Интервю със Севда Асенова, европейска шампионка по бокс в категория до 48 кг за 2022-а година и световна бронзова медалистка от тазгодишния шампионат на планетата, и нейният личен треньор Съби Събев, на церемония "Спортни икари" пред Георги Куситасев за предаването "Спортът във Фокус" на Радио "Фокус".

Севда, годината беше една от най-успешните за теб в професионален план – стана европейска шампионка и трета на Световното първенство при 48-килограмовите. Сега получи награда за достойно представяне от Фондация "Български спорт“. Какъв е коментарът ти?  

Здравейте. Много се радвам, че съм избрана. Искам да благодаря на всички, които ме избраха за най-добрата във фондация "Български спорт". Изключително съм щастлива, изключително съм доволна, но не само да ми се оцени труда в моя спорт, явно пред всички ми се оцени труда. 

Доволна ли си от постигнатите резултати и какво не успя да постигнеш като цел през тази 2022 година?  

Много съм доволна от целите си. Не мога да кажа какво не съм успяла. Според мен успях тази година да направя това, което трябваше, тъй като никак не е малко трета на Световно. Аз съм нямала досега медал от Световно първенство. За мен беше чест и удоволствие да се върна в България с бронзов медал от Световно първенство.  

Да попитаме и личния ти треньор (Съби Събев) той доволен ли е от представянето ти. Преизпълни ли Севда целите за тази 2022 година?  

За 2022 година преизпълнихме целите. Бяха доста трудни, на макс са целите, но оставаме старите цели в старата година. Новата година ще гоним нови цели и се надяваме да ги постигнем и тях.  

Да се върнем пак към Севда. Новата година предстои, тя е предолимпийска, твоята категория е неолимпийска, но можем ли да те видим в олимпийската такава и преследване на олимпийска квота?  

Първоначално мога да кажа, че февруари месец имаме турнир "Странджа", март месец ни чака Световно. Нека да мине "Странжата", нека да мине Световното, да сме живи и здрави, ще го мислим след като приключи Световното.  

На Световното в категория до 48 кг ли ще се състезаваш?  

Да. До 48 кг.  

Преди да отидем на сядането, тази година трета, догодина първа на Световното, или?  

Да не тръгваме с голяма кошница. Да тръгнем с малка кошница пък да я напълним с голяма ще е по-добре.  

Добре. Малката кошница какво ще означава тогава?  

Медал.  

Поне медал, така ли?  

Да, поне медал.  

Добре, пожелаваме ти го.  

Благодаря ви.

Георги КУСИТАСЕВ