Интервю със Стефани Койков, професионален боксьор в категория лека-тежка, за предаването "Спортът във Фокус" на Радио "Фокус".

(Заб. интервюто е направено преди няколко дни)

Стефани, няма как да не започнем интервюто с въпроса как се стигна до двубой с един от най-известните боксьори в лека-тежка категория, като Антъни Ярд. Той е бивш претендент за световната титла на WBO и почти сигурен опонент на носителя на три световни пояса Артур Бетербиев. 

Да, това е елиминационна битка, един от двамата ще се изправи срещу Бетербиев. Интересното е, че той – гледах му интервюто, преди пет дни беше пуснал – той се е насочил към неговия си мач де факто за Бетербиев. Явно ме подценява нещо и не ме е сложил като сложна битка. Но мисля, че ще му се види зор и ще дам всичко от себе си, за да се получат нещата, както сме тренирали през тези осем седмици, защото подготовката ми е осем седмици. Не е много, не е малко, както за мен, така и за него. Мисля, че ще съм подготвен на 100%.  

Кой помогна за организирането на този двубой? 

Васко Алексеев – промоутър, който е в България. От известно време имаме контакт с него – пишем си, не се познаваме лично. Той ми се обади, аз имам тук мениджър, който е немец, и ми каза: "Има някакъв вариант да играеш с Антъни Ярд“. Аз се обадих на моя мениджър и го попитах дали има нещо против да чуем офертата, да чуем как ще процедираме. Той каза "Няма проблем, дай да чуем офертата“. Казаха ни 19 ноември, този месец. Видяхме условията, видяхме договора и приехме. Започнахме и по-сериозна подготовка за мача. 

За колко време се случиха нещата? Мисълта ми е – от това да ти кажат за двубоя до самото му организиране и до обявяването?  

Ние знаем от осем седмици, официално – преди вече шест, но ние знаехме, че преди осем седмици ще се случат нещата. Не бяхме го обявили, пазехме го в тайна още. 

Галата, на която ти ще срещнеш Антъни Ярд, я организира небезизвестният промоутър Франк Лорън. Да ни кажеш някакъв досег до него? 

За първи път ще играя в такава зала, за първи път ще имам някакви допирни точки с тях. Досега не съм играл, не съм имал никакви общи тренировки, дори нямам никакъв контакт, това просто беше късмет. И се надявам тоя шанс да е в моя полза, защото може би това е мачът на живота ми, може да се промени всичко в този мач. 

В една от най-авторитетните ранглисти – тази на сайта boxrec.com, ти си под №248, а Ярд е десети. Какъв е коментарът ти за това? 

Аз за "Boxrec"- ранглистата не съм играл с много сериозни противници, по положението, че това е също и до финансова гледна точка. За да платиш на някой сериозен противник да си премериш силите, ти трябва да му платиш той да дойде. Ние сме от многото боксьори, които са сами – търсят си спонсори, организира мениджърът мач според бюджета, който имаш, и така. А пък те са голяма организация, могат да си позволят противници от цял свят. И играят, не са лоши боксьори, но аз имам много аматьорски срещи, така че изобщо не се подценявам и мисля, че ще се раздам много добре. 

Успех над английския боксьор със сигурност ще промени кариерата ти, което предполагам, ти дава още повече стимул за този двубой, нали така? 

От няколко дни му гледам интервютата, какво говори, как се държи. Не споменава като цяло за мен, в смисъл, явно не съм му фигура в тая среща. Няма ме като конкуренция явно, което е много по-добре. Също така Джошуа не беше взел като голяма конкуренция дебеличкия Анди Руис, обаче той обърна мача. Никога не подценявай.  

Сблъсъкът обаче беше обявен в края на октомври, нали така? А срещата ще бъде на 19 ноември. Ще имаш ли време да се подготвиш за най-трудния двубой в кариерата ти до момента? 

Пак ще кажа, че ние сме в подготовка от осем седмици. Обявяването на мача обаче беше по-късно. Аз вече съм на лагер от четири седмици, преди това бях във Франкфурт – там си тренирам, откакто съм в Германия, и шест седмици сме в пълна подготовка. Всичко върви по план, всичко е наред, нямам контузии, за което много се радвам, спарингите вървят супер. 

Къде провеждаш подготовката – едното? И другото, което е – правил ли си спаринги с боксьори от топ 10 или топ 30 въобще на някоя от ранглистите? 

