Председателят на СДС Румен Христов в интервю за сутрешния блок "Добро утро, България" на Радио "Фокус"

Г-н Христов, доволен ли сте от резултатите на изборите?


Ако трябва да бъда откровен, очаквахме по-добър резултат коалицията ГЕРБ-СДС, но в края на краищата, така са решили избирателите, така са ни подредили и ние приемаме този вот.

В деня на изборите, г-н Христов, вие заявихте, че гласувате за управление, което трябва да овладее цените, да гарантира доходите на българските граждани и да продължи с реформите, защото България има нужда от тях. Сега, днес виждате ли възможност за съставяне на такова правителство?

Трудно, но това не е по вина на ГЕРБ-СДС, предвид на всичко, което се случи след изборите, предложението за търсене на управление в рамките на евроатлантическата общност в България – имам предвид четирите формации, които са заявили категорична такава своя принадлежност към ценностите на цивилизационния свят, на Европа, на атлантизма и т.н. Това са ГЕРБ-СДС, "Продължаваме промяната“, "Демократична България“ и "Движението за права и свободи“, за да има едно стабилно мнозинство и да бъдат приети важните закони, с които наистина трябва да се справи Народното събрание.

Мислите ли, че контактната група, която беше излъчена от ГЕРБ, ще свърши добра работа?

Вижте, контактните групи, това са т.нар, ако ползваме международната терминология и това, което се случва между примерни държави, които имат непоносимост или са били в обтегнати отношения, това са специалните пратеници. Такива контактни групи по-скоро имаше в началото на промените, които помним много добре, когато беше изградена кръглата маса. Антагонизмът тогава беше по-голям, повярвайте ми. Ставаше дума за обществото, което искаше да промени България, и една Комунистическа партия, нереформирана, която беше против това, и въпреки всичко се стигна до кръгла маса, въпреки всичко се стигна до контактни групи и промените започнаха, макар и трудно. Не искам да коментирам Конституцията, дали тогава трябваше да бъде приета или по-късно, когато станахме по-зряло общество, но така или иначе, контактните групи в такива случаи биха могли да помогнат, когато има лична неприязън по не знам какви причини според мен между лидерите на формации, които биха могли да бъдат заедно, но не могат да намерят сили да седнат на една маса.

Къде я виждате вие тази лична неприязън, кого визирате?

Ами вие си спомняте каква е разликата, между впрочем, между сегашната ситуация и ситуацията в 47-я парламент. Тогава лидерите на спечелилите тогава избори и на мнозинството отправяха постоянно упреци, искаха да чегъртат, искаха да премахнат, да унищожат, арестуваха и т.н., а сега тези, които спечелиха изборите, изхождайки от обстоятелството, че ние се във война, повтарям, ние сме във война не пряко – светът, имам предвид конфликта между агресора Путин и Русия и Украйна. Ситуацията е наистина много тежка. Има нужда от национално отговорна позиция и тези, които мислят за България, би следвало да го осъзнаят това нещо. Та сега, предвид на цялата тази ситуация, тези, които спечелиха изборите, казват: Добре, нека да видим програмите, вашите и нашите, да видим това, което ни различава дали не можем да го изгладим, да приемем и вашите доводи и да тръгнем напред. Аз си давам сметка, че едно правителство няма да изкара четиригодишен мандат, но имайки предвид, че тази година, която идва – имам предвид 2023 г., има местни избори, може би, ако се състави едно правителство до местните избори, да съчетаем парламентарни с местните, когато пък на местните избори знаем, че ходят повече избиратели, тогава ще имаме по-голяма активност, ще направим в 2023 г. не избори февруари и октомври, ще направим едни избори. Но в крайна сметка, ако няма разбирателство, ще отидем на избори. Ние сме готови за избори – искам това да подчертая, ние сме готови за избори. Въпросът е дали България и българите имат нужда от това в този момент.

Да. Дали България ще има спокойна зима според вас или ще наблюдаваме политическа драма, каквато имаме напоследък?



Драмата е налице. Зимата ще бъде тежка и честно казано, тези, които ще влязат в управлението, ще натрупат негативи, защото трябва да вземат непопулярни мерки. Най-лесното е сега ние да кажем: Ами добре, ОК, като не искате, отиваме на избори, служебният кабинет да се оправя, той да носи отговорността за всичко, което се случва. Въпросът е обаче какво става с актуализацията на бюджета, какво става с "Бюджет 2023“, какво става със законите, които трябва да бъдат обезателно приети от гледна точка на изискването на Плана за възстановяване и устойчивост, какво става с реформите, за които говорят, че трябва да се започнат да се осъществяват – има сфери наистина, където има нужда от такива реформи, и ние сме съгласни с това. Така че въпрос на политическа зрялост и въпрос на отговорност към българския народ и към българските граждани.

