Директорът на Регионална библиотека "Николай Вранчев“ – Смолян в интервю за Агенция "Фокус“.

 

Госпожо Хаджиева, каква бе отиващата си 2022 г. за Регионалната библиотека "Николай Вранчев“ – Смолян?

Годината, която изпращаме за Регионална библиотека "Николай Вранчев" бе изключително успешна. След две годишните ограничителни мерки, затваряне на библиотеките, отмяна на събития, изолация и т.н. тази година успяхме да изпълним всичко, което бяхме планували и повече и то присъствено, с нашите читатели и потребители. Още не сме готови с отчетите и статистиките, но мога да кажа, че в сравнение с предходната година имаме значително увеличение на посещенията, проведените културни събития, образователни уроци, срещи с автори и т.н. Освен бибкултурната и образователна дейност, направихме много и по отношение на опазване на библиотечните фондове. Успяхме да пренаредим едно хранилище с периодика, което значително подобри работата на библиотекарите. Закупихме два професионални влагоабсорбатори през тази година, с които ще ограничим разпространението на влага сред книгите в хранилищата ни. Изцяло ремонтирахме още един отдел – "Изкуство", който е най-големият като площ в библиотеката – положихме изцяло нова подова настилка, претапицирахме мебелировката и осигурихме на нашите потребители модерна и уютна атмосфера нашите потребители. Подменихме голяма част и от компютрите – работни и читателски. С общи усилия нещата се случват, за което благодаря на всички колеги от Регионалната библиотека в Смолян.

През годината започнахте работа  по няколко нови проекта, как върви тяхното изпълнение?

Като казах успешна имах предвид и това, че през тази година успяхме да защитим четири проекта, изцяло с външно финансиране, два от които са към НФ "Култура" и два към Министерството на културата. По един от проектите, обособихме Дигитален център, с модерен скенер, на който ще дигитализираме изцяло най-обемния местен вестник "Родопски устрем", за да го съхраним за идните поколения. Разбира се ще дигитализираме и други местни издания, след това, както и краеведски издания на наши партньори по проекта. Другият проект, по който работим е за развитие на любителското творчество и по конкретно - клуб "Светлопис", който е създаден към библиотеката за развитие на фотографското изкуство. Изключително активни участници – ученици от Смолян, с ръководител Сашо Сарандалиев, творят, редят изложби, печелят конкурси, развиват фотографските си умения чрез създаване на изкуство. В първите дни на Новата година очакваме да получим финансиране по проекта за обогатяване на библиотечните фондове, по който ще закупим нова литература от всички отрасли на знанието на стойност почти 15 000 лева. И четвъртият проект е за оказване на експертно-консултантска и методическа помощ на библиотеките от област Смолян. Реализацията на всички проекти продължава и през 2023 година.

Колко книги има във фонда на библиотеката и продължавате ли да го обогатявате?

Библиотечният фонд на Регионална библиотека – Смолян наброява 246 640 библиотечни единици. През тази година сме набавили нови 3145 тома литература. Увеличи се и фонда във филиала на Стария център, където броят на читателите се увеличава непрекъснато.  Библиотеката има и абонамент за периодични издания, както регионални, така и национални. Всеки, който иска да се запознае с пресата, може да го направи напълно безплатно в читалните ни.  И както казах защитихме проект, по който ще обновим фонда с още 927 тома нова литература.  

Какви дарения получихте през тази година и ценни ли са за вас?

Получаваме дарение на книги през цялата година. Това са издателства, общини, фондации, университети, столична библиотека и регионални библиотеки, както и много частни дарители и автори. Пълният списък на дарителите ще бъде качен на сайта на библиотеката. Благодаря на всички дарители, чрез които сме обновили фонда с 1184 книги. Чрез Вашата медия искам да им благодаря сърдечно за отношението към книгите и библиотеките. Когато ние притежаваме книгите, които са ни предоставени като дар, ги пренасочваме към читалищните библиотеки. В навечерието на коледните празници, получихме предложение от дарител, който не пожела да съобщим името му, но по наш списък ни дари книги на стойност 500 лева. Благодарим!

Преди дни връчихте наградите за активни читатели на библиотеката, увеличава ли се броят на читателите и има ли много деца след вашите читатели?

По традиция в края на годината отличаваме най-активните читатели, дарители и партньори, с които сме работили.  Читател на годината в първа възрастова група до 6 години станаха Ния Младенова и Тодор Койчев. Втора възрастова група 7-10 години е отличен Денис Мехмедов, а в трета възрастова група - 11- 14 години - Надежда Янева. Във възрастова група – над 14 години наградихме Емира Терзиева - активен млад читател, Дияна Терзиева и Христина Иванова  - за най–много прочетени книги. Читателите до 14 години са изключително активни. В това оказват влияние родителите, учителите, училището и средата, в която учат и живеят децата. Благодаря на всички, които насърчават четенето сред децата, защото интересът се поражда в най-ранна детска възраст. Както знаете имаме Детски отдел с много богат и разнообразен фонд, който непрекъснато подновяваме с нови издания, за да провокираме интереса на детската аудитория. Мисля, че засега успяваме да задоволим читателските им търсения. Организираме различни образователни и културни инициативи, в които участват всички училища не само от града, но и от областта.

Успява ли библиотеката да осъществи мисията си – да повиши броят на четящите хора в днешния дигитален свят?

Към това се стремят всички библиотеки, не само в България, но и в целия свят. В днешния дигитален свят, в който живеем, смятам, че и библиотеките трябва да се развиват и модернизират, за да догонват тези цели и да въвеждат тези новости като нови дигитални услуги. Затова се стремим и ние да работим в тази посока, да сме максимално полезни за подпомагане на образователния процес и от разстояние да предоставяме онлайн услуги и да развиваме и надграждаме нашите дигитални ресурси. 

Какво ще пожелаете на читателите и всички жители на Смолян за Новата година?

Пожелавам най-вече здраве, защото всички разбираме и оценяваме колко е важно да сме здрави. Да има мир и любов във всеки дом и всяко семейство, Весело посрещане на празниците, щастлива и благодатна Нова година. На колегите пожелавам със същия ентусиазъм и неспиращ хъс да работим  и през новата година, да се увеличават читателите и потребителите на библиотеката, с гордост да носим званието си на библиотекари.

Нели ГЕРГЬОВСКА