Вирусологът проф. Радостина Александрова в интервю за "Фокус". 

Има нов вирус "Артурус", тръгнал от Индия. Какви са симптомите му и как се развива при хората?

Да, преди няколко дни Световната здравна организация го обяви за вариант, който представлява интерес. Една от поредните разновидности на SARS-CoV-2, който не е спрял да се развива, да еволюира, следователно това поражда и необходимостта ние да проследяваме какво се случва с него, така че да не бъдем изненадани. Първо искам веднага да кажа, че според последната информация, която дойде от Европейския център за контрол на заболяванията от 20 април, всъщност тези варианти, които до скоро така привличаха вниманието и ги обсъждахме, вече са детронирани: BA.2, BA.4, BA.5 и т.н., и в момента няма посочени варианти, предизвикващи безпокойство, които да се разпространяват в Европа. Има обаче варианти, които предизвикват интерес, и между другото тук един много близък на вариант "Артурус", който в момента може би е доминиращият в Европа. А иначе този вариант, за който вие споменахте, да, за първи път е засечен в Индия през януари тази година, и пак Индия е страната, която някъде към 20 април съобщи, че за последните 4 седмици е регистрирала на 120 000 случая на Ковид, предизвикани от този вариант, докато за предишния месец, преди това, те са само 10 000. Всъщност, това е и причината, поради която така му се обръща толкова внимание. Иначе бързам да кажа, че няма причина за безпокойство, няма данни той да предизвиква някаква драматична клинична картина, нямаме никакво основание да очакваме някаква невероятна драма. Това, което обаче се споменава във връзка с този вирус, който между другото е наречен на най-ярката звезда в Северното полукълбо мисля, стига да не бъркам, тъй като вече много сложни им станаха имената – XBB1.16 му е научното име, и той е роднина на XBB1.5, който пък доминира и в САЩ 80% и в Европа. Така че да, свързват го и с конюнктивит. Но тук също няма нещо ново и необичайно, първо, защото доста вируси, и не само вируси, и бактерии също могат да предизвикат конюнктивит, и второ, защото тази способност на SARS-CoV-2 да предизвиква конюнктивит, понякога дори и като самостоятелна проява на инфекцията, отдавна е описана, може би още от самото начало на пандемията, но не е толкова често срещано. Очевидно, че това е по-типично за този вариант. И това, което можем да кажем всъщност, е, че начинът, по който бихме могли да намалим риска от доста така главоболия, това е много честото миене на ръцете и в никакъв случай да не си пипаме очите с ръце, които не сме измили. Значи това е валидно за всяко едно време на годината, просто защото винаги бихме могли да ги замърсим, да ги инфектираме с нещо, и всеки знае колко са неприятни съответно след това усещанията, които имаме. Така че да, това е, което бихме могли да кажем за този вариант към момента.

Като цяло как протичат вирусите, които се наблюдават на територията на България при децата или при по-възрастните? Има ли някакви по-сериозни усложнения или странични ефекти?

Значи, ако говорим въобще за вирусите, това е една доста широка тема. Знаем, че и варицела има в момента, която във всички случаи би протекла доста по-сериозно при хората, които са излезли от детската възраст. Така че това е нещо, което по никакъв начин не бива да подценяваме. И да не забравяме, че това пък и една инфекция, срещу която има ваксина, и във всички случаи добре е да се възползваме от нея, защото нейното приложение в САЩ например, където я въведоха още в края на миналия век, показа, че действително е намалила много рязко както броя на инфекциите, така и броя на хоспитализацията, и съответно е спасила живота на стотици хора, на стотици деца. Така че всеки един вирус си има свой профил на поведение. Но това, което е любопитното, е, че първо, един и същи вирус може да предизвиква различна клинична симптоматика. Това го видяхме и при Ковид-19. И също така, че една и същата клинична картина или сходна клинична картина може да се предизвика от различни вируси. Но не само вирусът, разбира се, е определящият. Тук има голямо значение и това кой е човекът, кой е гостоприемникът, с който той се среща, какво е неговото състояние в момента. Значи, включително това дали достатъчно спим, това също има значение, защото сънят е важен включително и за нашата имунна система, включително и за това как реагираме след като бъде поставена ваксина. Така че изключително много са факторите, от които зависи какво ще се случи при срещата ни с даден болестотворен агент. Но от гледна точка на това какво се случва в еволюционен план с вирусите, видяхме, че и при SARS-CoV-2 са много важни срещите с хора, които са със сериозни имуннодефицитни състояния, хора с ХИВ, СПИН, които не са на антиретровирусна терапия, за съжаление има такива, може би към 10 милиона души по света, нали, не у нас, разбира се, тук почти всички са обхванати, огромния процент. Но там когато се получи една такава инфекция, която се задържа продължително във времето, вирусът и имунната система имат възможност да бъдат дълго време в контакт, да си мерят силите, и образно казано вирусът е в състояние да селектира такива мутации, които да му помогнат да бяга от имунната система. Изобщо това което можем да очакваме, не само при SARS-CoV-2, това, което по принцип знаем, че се случва с вирусите, е че в крайна сметка те наистина търсят и намират начини да заобиколят имунния отговор благодарение на способността си да се променят. Така че нормално е да очакваме от новите варианти, които се появяват, да се разпространяват по-добре,и съответно да могат да бягат от имунния отговор по-добре в сравнение с предишните. На едно и също място никога, нали, едно огнище, следващото огнище винаги ще бъде предизвикано от вирус, който се различава от предишния.

Препоръчително ли е да потърсим лекарска помощ, а да не прилагаме самолечение?

