Мариян Петков, световен шампион по кикбокс в стил "лоу кик" в категория до 86 кг до 19 г., пред Георги Куситасев за предаването "Спортът във Фокус" на Радио "Фокус".



Марияне, изпрати може би най-силната година в своята кариера, ставайки световен шампион по кикбокс в стил "лоу кик" в категория до 86 кг на първенството за юноши старша възраст под 19. Ти как оценяваш изминалата 2022 година?  

Изминалата 2022 година беше доста успешна за мен. Тази година имаме по-големи цели и се стремим да ги изпълним.  

Да ни разкажеш за самото Световно първенство, което се проведе в Италия – с каква нагласа тръгна за там и кои бяха най-силните ти противници?  

Както съм казвал и преди, от Шумен винаги тръгваме за това, което си е наше – първото място. Премина успешно най-вече за българския национален отбор. Постигнахме нещо историческо: първо място в отборното класиране на цялото Световно първенство в Италия, между 60 и няколко държави България стана първа и доказахме на целия свят, че България може да е № 1.  

В твоята категория как преминаха срещите? Кой съперник беше най-труден?  

В моята категория 86 кг старша възраст на полуфинала се изправих срещу Турция. Той беше по-сериозният ми мач, по-трудно протече мача сравнение с финала. На финала играх с Италия. Там мачът приключи във втория рунд. Като цяло трудни срещи.  

Усети ли се липсата на качество в турнира от страна на това, че Русия и Беларус нямат право да участват на такъв форум?  

Да, Русия и Беларус не само като качество, но са много и като бройка. Те са и качествени състезатели, но и многочислени.  

Получи и награда за достойно представяне за изминалата година. Какъв е коментарът ти за това?  

Благодаря за тази награда. И това ме поощрява да продължавам напред.

Още си при младежите, а наскоро беше избран за Спортист № 2 на Шумен и региона, поздравления за което. Там имаш ли цел да се качиш на върха?

Имам цел, да. Но аз се радвам, че в нашия град Шумен, моят град Шумен има спортна култура, има спортисти, има най-вече бойни спортисти, и за мен това е радост.  

Във вашия регион много силно са застъпени бойните спортове. Ти, въобще "Шуменска крепост“ самият клуб много успехи има на международните турнири, същевременно борбата е много изявена там, както и карате също. На какво се дължи това според теб в този регион да се развиват и до такава степен да са силни състезателите в бойните спортове?  

Дължи се на треньорите по клубовете, най-вече на тях, защото без тях нищо от тези успехи не може да се осъществи.  

Кой е най-виновен за твоите успехи до момента?  

Моят треньор и моето семейство. Моят треньор е Галин Методиев, тренираме вече 5-6-та година. Той е избиран многократно за спортист на годината в Шумен и за спортист на годината в кикбокса в България.  

Да ни разкажеш сега кога и как започна да се занимаваш с кикбокс, кой те запали за този спорт?  

Баща ми ме заведе за първи път в залата в Шумен, той ми предложи да тренирам този спорт. И аз оттам вече първото ми стъпване и се запалих по този спорт. Моят треньор Галин Методиев явно е видял нещо в мен, и започнахме с турнирите. 

Мислил ли си да пробваш друг спорт?  

Аз съм тренирал много спортове. Тренирал съм и футбол, и волейбол, тренирах преди доста спортове, но като стъпих във СК "Шуменска крепост“ и останах там.  

То още ти е рано, прекалено рано, но имаш ли амбиции и за кариера в сериите "GLORY“, все пак и Стоян Копривленски е там, той отъпка пътя за българите. Можем ли да видим и друг българин на най-високото професионално ниво в кикбокса?  

Да, то рано или късно ще видим и други българи в тази верига, има и други. Дай Боже, колкото се може повече българи да се състезават на по-високо ниво.  

Имаш ли любим боец?  

Стоян Копривленски. Той все пак е българин и Благой Иванов. Аз ги подкрепям, защото са българи, защото са от нашата страна. Трябва българите да се подкрепяме, а ние малко не го правим.  

2021-а година стана европейски шампион за юноши, 2022-а година стана световен шампион за юноши до 19 години. Тази година какво да очакваме от теб?  

Най-малко 2 титли очаквайте. Трябва, ако всичко е наред, и подготовката премине по план и без контузии.  

Ти си само на 17 години, а ни казваш, че ще участваш на световно първенство за мъже. Ти там ще дебютираш предполагам. Мислиш ли, че имаш шанс да стигнеш до титлата независимо от разликата в годините с другите състезатели?  

Каквото сабя покаже. Аз вече направих дебюта си при мъжете. Взех златен медал в състезанието в Пловдив в К 1. Тренирам най-вече с мъже спаринг партньори.  

Искаш да кажеш, че преходът от юноши, младежи към мъже почти си го направил?  

Да, аз започнах вече.  

Да ни кажеш основните цели за годината?  

Републикански шампион да стана, в Турция европейско първенство, живот и здраве, Световното в Барселона.  

На Европейското първенство в Турция, то до 19 години ли ще бъде?  

То е до 19, да.  

Т.е. там ще защитаваш титлата си.  

Да.  

На Световното първенство за мъже, там да ни кажеш нещо повече?  

Вече конкуренцията е много по-голяма, много по-опитни състезатели сравнение с кадетите, и вече нивото е друго.  

Пожелаваме ти успех. Ако има нещо, което да добавиш за нашите слушатели?  

Желая ви на всички да сте живи и здрави и по-смирени.  



Георги КУСИТАСЕВ