А нужен ли е нов тон в политиката според вас?

Нов тон?

Да.

Ами да. И аз смятам, че лидерът на ГЕРБ го доказа. Той каза: "Ето, вие не знам защо сте се вторачили в мен, имате си вашите доводи сигурно, но аз правя крачка встрани, няма да бъда депутат, министър или министър-председател, щом толкова ви дразня. Дайте да намерим допирни точки“. Това е различен тон от този, който гледахме в 47-я парламент и правителството на г-н Петков, който от сутрин до вечер само громеше. В интерес на истината, много неопитни, но в това не беше проблемът. Бяха от една страна неопитни, от друга страна – самонадеяни и същевременно много войнствено настроени. Учудващо защо, но така са решили, така смятат, че е печелившо за тях може би.

И сега "Продължаваме промяната“ в ролята на опозиция.

Да, в ролята на опозиция.

Да, в ролята на опозиция, те ясно заявиха това. Според вас ще могат ли  "Продължаваме промяната“ да бъдат опозиция на ГЕРБ-СДС?

Формулата за съставяне на правителство никак не е лесна. Аз ви казах, че ние сме готови за избори. Правим и опит за евентуално постигане на договорка, по-скоро "договорка“ е лоша дума – постигане на разбирателство по необходимостта от съставяне на редовно правителство. Ако това не се случи, те няма да бъдат в опозиция, защото няма да има управляващи и управляващо мнозинство. Няма драма. Драмата е за България и за българските граждани, за пореден път казвам. За нас драма няма.

А що се касае до рисковете и задълбочаването на кризите, според вас възможна ли е наистина една ескалация на напрежението в страната ни и като цяло на ситуацията в България?

Много ми се иска това да не се случва, но вие виждате хиперинфлацията, вие виждате постоянно прибягване към заеми, влизане в дългова спирала заради грешното управление в предишния кабинет. Вие виждате натиска върху българската граница от мигранти. Не дай си боже да има някакви отново проблеми с КОВИД кризата, понеже наближава зимата. Много са проблемите, които стоят пред България, не е лесно. Да не говорим и за енергийната криза, за невъзможността за доставка на енергоносители, най-вече газ, проблема с нефта, който в внасяме, който е най-евтин, но същевременно го продаваме по бензиностанциите с 1 лев отгоре. Изобщо, все проблеми. Между другото, тази дългова криза беше предизвикана основно от БСП и за мен големият проблем винаги е бил участието на БСП във властта, защото т.нар. "социален вектор в правителството“, както те се определят, 28 милиарда, които бяха похарчени не целенасочено, доведоха до необходимостта от вземане на нови заеми. Те винаги, като дойдат на власт, водят до някаква криза. Сега също отново виждаме такава. Но аз нямам отговор на следния въпрос: как БСП, разбирайте БКП, защото за мен те не са реформирани и не са истински социалисти, е по-приемлива за колегите от "Демократична България“, които някога са били, част от тях са били в СДС, а ГЕРБ-СДС, като подчертавам СДС, без да омаловажавам ГЕРБ като голям коалиционен партньор, не са приемливи. Нямам отговор на този въпрос. Би следвало те да кажат на своите избиратели защо.

Г-н Христов, за финал на нашия разговор, ако вие разчитате на истинското дясно, какви други истински неща са необходими, за да се справите с поредната криза в политиката?

Кризите в България са решавани от десни формации. И ГЕРБ, и СДС са десни формации. И ГЕРБ, и СДС са решавали много по-тежки кризи от тези, които се задават в момента, но ако не започнем навреме да решаваме кризите, пред които сме изправени, а те са вече от близо година пред нас, те ще се задълбочат и нещата ще станат още по-лоши от това, което е в момента, за съжаление. Не го пожелавам, обичам си България и българските граждани и не искам това да се случи. Не искам да бъда лош пророк, но нещата ще се случат, ако не се вземат мерки навреме.

И все пак кои са според вас възможните ви партньори за управление?

Ние казахме още в самото начало. В интерес на истината, водещата роля е на голямата партия в коалицията, партия ГЕРБ – евроатлантически ориентираните формации. Това са ГЕРБ-СДС, "Продължаваме промяната“, "Демократична България“ и "Движението за права и свободи“, които категорично са евроатлантици. Сега дали четирите формации, дали някои от тях, дали само първите три – имам предвид ГЕРБ-СДС, "Продължаваме промяната“ и "Демократична България“, е въпрос на преговори, контактни групи, срещи, договаряния и т.н.