Световната шампионка по лека атлетика в дългия скок до 20 г. от тази година Пламена Миткова, пред Георги Куситасев за предаването "Спортът във Фокус" на Радио "Фокус".

Пламена, страхотна година изпращаш, стана световна шампионка на дълъг скок в Кали, Колумбия, на шампионата до 20 години, а ти беше едва на 17. И сега получи наградата за "Млад и талантлив спортист“ на Фондация "Български спорт“. Какъв е коментарът ти? 

Ще благодаря на всички, които ме подкрепят и правят такива събития, и съм поканена на тях. И също така за наградите, които получих. Искам да кажа, че всичко се постига с много труд и не ми беше лесно да достигна тези успехи.  

Във финала на Световното постигна личен резултат от 6,66 метра – фатални числа. Суеверна ли си? 

Да, суеверна съм. Този резултат даже съм си го мислела преди Световното, даже още преди норматива. Общо взето, когато почнах да скачам над 6,50 метра, си мислех за този резултат и исках да го постигна.

Повечето спортисти постигат лични постижения на тренировки, а на турнири се представят малко по-слабо, но при теб в голяма част от състезанията правиш лични рекорди. Каква е тайната? 

По принцип така трябва да е, защото на тренировка никой не може да види колко скачаш, по-важно е на състезание. И освен това според мен по-лесно е и на състезание, ако овладееш адреналина и ако имаш психиката за това да се справиш с конкуренцията и с обстоятелствата, с публиката и с всичко.  

На тренировки постигала ли си по-висок резултат от личния ти рекорд? 

Точно тази година – не. И за мен това е един успех, показва, че има прогрес и нещата вървят така, че на тренировки да скачам по-малко и вече личните да стават на състезания, и то на големи състезания. 

Тази година се навършиха 36 години от националния рекорд на Силвия Христова в дългия скок у нас. Тя е първата българка с постижение от 7 метра. Малко или много са тези 34 см до нейния рекорд, които те делят да преминеш гросмайсторската граница?  

Мога да кажа, че не са малко, но не са и много, но в момента и за годината, която предстои, особено за зимния сезон, мисля, че не искам още да стигам до 7-те метра, не искам толкова бързо да се случват нещата. А иначе за по-нататък, вече като влезна при жените, може и да го гоня. Искам всичко да стане стъпка по стъпка, постепенно, не изведнъж да скоча 7 метра и след това с по-ниски резултати малко – и на мен не ми харесва, и треньорът така ме е учил, просто всичко да си става както трябва. 

Пловдивската атлетика не спира да ражда таланти – Александра Начева, Габриела Петрова, ти. Помагат ли ти те в адаптацията и смяташ ли да се насочиш към тройния скок в бъдеще? 

С Габриела тренираме заедно, засичаме се. Говорили сме си също. Тройният скок е много тежка дисциплина. Тренирам го много рядко, от време на време, защото ми харесва и защото може и да имам успехи. Може и да започна да го тренирам по-сериозно, обаче след време. Също мисля, че за това ми е много рано още и в момента гледам повече да се пазя за дългия скок. 

В друго интервю каза, че един от най-уважаваните от теб спортисти е Тереза Маринова, която се състезаваше в тройния скок. Имала ли си досег до нея и смяташ ли, че можеш да постигнеш това, което тя направи, а именно да достигне върха в трите най-силни състезания – Европейско, Световно и Олимпийски игри? 

Разбира се, виждала съм я, познавам я по състезания. И да, много я харесвам. Надявам се да достигна нейните успехи и да сме живи и здрави, и повече.  

2023 г. е предолимпийска година. Знаят ли се вече нормативите за игрите в Париж и ти мислиш ли, че имаш шанс да стигнеш до квота? 

Не знам дали са излезли, аз лично не ги знам, ако са излезли. Но ако всичко върви както трябва се надявам да покрием норматива и да отидем на Олимпиада. 

Да разбирам, че основната цел пред теб за следващата 2023 г. е покриване на олимпийски норматив за Игрите в Париж? 

По-скоро не, не гледам толкова напред, гледам година за година как вървят развитието ми и резултатите ми и вече ако 2023 г., лятото особено, се развивам добре, вече тогава мисля, че ще започнем да мислим вече и за Олимпиадата.  

Тогава кои са основните състезания пред теб за следващия сезон? 

Зимата предстои Европейско за мъже и жени, ако се класирам, и лятото има Европейско за моята възраст, под 20 години и случайно, ако стигнем до Световното за мъже и жени в Унгария.  

Нормативите за Европейското за мъже и жени какви са? 

Нормативът за Европейското зимата е 6,75 или 6,85 метра.  

Това ще означава личен рекорд за теб, ако го постигнеш. 

Ами да. 

Нещо, което искаш да добавиш, което ще бъде интересно за нашите слушатели?  

Ще им пожелая успех и на тях в това, с което се занимават и обичат, и също така весели празници и да започнат Новата година още по-ударно. 

Добре, благодаря много. Успехи ти пожелавам! 

Благодаря.

Георги КУСИТАСЕВ