"Един от хората, който най-много "похарчи“ БСП, така метафорично да се изразя, е Сергей Станишев, но и въпросните "възрожденци“, като Георги Пирински", заяви Ангелов

Страхил Ангелов, член на БСП, в интервю за предаването "Добър ден, България“ на Радио "Фокус“ 


В следващите минути ще говорим за това от каква левица се нуждае България, може ли БСП да обедини отново всички напуснали членове, които създадоха свои партии или политически проекти. В студиото на Радио "Фокус“ вече е Страхил Ангелов – настоящ член на БСП. Здравейте и добре дошли. 

Здравейте. 

Имаше един момент и при вас, когато и вие напуснахте партията. 

Да, ама не създадох политически проект или субект. Как ги наричате вече политическите партии? 

Проекти. Може и субекти. 

Е да,  повечето наподобяват проекти. 

Каква беше причината тогава, да припомним за нашите слушатели? 

Основната причина беше Сергей Станишев и неговият наследник Михаил Миков, който продължи това, което Станишев направи с партията. Защото днешното състояние на партията до голяма степен се дължи на начина, по който Станишев я ръководеше. Той прекара начело на партията 12 години. Той няма ли да идва там да обединява лявото? Не е ли… 

Не съм чула. 

Не сте чула. 

Не. 

Явно са го пропуснали. 

Ние сме го поканили, той ще гостува в едно от нашите предавания на Радио "Фокус“. Ще го попитаме. 

Страхотно. Вие си водите радио, имате си възможност да си каните Сергей Станишев. 

Каним всички и даваме думата на всички. По-интересно е в случая… 

Аз не каня Сергей Станишев.  

Защо? Защо, г-н Ангелов?  

Нямам какво да чуя от него. 

Вие също водите предаване в партийната телевизия. 

В партийната телевизия няма какво да чуем от Станишев. Наслушали сме се на Станишев. Може би има някакво пренасищане в мен от този човек. Както и да е, това не е толкова важно. Това са субективни неща. Да се върнем на въпроса за лявото, с който започнахте. 

Точно така. Най-напред аз искам, тъй като вие сте човек с леви идеи преди всичко, ако оставим настрани за момент партиите и говорим за леви разбирания и леви идеи, тази БСП, която е в момента, може ли да обхване всички симпатизанти и хора с леви идеи в България или се нуждаем от нов проект? Какво е вашето мнение? 

Първо да започнем от там, с т.нар. ляво. Аз не съм ляв и никога не съм  твърдял, че съм ляв. Аз съм социалист. Различно е. Защото днешният неолиберален икономически модел също е стъпил на ляв социаллиберализъм. Какъв е Христо Иванов според вас и всичките тия хора, които крещят по площадите денонощно? Ами те са леви. Защото най-вероятно в чисто теоретичен план са доста слабо подготвени, но като цяло това също е част от лявото. ПЕС например – Партия на европейските социалисти, като тук вече "социалисти“ е една примамка, няма нищо социалистическо в тяхната същност. Те се представят за леви, те защитават основно сексуални малцинства и т.н. Това са техните приоритети. Т.е. това също може да мине за ляво, но аз не мисля, че бъдещето на БСП минава точно през това ляво. И това е големият въпрос – кое ляво обединява хората, които ще се събират в… НДК ли, къде казахте, че се събират? Някъде. 

Нямаме категорична информация.  

Е не са ли ви поканили на това мероприятие? 

Аз затова ви питам. Организира се някаква среща, доколкото разбираме. Името на Георги Първанов беше замесено. А вие какво знаете по въпроса?

Организира се някаква среща, на която някакви хора ще се събират, за да се обединяват. За да има обединение, първо май трябва да се зададе логичния въпрос какво ги е разединило, те защо са разединени, та да се обединяват. Това са хора, напуснали партията не по време на ръководството на Корнелия Нинова – държа да подчертая.  

Мога да ви попитам: този ход на Корнелия Нинова за обединение как го разбирате? Това верен ход ли е? 

Ами тя ги покани. 

Това верен ход ли е? 

Ами верен е, защо? Покани ги да се върнат в партията, ако искат.  

А защо сега ? 

Ами не е едва сега. Тя, още когато я избираха, покани всички, които са напуснали по времето на Сергей Станишев, да се върнат. И някои се върнаха, други – не. Трети опитаха да се върнат през задния вход, преговаряха, пазаряха се. Някои, като Георги Кадиев например, станаха депутати веднъж – той беше водач на листата в Стара Загора на едни от многото избори, които се проведоха. 

Да, помним. 

Румен Петков също беше в коалицията с АБВ, бяха част от коалицията "БСП за България“. Имаха народен представител в предишния парламент от Хасково и така.  

Т.е. смятате, че те ще се върнат отново в партията майка? 

