Рена Стефанова, депутат от ПП, член на парламентарната Комисия по вътрешен ред и сигурност, в интервю за обзора на деня на Радио "Фокус" "Това е България".   

След Изборния кодекс нова кутия на Пандора се отваря в Народното събрание: отменят се правомощията на президента спрямо службите и МВР. Четири законодателни инициативи предлагат от "Продължаваме промяната" и "Демократична България", с част от които се отнемат правомощия на президента по назначенията на ръководителите на службите, както и на главния секретар на МВР, а Националната служба охрана преминава под ръководството на министъра на отбраната. Освен това е внесен Закон за изменение и допълнение на Наказателно-процесуален кодекс (НПК), в който една от ключовите промени е отпадането на ролята на прокурора като посредник между съда и полицията, когато за извършването на определени действия по разследване се изисква произнасяне от съда. Аргументите на вносителя обобщава Рена Стефанова – член на парламентарната Комисия по вътрешен ред и сигурност и народен представител от парламентарната група на "Продължаваме промяната“. Г-жо Стефанова, какво предпостави да внесете четирите законопроекта?

Внесени са с ясни мотиви и четирите законопроекта. Може би да почнем отзад напред. Вие презентирахте последно внесените законовите изменения и допълнения на НПК, с който всъщност се предоставя възможност на разследващия орган по свой почин да образува досъдебно производство, когато прецени, че са налице достатъчно данни за това, без да изисква предварително санкцията на прокуратурата извън предвидения до сега единствено възможен начин в случаите на спешност. Ако това бъде прието, разследващият в хода на разследването ако прецени, че са налице достатъчно данни, той ще може да образува сам без санкцията на прокурора досъдебно производство, като разбира се, ще има задължението в, ако не греша, 24-часов срок в това свое постановление на образуване да го предостави  на прокурора, който съответно има възможност да го одобри или да не го одобри. Предвижда се и възможност същият този разследващ да може да повдига обвинение тогава, когато прецени, че са налице достатъчно доказателства за това по делото. И по сходен начин с образуването на производството, това постановление бива докладвано на прокурора, съответно той може да го санкционира в положителен или отрицателен аспект. Считаме, че по този начин се дава истинска свобода на разследването, така че то да не бъде излишно контролирано от прокуратурата, която във всички случаи може да се намеси в този процес, и съответно ако прецени, че някое от действията е незаконосъобразно и необосновано, да го отмени.

Г-жо Стефанова, предвиждате промени по назначаването на председателите на службите за сигурност и главния секретар на МВР, така че да ги назначава правителството по предложението на премиера, както и то да ги ръководи. Простичко въпросът звучи така: защо му взимате на президента службите?

Простичко отговорът може би следва да звучи така: защото президентът не е част от изпълнителната власт, която всъщност носи отговорност за техните действия, и е редно след като тя следва да провежда дейността в тези ведомства и съответно би отговаряла, ако там нещата не се случват по законосъобразен или правилен и достатъчно прозрачен начин, тя да си понесе отговорността. Президентът не е този, който би понесъл такава отговорност. Тоест, нека правото да върви със задължението, казано на съвсем популярен език.

Защо смятате, че въпросните промени са част от гаранциите за съставяне на правителство на малцинството, в случай че се стигне до втори мандат?  Защо те са ви необходими?

Всъщност, ако си спомняте, бяха изброени доста повече приоритета, които ние считаме за важни, и които са  предпоставка да бъдат приети някои от тях поне на първо четене в зала, за да се види, че е налице политическа воля това да се случи. Защото в противен случай, ако бъде съставено правителство на малцинството, и то бъде подкрепено при неговия избор в зала, но след това не бъде подкрепяно при неговите политики, напълно безсмислено е то изобщо да бъде съставяно.

Това ме кара да мисля: вие имате ли някакво безпокойство от намеса във вашата работа като правителството и в случай, че направите такова, от страна на президента?

Президентът естествено няма как формално да се намеси в работата на правителството, но по неформални начини виждаме, че и в момента  президентът управлява страната, няма никакво съмнение по този въпрос.

Г-жо Стефанова, вие предлагате промените като част от гаранциите за съставяне на правителство, обаче вашият съпредседател Кирил Петков по-рано съобщи, че "Продължаваме промяната“ няма да предложат правителство, ако Народното събрание върне хартиените бюлетини. Е, Народното събрание ги върна. Означава ли, че ще оттеглите законопроектите?

