2018 година, аз там винаги, когато съм участвала, съм печелила медал. Наистина е успешна европейска столица за мен.  

Има ли нещо, което ти влияе, когато си там, в смисъл някакъв външен фактор, който ти влияе добре, защото е видно, все пак две титли оттам – европейска и световна?  

Не мисля, че има някакъв външен фактор. Може би това е мое вътрешно усещане. Може би се чувствам малко по-уверена като знам, че съм успяла там, че отново ще успея. Но това също са някакви суеверия може би. Усещам го, че е късметлийско място за мен Будапеща.  

Конкуренцията през тази година се засили и у нас с оглед факта, че и Биляна Дудова влезе в твоята категория. Мотивира ли те това още повече да се влагаш в тренировки, защото само една за съжаление от вас може да ни представя на голям форум?  

Това със сигурност е добре за българската борба, защото колкото повече конкуренция имаш в страната, толкова по-лесно става печеленето навън всъщност. Ако ти е трудно да печелиш вкъщи, ти е по-лесно да печелиш навън.  

Смяташ ли я за най-голямата конкурентка и у нас, а и в света в момента във вашата категория до 62 кг?  

Най-голяма, най-малка, няма при нас най-голяма, най-малка. Борбата е такъв спорт, че можеш да загубиш от всеки.  

Имаш почти всичко от спорта – множество титли, медали от всички най-големи форуми. Само олимпийско злато ти липса – това ли е следващата ти цел?  

Това е цел, мечта. Нямам олимпийска титла, преследвам я все още. Надявам се да успея в Париж.  

Преди нея обаче има квалификация, първата от които е през следващата 2023 година на Световното, което отново ще бъде в Белград. Там ли да очакваме спечелването на квотата или не е задължително да бъде там?  

Има доста време още до Белград. Първо пожелавам си да съм здрава, да мога да тренирам на 100% и по този начин вече няма значение къде е спечелена квотата, важното е да се спечели. Но най-благоприятното, което може да се случи, е квота още от световното първенство. Но в крайна сметка няма значение от къде е квотата, важното е да се участва на Олимпиадата.  

Това ли е основната ти цел за следващата 2023 година – спечелването на квотата, или спечелването на европейското и световното?  

Европейското, световното – това са едни стълбици, по които трябва да се премине за квотата. Най-благоприятното, което може да се случи, е спечелване на европейско и на световно, и квота.  

Имаш поне по един медал от голям форум от 2010 година насам. Единствен пропуск ти е 2016 година. Как поддържаш това високо ниво толкова много години?  

Аз съм се отдала на този спорт. Тренирам здраво и искам да печеля, и успявам по някакъв начин малко или много.  

В тежките тренировки ли се крие успехът?  

Не само. И тежки тренировки, малко и характер, а от време навреме и късмет. Така че комплексно е. Всичко е комплексно.  

В Париж 2024 година ли ще е последното ти състезание?  

Не искам така да си поставям ограничения – ето това е последното, това не е последното. Ще видим. Нека да сме здрави, пък ще се разбере.  

Значи ли това, че ако не успееш в Париж, има шанс да те видим на следващите олимпийски игри?  

Не искам така да се настройвам, че няма да успявам, но пък защо да не пробвам след като успея отново да пробвам?  

А след кариерата ти на активен спортист обмисляш ли такава на треньор?  

Има моменти, в които си мисля, че мога да бъда. Не знам. Гледам да се концентрирам все още спортната си кариера, пък след това каквото даде съдбата. Може и да стана треньор, може и с нещо друго да се занимавам. Това са неща, нека да мине както трябва първо спортната кариера, и след това ще го мислим.  

Поне да ни кажеш дали обмисляш да останеш след това близко до борбата или имаш и други интереси?  

Мисля, че доста съм се обвързала с борбата през, мога да кажа, половината ми живот, така че не мисля, че мога да се отделя изцяло. Мисля, че това не е възможно просто.  

За финал има ли още нещо, което искаш да споделиш или да пожелаеш на слушателите на Радио "Фокус“?  

Пожелавам на всички, на вас, и на вашите слушатели да сте живи, да сте здрави, през новата година много успешна да бъде за всички нас, да ни се случват само хубави неща, да се радваме на щастливи моменти.  

Благодаря много за интервюто. Пожелаваме ти го и на теб!  

И аз благодаря!  

Георги КУСИТАСЕВ