Не, не смятам, че ще се върнат в партията, защото според мен егото на тия хора е прекалено голямо. Много от тия хора живеят с усещането, че без тях едва ли не никой и нищо не може да съществува. И не на последно място, ако те не ръководят партията, според тях тя по-скоро не е нужна, подлежи на унищожение – така поне се държат.  

Пак да ви върна на тази среща. Какво знаете за нея? Казахте някакви хора. Нека да уточним… 

Ами ето, знам, че идва Георги Пирински – Георги Пирински, който често говори за идейни дефицити.  

Друг? 

Това е човекът, това е авторът на повечето програмни документи на нашата партия през последните 20 години.  И той говори за идейни дефицити! Това на мен ми звучи доста странно. 

Вие май не сте много съгласен някои стари членове на БСП да се връщат в партията? 

Ама нека да се върнат, но да се върнат като редови членове, да помагат. 

Вие сте редови член, нали така? 

Да, редови член съм. 

Кажете за други имена, които чухте, че ще се отзоват на тази среща. И кой я организира – да уточним, защото четем най-различни неща? Наистина ли и вие не знаете? 

Ами ето, и аз съм дотолкова информиран, най-вероятно доколкото сте и вие. Костадин Паскалев, Георги Първанов, Румен Петков и т.н. Сега кръгла маса ли ще е, там как ще го нарекат, на тоя етап остава под въпрос. Явно все още не могат и за това да се разберат, та ще се обединяват. Но както и да е. И ще обсъждат бъдещето на лявото. Има много хора и от БСП, които са там. Направиха фракция "Социализъм на ХХІ век“. Нали? Та, това е големият въпрос, на който те със сигурност няма да могат да дадат отговор – кое ляво точно те представляват, кое ляво считат, че е приложимо за българските условия и би било наистина полезно за страната ни.   

Т.е. една такава кръгла маса, или както там я наричате, не е излишна? 

Аз съм привърженик на това ляво, което е свързано с разширяване на държавната собственост, т.е. на държавата да бъдат дадени съответните икономически лостове, така, щото тя да може да изпълнява социалните ангажименти към своите граждани. Това е моето разбиране за ляво. Но пак повтарям, вече многопластово е, различно. 

Но да уточним – вие сте "за“ да има една такава кръгла маса ли ще бъде, какво точно, форум ли, в който всеки да си каже какво мисли?  

Ами нека да си каже, разбира се. Защо да няма форуми? Те са винаги полезни, стига, пак повтарям, наистина да имат тези цели, които афишират, а не да се съберат сега там и да искат оставката на Корнелия Нинова, например. 

Това ли е идеята на тази среща? 

Аз подозирам, че нещо такова по-скоро предстои да се случи. Кое ляво представлява Мая Манолова – извинявайте, ама…  

Подозирате, че на тази среща, организирана от Георги Първанов и Костадин Паскалев ли казахте, ще бъде поискана оставката на Корнелия Нинова или имате вътрешна информация – нека да го уточним?  

Имам информация, че най-вероятно ще се стигне до мъдрото заключение, че Корнелия Нинова не може да ръководи обединеното ляво и трябва някой друг да поеме, и тоя друг обаче те не знаят кой е. Водят едно момче – как се казваше, Петър Витанов. Той е евродепутат. И го развяват напред-назад. Явно са му втълпили и то си е повярвало – поне така изглежда, публично така се държи, че то може да поеме отговорни ръководни функции. Аз изпитвам дълбоко съмнение. 

Много приятелски огън има, г-н Ангелов, в редиците на БСП. 

Приятелки огън ли?  

Да. Не мислите ли? 

Защо? Не, мисля, че всичко си е нормално. Просто не считам, че е полезно и е грамотно дори да се втълпяват такива очаквания на хора, които далеч не са готови, нито подходящи за такива постове. 

Да, ето за това говоря – това не е ли приятелски огън? 

Защо тези обединители, тези възрожденци на лявото постоянно тласкат някакви свои проксита, които създават смут и много от тях, честно казано, изглеждат и комично, защото това не е много сериозно да коментираме изобщо. Как да коментирам Петър Витанов – вие какъв приятелски огън… Той вчера заплашвал – "Ако се направи еди-какво си, щяло да им се стори тясно на "Позитано“, на някои не знам какво. Ама чакай малко сега, мой човек – ти ли си платил наема на това? Ти кой си така да заплашваш, на какво основание? 

Ето за това говоря. Наистина имате приятелски огън в партията. Вие го наричате "демокрация“, че можете да си изразявате мнението свободно. 

Може, аз не съм питал никой, не съм искал от никой разрешение да дойда тук днеска и да говоря и мога да си кажа каквото намеря за добре.  Лично мнение изразявам, не ме е инструктирала Корнелия Нинова.  