Да, в момента съм на лагер в Мюнхен, близко до Залцбург. Доскоро беше един световен шампион – Робин Красничи, с него тренирам и с него се готвим. Има други момчета, които също са много добри – Александър Ригас. Те наподобяват неговия стил на бокс и ми помагат много. Така че спарингите вървят много добре. Рундовете, които моят треньор е определил, сме ги изпълнили. Днеска имам почивка, утре имам пак спаринг, в петък – също, в събота – почивка, в неделя – пак. И това е последната седмица със спарингите. Другата седмица е малко по-лека тренировка и ние летим на 16-ти сутринта.  

Намерихте ли с твоя щаб слабите страни в играта на Ярд, които да атакуваш в срещата? 

Той е много бърз боксьор, но експанзивността му е до пети-шести рунд. От пети-шести рунд нещата вече почват да слизат надолу, защото има много голяма мускулатура и кислородът му не е толкова голям явно, не знам, обаче има един спад. И се надяваме до пети рунд всичко да протече както трябва и след пети рунд ние с нашата методика, с нашите тренировки да приложим това, което сме тренирали досега.  

А двубоят в колко рунда ще бъде? 

10 рунда е мачът. 

Кои са твоите силни страни?  

Левият ми прав не е изобщо за подценяване. Когато го видяхме в мача му с Ковальов, той (руснакът) го нокаутира с ляв прав. Така че левият прав ми е едно от основните оръжия срещу него.  

Изненадан ли си от това, което ти се случва? Не всеки боксьор може да срещне представител от топ 10 и бивш претендент за Световна титла в професионалния бокс.  

Изненадан, също щастлив. Този мач го чакам откакто съм започнал да тренирам бокс, откакто се занимавам. Всеки боксьор чака такъв шанс, за да се изяви, за да се покаже какво може. И в краен случай както и да протече мачът, аз мога само да спечеля. Един от нас двамата, мога да го обявя сега за първи път, ще бъде нокаутиран в този мач. Ще е истински бой до последно. 

Знае ли се вече финансовото изражение, какви проценти, кой какво ще вземе от него? 

Това ще си го запазя в тайна. 

Поне процентно съотношение или? 

Не, не искам да коментирам.  

Ти се подготвяш и живееш в Германия, нали така? 

Да, от много години, от пет години живея в Германия вече. Преместих се тук заради спорта. Бях национален състезател в България дълги години и се преместих тук като аматьор. Опитах се една година да играя аматьорски бокс в Германия, Бундеслига и т.н., обаче с единия шеф, който е на залата във Франкфурт, не се разбирахме много. Прибрах се до България една година, после пак се върнах. Имах лош период, бях спрял да тренирам и бях казал, че повече няма да играя бокс. 

Най-добрият роден професионален боксьор в момента – Кубрат Пулев, също доста години тренираше в Германия. Имаш ли досег с него или с Тервел Пулев? Ако да – получаваш ли съвети и т.н.? 

С Кубрат Пулев сме се виждали на лагери. С Тервел Пулев имам по-голям контакт, защото сме живели заедно по лагери, в една стая и имам по-голям контакт с него.

Тервел предполагам, че вече е разбрал и той за мача ти с Антъни Ярд. Каза ли ти нещо? 

Пожела ми успех преди няколко дни, да тренирам добре, да не се контузя и да дам всичко от себе си на ринга, както винаги. 

Да те върна сега за Германия – къде точно се подготвяш и тренираш и защо избра точно Германия? 

Преди шест години един приятел ми предложи да дойда тук. Много българи играят в тая Бундеслига, дори борци и боксьори и ми беше предложил да дойда да играя във Франкфурт за един клуб.  

И започна от аматьорския бокс в Бундеслигата? 

Да, една година играх за Германия, да. И след това се разбрахме с шефа, който държи залата, и се скарахме и аз се прибрах в България. Не исках да играя повече бокс, тръгнах по лош път, взех си наказанието, което трябваше, един месец, и излязох от там. И разбрах, че това не е моят път и се върнах отново към спорта. Де факто спортът учи. 

Да разбираме, че спортът те е върнал към правилния път, така ли? 

Да. Ако не беше боксът, нямаше да е малкото време там, където съм бил, щеше да е повече сигурно. 

От какво можеш да се научиш примерно за професионалния бокс от Кубрат Пулев като кариера, бокс и т.н.? И гледаш ли да заимстваш някои неща от него? 

За съжаление, скоро няма да имаме друг такъв боксьор явно. Има други момчета, които играят бокс, но на такова ниво той постигна много, голям характер. 