Ние няма да ги оттеглим, защото те са вече внесени в деловодството на Народното събрание, мисля, че все още не са разпределени на комисии, какво оставя да са внесени в заседание за разглеждане от комисии. Но ако следите динамиката на развитие на събитията на парламента, разговорът, в който ние твърдяхме, че определени законопроекти би следвало да бъдат приети, определени политики приети като условие за съставяне на кабинет на малцинството, беше преди няколко дни. Същевременно в петък се случи, знаете, до 12.30 часа приемаха част от разпоредбите на Закона за изменение на Изборния кодекс. Преди буквално час ДПС, ГЕРБ и БСП приеха от следващите местни избори да има само хартиено гласуване. Тоест, динамиката е голяма. Това, което се прие днес, включително на комисия, беше отхвърлено, тъй като съм член и на Правна комисия, участвах в онова 18-часово заседание, това не беше прието на комисия, но е прието в зала с дружните усилия на ДПС, ГЕРБ и БСП. Всъщност, върнахме изцяло хартиеното гласуване в страната.

Много важен въпрос: какво ще се случи при това гласуване? Вие какво провиждате в него? В този час пред сградата на Народното събрание започват да се събират хората за участие в протеста, организиран от вашата партия  и от "Демократична България". Какво очаквате да постигнете?

Какво очакваме да постигнем? Ние нищо не можем да постигнем извън това, което се случи в зала. В смисъл, видимо е, че сме малцинство, видимо е, че мнозинството налага това, което е решило, че ще наложи по един абсолютно груб и безпардонен начин, включително с изключително грозни, пошли подвиквания от страна предимно на депутатите от  ДПС. Надявам се, че гражданското общество е наясно, какво се случва в момента и ще изрази своето отношение към това, защото ние се връщаме в едни времена, в които не беше важно кой и как гласува, а беше важно кой брои.

Вие сте опитен юрист, бивш адвокат, вече втори мандат народен представител. Пак ви връщам към тези законопроекти, които вие сте внесли за регламентацията на ръководствата на службите и тяхната работа: защо трябва да ограничавате например ползването на автомобили, на шофьори и т.н., било то за кмета, било то за президента, било то за неговата администрация? Не звучи ли малко популистки този ход?

Това не е акцентът на внесените законопроектите. Аз не виждам защо точно тях коментираме в момента. Акцентът е да имаме един работещи служби, които да дават отчет на изпълнителната власт. И когато те не работят и когато ни казват, че няма да има война в Украйна или ако има, тя ще приключи за 3 дни, ние да можем  да им вярваме, а не както се случи миналата година. Ние нямаме работещи служби, това е проблемът.

Смятате ли, че ако се смени обаче възможността за избор на ръководство, службите ще станат по-работещи, по-оперативни? В крайна сметка следва да се има предвид и техният цялостен личен състав.

Разбира се, че само един ръководител не може в никакъв случай като с магически пръчка да промени стила на работа на една служба. Но когато има ръководител, който е мотивиран да работи, а не да администрира, тогава съм сигурна, че ще намерят онези служители, които съм убедена, и в момента съществуват, които знаят как да работят, могат да го правят, и ще им бъде разрешено да го правят.

А вие какви служби си представяте, че с тези промени ще можете да имате? Какви служби?

България по закон има определени служби и вие ги знаете кои са те. Всяка от тях има различни правомощия. И е добре всяка от тях наистина да работи: ДАНС да разследва престъпността по високите етажи, и тази, която заплашва националната сигурност, Военното разузнаване да бъде наистина военно разузнаване. И така, просто да си изпълняват наистина възложените функции по закон.

Изкушавам се да ви попитам на финала и това: вие все пак имахте правителство, макар и за кратък период от 7 месеца, тогава не стана дума за службите. Защо сега решихте? А тогава всички видяхме, че те се провалиха за Украйна, например.

Вероятно сте следили работата на предходния парламент и кабинет и знаете, колко много неща трябваше да се справим в изключителен кратък период от време, като разбира се, избухването на война не беше от нещата, които си представяхме, че могат да ни се случат по време на нашето управление. Просто имаше приоритети, и те бяха да бъде по някакъв начин спасен мирът в страната, като имам предвид да са спокойни хората, да знаем, че ще имаме топло, светло, горива и че няма опасност за това ние да останем евентуално без пшеница. Кабинетът беше през цялото време на педал за това да отговаря на кризите, които го засипваха. Не че не сме били наясно, че службите не работят. Пак, както и вие казахте, видя се, че те или не знаеха, или не го споделиха – аз не знам кое е вярно.

Ще приемат ли вашите четири законодателни инициативи, които предлагате?

Нека да видим как ще бъдат посрещнати в пленарна зала, ако изобщо стигнат до пленарна зала, защото от председателя на парламента зависи да разпредели тези законопроекти по съответните комисии, а от председателите на съответните комисии зависи те насрочат тяхното разглеждане на първо, респективно на второ четене в заседания. Знаете, че това може да бъде продължено във времето практически неясно колко.

Благодаря ви за откровените отговори. Вие сега след нашия разговор отивате на протеста пред сградата на парламента.

Най-вероятно точно така ще стане. Все още сме в сградата на парламента, заседанието тече, като необезпокоявано се приемат всички текстове, които са решили да бъдат приети.

Цоня Събчева