Дори не го и намеквам. 

Аз не съм толкова лесен за инструктаж. 

Разбирам. Отстрани обаче знаете ли как изглежда това? Изглежда така сякаш – не визирам вас – не може да се разберете кой да води бащина дружина.  

Ама какво има да се разберем?! Аз преди малко ви казах – за тези хора специално партията няма абсолютно никакво значение и дори няма никакъв смисъл от нейното съществуване, ако тя не обслужва тях, ако те не я ръководят. Само че има един по-голям проблем. През годините същите тези хора прахосаха с лека ръка наследството, което БСП получи. БСП е приемник на Българската комунистическа партия, която имаше повече от 1,5 членове и ръководи българската държава 40 години.  

А сега колко са, знаете ли, имате ли статистика? 

Да, сега са 70 000 – за това говоря. Това наследство бе профукано с лека ръка. И един от хората, които най-много "похарчи“, ако мога така метафорично да се изразя, е Сергей Станишев, но и въпросните "възрожденци“. Пак повтарям – Георги Пирински какъв ли не беше. 

Пак се връщаме на отделните личности. 

Румен Петков беше министър и т.н. Ами то всичко се прави от хора и за хора, госпожа, и нищо не е трайно без институциите, нали? Защо го правим това днес тук? За да чуят хората. Ако беше да си говорим ние с вас, можеше да седнем и отсреща в кафенето – резултатът ще е същият.  

Така е. Идеята на този разговор е да се опитаме да намерим… 

Така че хората са важни, разбира се. Ето, Мая Манолова беше три или четири мандата народен представител от БСП. После беше омбудсман, издигнат от БСП. След това беше кандидат за кмет на София, подкрепен от БСП, нали? 

Аз ви предлагам да не се спираме на отделните личности.  

Е защо? 

Защото така можем да откараме един час, повярвайте ми. въпросът е следният… 

Колкото време сте предвидили, толкова ще откараме. Аз няма да стана да напусна студиото, повярвайте ми.  

Убедена съм, че няма да напуснете –  не е джентълменско.  

В готовност съм да отговоря на всякакви въпроси. И не само – аз уважавам "Фокус“. 

Така е, ние също ви уважаваме. 

От много години се имаме, няма как така да прекратим просто разговора. Но личностите са важни. 

Съгласна съм с вас, но много са, наистина няма да ни стигне времето да направим дисекция на всеки един от тях.  

Да. И затова започнах – кое е това ляво? Те не могат да го дефинират. И в интерес на истината, самата БСП също изпитва затруднения да дефинира на кое точно ляво ние сме застъпник, чии интереси ще защитим, докога ние ще продължим да облагаме тук в нашата държава труда, а няма да облагаме капитала. Нали?  

Хайде да тръгнем малко по-назад, искате ли? 

Ето ви ги такива въпроси, те са интересни. Нали те са свързани с лявото. 

Защо БСП се срина толкова няколко поредни избора? 

Пети сме на този етап. 

Първо четвърти, после – пети. Защо така се получи?

То сега, в момента, има един друг много сериозен според мен проблем. Този велик случайник – Кирил Петков се казва, обяви… 

Грешка ли беше това, е управлявахте заедно с "Продължаваме промяната“? 

Много голяма грешка, според мен. Но пък от друга страна, може би в онази ситуация нямахме и избор, ако мога така да се изразя. И не знам, може би е считано, че за страната ще бъде по-добре, ако се опита. Сега този опит завърши безславно, и слава богу. Но това лице твърди, че… 

Знаете ли защо го коментираме този въпрос? Защото инициативата на БСП тогава направи много социални неща в социалната сфера. 

Ами направи, да. 

Това обаче не се видя. То някак си разми в цялостното управление и хората не оцениха приноса на БСП в това управление. Видяха само негативите. Така ли е, г-н Ангелов?  

Медийната среда у нас е доста рестриктивна и работи един… 

Е защо медийната среда? 

Пропаганден инструментариум, който е трудно пропусклив, нали така? Аз поне съм с такова впечатление и съм готов друго предаване на отделим, ако искате, само на това, да доразвия защо е така.  И естествено, тези неща не бяха застъпени от нито една от популярните медии. Но Кирил Петков твърди, че си е начукал гласове на машинките и е предложил и на нашата партия да начука – аз така разбирам. 

Това става ясно чак сега – защо чак сега? 

Ами защото сега е предложило момчето. Дошъл и предложил. 

Как се нарича това в политиката? Лъснаха много грозни истини, ако това е вярно. 

Това в политиката не се нарича… Първо, това няма нищо общо с никаква политика, госпожо, и това трябва да го изясним. Това е тежко криминално деяние. 

Нарича се "измама“, и то в особено голям размер, в ущърб на националната ни сигурност, защото ако това се окаже вярно, в тоя парламент са попаднали хора, които не трябва да бъдат там, и те са взимали съдбоносни за всички ни решения. Нали така? 