Да те попитам сега вече за твоята професионална кариера. Балансът ти на професионалния боксов ринг е 14 победи, от които 12 – с нокаут, и само едно поражение, което е в един от първите ти двубои на ринга. В момента си в серия от 12 поредни победи, всичките приключили преди финалния гонг. Това е впечатляващо. Какъв е коментарът ти? 

Имам тежка ръка и затова мога да кажа, че мачовете ми са приключили по този начин. Може би е трябвало така да стане. Аз съм се научил повече от тази загуба (първата му и едиствена в кариерата - от Рене Молик с нокаут), отколкото от победа. Видял съм си грешките, обработил съм ги и съм се върнал много по-силен отпреди, докато някои други боксьори, които загубят втори-трети мач с нокаут, защото за мен си беше нокаут, не се връщат. Трудно е. Психиката на боксьора е много слаба по някой път и някои не се връщат и приключват с бокса, защото не могат да се върнат от тая депресия, тая дупка. Един мой приятел Леон Блум, преди две седмици игра във Франкфурт, загуби с нокаут в петия рунд и е в тежка депресия. Не знам дали ще може да се възстанови.  

Значи не само физически, но и психическия влияят загубите в професионалния бокс.  

Да, повече даже, според мен. 

Ти си от Велико Търново. Разкажи ни как стартира с бокса и защо избра точно този спорт? 

Към спорта ме насочи баща ми, когато бях много малък – мисля, че бях на 10. Изпрати ме до залата във Велико Търново – тя е "Ивайло 99“, треньорът е Евгени Донев. Започнах там за малко време, няколко месеца, защото нямахме финансова възможност да ме карат постоянно, да ме вземат, да ме чакат, тренирах няколко месеца. След това сериозно започнах да тренирам от 14 години. Върнах се сам в залата. С младежи съм бил първи, на мъже, юноши, старша възраст, горе-долу във всички възрастови групи. 

Кой е най-големият ти успех при аматьорите? 

За съжаление, не можах да стигна до Олимпиада и до Световно поради много причини – може би така е трябвало да стане. В Купа "Странджа“ съм участвал и съм трети. В Сърбия на турнир съм ставал втори - "Златен гонг“.  

На 30 години си, което е страхотна възраст за професионален боксьор. Както се казва, бъдещето е пред теб. Докъде се простират мечтите ти? 

Чувствам се много добре, запазен боксьор съм, не съм изразходен. Имам какво още много да науча за профи бокса. Мечтите ми се простират към този мач. Вече след него ще разбера накъде. Всеки иска да стане световен шампион, всеки иска да е Тайсън Фюри, Мейуедър и една камара други боксьори, но това са единични случаи. Нашият път може да е някакъв по-различен.  

На професионалната боксова сцена обаче имаш вече спечелени няколко пояса. Да ни разкажеш за тях. 

Да. Ами шампион съм на Германия, след това станах европейски на UBF – това е американска федерация, която в момента набира популярност в Европа. В Америка е по-сериозна, тук – не още, защото е нова. Това са ми постиженията в професионалния бокс. 

Лека тежка категория ли е твоята категория? Питам те, защото виждам, че си се състезавал и в друга – супер средна.  

Да, от известно време съм 79, 80, 81 кг. В категория съм, аз проблем с килограмите нямам. Антъни Ярд трябва да сваля много, защото нормалните му килограми са около 88-90. Това за мен е по-добре. Моята категория е 81. 

Очакваш ли на двубоя с Ярд да има и родна агитка, която да те подкрепя? 

Не очаквах, между другото, но много българи ми писаха, които живеят в Англия. Много българи ще летят специално от България заради мача. Останах много приятно изненадан. Не вярвах, че някой ще дойде, обаче ще има българска агитка, ще има нашето знаме – това ще бъде голяма подкрепа в тоя момент.  

Смяташ ли, че ще можеш да направиш изненадата? 

Всичко е възможно, това е бокс. Не може да се гарантира нищо. Както той не е сигурен, така и аз. 

За финал искам да те попитам дали има нещо друго интересно, което би искал да кажеш, да споделиш пред нашите слушатели? 

Аз съм семеен човек, имам прекрасна дъщеря, чувствам се супер. И ще се възползвам максимално от този шанс. Надявам се да излезем от тоя двубой с положителни емоции, добър мач да се получи. 

Благодаря много за интервюто. Пожелавам успех и дано при следващото интервю с теб да имаш още една победа на професионалния ринг и тя да бъде над Антъни Ярд. 

Георги КУСИТАСЕВ