Значи тук много зависи за какво става дума. Аз смятам, че всеки човек в хода на житейския си път е натрупал достатъчно много опит, така че едва ли при най-обикновени  симптоми, като лека хрема, леко неразположение и т.н.,  едва ли всеки човек би тръгнал да търси лекарска помощ. Но тогава, когато съответно симптомите се влошават, и когато се чувстваме недобре и т.н., разбира се, че хората ще потърсят лекарска помощ, и това е съвсем нормално. Самолечението не е добра идея. Като категорично тук повтарям за пореден път, че не бива да използваме по своя усмотрение антибиотици, защото употребени неправилно, не на място, не навреме, те няма да ни помогнат, но за сметка на това ще улеснят селектирането на устойчиви бактерии, които издържат на антибиотично лечение. И по този начин всъщност се отваря една наистина много голяма драма в световен мащаб, като годишно 1,2 милиона души губят живота си, просто защото няма антибиотик, който да в състояние да им помогне, инфекцията при тях и предизвикана от устойчиви микроорганизми.

Ковид-19: Как се развива в момента той в България и има ли нови варианти, които се наблюдават?

Значи, SARS-CoV-2, подобно на всички останали вируси, продължава да се изменя. Вирусите общо взето се изменят основно, когато инфектират нови гостоприемници, когато се размножават, тогава те трупат мутации. Освен това има и друга форма на изменчивост. Това е когато един и същ организъм, една и съща клетка в един и същи организъм, бъде инфектирана с два различни варианти да речем, тогава те обменят генетични информации помежду си, и полученото потомство ще притежава характеристики и на двата родителски вируса. Така че това е нещо, което ние го наблюдаваме и при SARS-CoV-2. Така че да, той продължава да се променя. Това е неговата работа. На практика вирусите непрекъснато, не само SARS-CoV-2, абсолютно всички вируси непрекъснато търсят нов и нов гостоприемник, начин да стигна до този гостоприемник, просто защото това е техният начин да оцелеят. Вирусите знаем, че се размножават и са функционално активни единствено и само в живи клетки. Извън тях те са просто едни микроскопични кристалчета, които няма как да ги видим дори и с обикновен микроскоп, трябва само електронен да се използва. Така че да, те няма да спрат, това е тяхната работа.

Продължава ли да е толкова заразен и има ли промяна в симптоматиката му?

Значи, аз мисля, че всеки следващ вариант, за да може да измести предишния вариант, да го детронира, тъй като това още в началото на пандемията беше установено и това го знаем по принцип, нали, че за да може да възникне ново огнище в даден район, то трябва да бъде все пак предизвикано, и така показаха и данните, че то е предизвикано от вариант на вируса, който се различава от предишния, така че да успее да си намери нови, податливи, чувствителни гостоприемници. Така че той непрекъснато продължава да се изменя. И тук вече е работата на специалистите, а именно да следят какво се случва със SARS-CoV-2. И не само с него между другото, идеята е да се следят всички онези вируси, и бактерии, и изобщо от патогенни организми, които биха могли потенциално да предизвикат епидемии и пандемии и т.н. Но в случая със SARS-CoV-2 това, което е важно, е, че той се променя, както казаха и от СЗО, бурята може да е отминала, но водата все още не се е оттеглила напълно. Така че ние продължаваме да следим какво се случва, всички тези нови варианти, които се появяват. Значи, много е важно и вариантът дали ще успее да се разпространим между хората, дали ще стигне до т.нар. "свръхразпространител", до такава събитие, което да даде възможност да се разпространи в сериозен мащаб. И основното нещо, от което ще се определя дали в даден район ще се стигне до така нова по-сериозна вълна или не, ще бъде от това какво е нивото на имунитет в този район, кога хората последно са се срещали с подобен на този вариант и т.н. Така или иначе обаче, все пак вече в световен мащаб ограмна част от хората придобиха някакъв базов имунитет, на който така разчитаме, че ще ни помогне все пак дори да бъдем инфектирани, тъй като ние ще живеем с този вирус и с неговите разновидности, но дори и да бъдем инфектирани, да не се стига до онези трагични събития, на които бяхме свидетели в началото на пандемията. Той ще продължи да бъде част от нашия пейзаж, за съжаление, няма как да си отиде, засега поне. Така че да, той ще продължи да се изменя. Но поне засега няма данни някой от новите варианти първо да бяга дотолкова успешно от имунния отговор, че вече да го обявим за нов щам, и второто нещо: няма данни някой от тях да предизвиква някаква много рязка промяна в клиничната картина, става дума в това да я направи много по-тежка. Но тук пак трябва да кажем, че това как ще се случат нещата при всеки отделен човек, зависи и от неговите индивидуални характеристики. Така че хората, които са по-възрастни, които са по-уязвими, със съпътстващи заболявания, с имунни дефицити, те определено трябва да бъдат защитени с всички възможни мерки.

На финала на нашия разговор, проф. Александрова, как могат хората да се предпазят от зарази? Какво бихте препоръчали вие?

Ами вижте, първо, ние така свикнахме винаги да говорим за вирусите и за бактериите като за нещо много страшно, и да, те наистина причиняват неприятни събития, това го видяхме вече, но в същото време трябва да знаем, че ние сме обречени да живеем заедно. Така че продължаваме напред. И по-добра хигиена във всяко едно отношение, не само на ръцете, но и на душата, повече сън, живот с хубави емоции. Аз мисля, че това е всъщност ключът да се чувстваме добре, да бъдем щастливи, да правим нещата, които ни харесват, така че да имаме по-добра защита. И всичко онова, което медицината би могла да ни осигури също като защита, тук имам предвид и ваксините за всички онези заболявания, за които са създадени ваксини, защото те са все пак едно постижение, което ни е избавило от редица ужасни заболявания, и не бива да позволим те да се завърнат.

Благодаря ви за това интервю.

И аз благодаря.