Европейският шампион по биатлон за младежи и световен вицешампион за тази възраст Благой Тодев, пред Георги Куситасев за предаването "Спортът във Фокус" на Радио "Фокус".

Здравей, Благой. 2022 г. започна за теб с европейска титла при младежите, след това стигна и до среброто на Световното първенство отново за младежи. Стана и носител на Кристалния глобус за най-добър в индивидуалната дисциплина при младежите, записа и рекордни класирания в Световната купа за мъжете, сега – с награда за пробив в спорта. Какъв е твоят коментар за постигнатото от теб през 2022 г.?

Радвам се, разбира се, че се радвам на тези успехи. Неочаквано за мен е тази награда. Все пак има много добри спортисти, които се конкурират с мен. Радвам се изключително много за всичко постигнато.

Кое постижение смяташ за най-ценно за изминалата година?

Те бяха доста: европейската титла, четвърти, втори на Световно, Кристален глобус, участие на Олимпийски игри, награда "Спортист за месец януари". Може би всичките тези неща, цялата подкрепа от всичките хора и фенове е нещо уникално за мен.

Не можеш да отличиш поне едно като по-голям успех?

Не, не. Всичко, което ми се струпа покрай резултатите и каузата, когато си продадох медала, също подкрепата на всички хора – това нещо за тези два-три месеца просто ме зареди изключително много.

Да ни разкажеш за тази кауза за дадения медал.

Случи се така, че разбрах за една жена от моя град, от Банско, която е болна с рак, предстояло й лечение и аз реших да помогна. Очаквах някаква подкрепа, но изобщо не си представях, че може да стане толкова голямо нещо, след което срещнах изключително много подкрепа от фенове, от приятели и от толкова много хора.

Българският биатлон отдавна чакаше талант, който може да замени или помага на двамата стожери в състава Владимир Илиев и Красимир Анев. Мислиш ли, че можеш да гониш техните резултати при мъжете още от този сезон, който вече започна?

От този сезон – не. Очевидно започвам много, много странно и лошо за мен след 11-та позиция на откриването. То не беше откриване – на откритото Държавно първенство на Швеция. Да, 11-то място там. След това имах контузия, която доста ме дръпна назад. В момента съм болен, затова не съм на Световната купа. Но със сигурност мога да се конкурирам с тях и с техните резултати.

Разбрахме, че имаш травма, която ти попречи да стартираш добре на първите стартове в Световната купа. Да ни разкажеш за нея.

Сухожилие, което захваща мускула тибиалис, възпалено сухожилие, което не ми позволи изобщо да ходя на моменти, камо ли да се състезавам. Преди състезанията с подкрепата на украинските доктори и физиотерапевти, с инжекции, с хапчета, мазила и различни неща, които да ми помогнат, успях все пак да стартирам. Тежко е, но резултатите ми към момента са странни за мен, много, много назад и се надявам след Нова година всичко да бъде с мен и да успея.

А кога се очаква да се възстановиш?

Мускулът ми към момента е добре, чувствам се добре. Има период, в който трябва възстановяване. Не усещам проблеми към момента и се надявам, че след Нова година ще съм в пълна кондиция.

Както ти каза, в предсезонната подготовка завърши 11-и в спринта при мъжете, на много силен старт, в който взеха участие едни от най-силните биатлонисти в света при мъжете. Кои известни спортисти останаха зад теб в подреждането на това състезание?

Не съм гледал класирането като цяло. Състезанието беше в плана, в подготовката, без нищо конкретно да гоним като цели. Дори с тренировъчни ски стартирах. Не сме гонили класиране, просто беше като тренировка.

Тази година Световната купа, ако се възстановиш – да очакваме ли резултати като влизане в точките поне? Това означава топ 40.

Аз лично съм си го поставил като цел. Надявам се. Аз съм си поставил топ 30, едно влизане в топ 30 като цел. Надявам се всеки старт след Нова година да бъде в точките.

Ти си от Банско – ски столицата на Балканите. Има ли други твои съграждани, които смяташ, че имат таланта да се докажат в твоя спорт през следващите години и въобще как стоят нещата в биатлона по отношение на занимаващите се със спорт?

През новия сезон имаме нов президент на Българска федерация по биатлон, който доста помага с намирането на средства и иска да имаме добри условия за развитие. Лично за Банско – да, има много, много млади деца, които трябва само да продължат да се развиват, да имат мотивацията и надявам се и аз по някакъв начин да ги мотивирам и да успеят в бъдеще.

Да разбирам, че не липсва интерес към този спорт у нас?

Разбира се. Има, има много деца, особено малките много се радват на моите успехи. И не само на мен, на всички мои съотборници, и се надяват някой ден да бъдат като нас.

Значи може да има приемственост от младежи, девойки при мъже и жени и преходът вече да става по-лесен.

Надявам се, да. През изминалите години имаше доста голяма дупка, както и в момента, за жалост. Надявам се да имат някакъв план за развитие федерацията и да успеят да развият по такъв начин нещата, че да няма дупки, както в момента.

Липсва ли ви нещо по отношение на подготовка в националния отбор?

Към момента мисля, че категорично не. С новия президент имаме достатъчно финансова подкрепа, така че да, напълно съм доволен от условията.

И за финал – какво си пожелаваш да постигнеш през този състезателен сезон като постижения?

Разбира се, световен шампион – нещо, за което жадувам, което беше на косъм през изминалия сезон да стане. Надявам се, това, това си пожелавам.

И аз ти го пожелавам. И нещо да пожелаеш на слушателите на Радио "Фокус“?

Весели празници на всички! Да бъдат здрави най-вече и да следват мечтите си, да бъдат успешни, да бъдат мотивирани и да работят здраво за това, което искат.

Добре, благодаря много.

Благодаря и аз.

Георги КУСИТАСЕВ