Точно така, да. Очакваме и прокуратурата да се произнесе. 

Ами да. Много ще бъде добре прокуратурата, абсолютно сигурно е, че трябва да разпита всички и да се види. А иначе това, че Кирил Петков и веселата му компания гледат на нас, българския народ, като на стадо овце, от чиято вълна може да се припечелва добре, е друга тема – също може да бъде отделно предаване направено по този въпрос. И начинът, по който се държа, и лъжите, с които заля всички ни – няма какво да го коментираме, това го видяхме. И изведнъж отнякъде този пак има половин милион гласа. Е чакайте, аз не вярвам българският народ да е чак в толкова тревожно ментално състояние, че… 

Вярвате ли, че са пипани машините на последните избори? 

Абсолютно съм убеден. 

Убеден сте? 

Аз никога не съм имал съмнение, още от момента, в който се поде инициативата за въвеждането на този вид гласуване. Никога аз не съм бил привърженик на това нещо. 

Ама вие бяхте съгласни – не вие, а БСП. 

Да.  И постоянно, където съм могъл и когато съм могъл, съм казвал, че това е груба грешка. Никога не съм считал, че подобен вид гласуване е приложимо и е въобще адекватно. Как така? Аз не мога да видя какво е в тая машина. Аз не съм тесен специалист, софтуерен, компютърен или там ІТ, както се нарича. И малцина са. Т.е. кой може да контролира при това положение процеса? Който има някакви кодове и тия кодове ги предлага.  

Тъй като вървим към финал, наистина това е разговор с продължение за машините – ще изчакаме и прокуратурата да се произнесе и пак ще ви поканим за машините специално да си говорим, за хартиената бюлетина и за очакванията ви за БСП. На финала на разговора ни обаче, кажете ми според вас кой трябва да оглави БСП? 

Ама то БСП си има председател. Кой трябва да го оглави, го решават членовете на БСП. Те гласуват и такива избори ще се проведат след година и половина и тогава ще ви кажа.  

Прави ли се опит за вътрешен преврат в БСП, за да бъде свалена Корнелия Нинова? 

Е постоянно се правят опити. Постоянно има една група, подкрепяна и от външни неотговорни фактори, които така да се каже административно, политически, всякак се опитват да уязвят БСП. Да, и в частност – Корнелия Нинова. Но БСП в момента си има председател. И ако всичките тия хора, които ще се събират, незнайно къде – дали на кръгла маса или на дискусионен форум, или както аз го наричам, говорилня на празнодумци, но това е друга тема, – искат да помогнат, нека се върнат в партията и да помогнат. Може би опитът на всеки един от тях би бил ценен, не знам. Въпреки че до момента мисля, че много от тях са дейни участници в тоя процес да стигнем до тази ниска точка.  Като партия и въобще като държава и като политическа система, защото стигнахме много ниска точка. Един случайник да обикаля из парламента и да предлага кодове, за да ти начука гласове – това е, извинявайте, ама… И аз не разбирам въобще равнодушието на българската журналистика, така наречена, по този въпрос. Това е фундаментален въпрос, това е… 

Защо да сме равнодушни?! Дали сме гласност на всичко това, очакваме компонентните органи да се произнесат, а именно Прокуратурата на Република България. Ние сме дали достатъчно гласност на всичко това.  

Страхотно! Добре, радвам се!  

Това иронично ли беше? Надявам се, че не е било.  

По-скоро е било. 

Аз ви благодаря за това гостуване. Пак ще ви поканим, за да коментираме тук и след тази среща. Нека да видим къде ще се проведе и под какъв формат, защото очевидно е малко апокрифна на този етап срещата. Видях някъде, че Мая Манолова отрече Георги Първанов да е организирал такава среща. 

Мая Манолова отрече? 

Да, в един от сутрешните блокове. 

Това е сензационна новина. Мая Манолова – да, ами добре, добре. Щом Мая Манолова е отрекла, значи кой съм аз, та да поставям под съмнение авторитета на Мая Манолова тук, в това студио. Откъде-накъде? Опазил ме Господ! 

Кажете моля ви, знаете ли началния час на тази среща и къде ще се проведе, още веднъж да питам, с риск да стана досадна? 

Ами не, не, не знам. То не е обявено, не се знае. Явно самите организатори не са се доуточнили все още по въпроса. Ето вижте – Мая Манолова е отрекла примерно. Тя утре може да отрече и изгрева. Според нея изгревът е тясно обвързан с кукуригането на петела. Аз пък твърдя, че е обратното. И без петли ще съмне. И без Мая Манолова – също.  

Благодаря ви за това гостуване. 

И аз. 

Евелина БРАНИМИРОВА