Проф. Николай Радулов, експерт по национална сигурност, в интервю за предаването "България, Европа и Светът на фокус" на "Фокус".

Главният прокурор изиска цялата налична информация относно установени нередности при изграждането и поддържането на пътища в страната. Иван Гешев е изпратил писма до министрите на вътрешните работи и на регионалното развитие Иван Демерджиев и Иван Шишков. Информацията е поискана във връзка с твърдения в медиите за извършени нередности при строителството и ремонта на магистрали и участъци от републиканската пътна мрежа, включително и Северната скоростна тангента и магистрала "Хемус“. Информацията на двете министерства трябва да бъде предоставена в най-кратък срок, съобщават от прокуратурата. От там уверяват, че при установяване на достатъчно данни за извършени престъпления, материалите ще бъдат изпратени на компетентните прокуратури. Вчера в ефира на "Хоризонт“ министър Иван Демерджиев обяви, че се очаква МВР да има днес повече информация за резултатите от проверките и образуваните досъдебни производства за некачественото строителство на пътищата. Той съобщи, че част от водените досъдебни производства за корупция са под наблюдение на Европейската прокуратура, което означава злоупотреба и с европейски средства. Но имена не спомена, само подметна, че може би ще има изненадани. Казвам добър ден на проф. Николай Радулов – експерт по национална сигурност.  

Добър ден.  

Проф. Радулов, как разчитате поднесената информация от министър Демерджиев и какви изненади според вас може да очакваме? 

Ние свикнахме, че всички тези случаи, които може би от години са в устата на всички, остават без резултат и хората, които са свързани с тях, са недосегаеми. И аз разчитам така думите за изненада на министъра, че най-накрая тези хора ще бъдат вкарани в центъра на обществения интерес и вероятно ще се наложи на прокуратурата да се заеме с тях. Това са хора, които са свързани с пътищата, с тангентата, вероятно със случаите, свързани с парите, които Божков е дал като такса "Спокойствие“. Най-вероятно това ще се хора, които са свързани със строителството на т.нар. "Балкански поток“, който развърза ръцете на Путин да води война срещу Украйна. Т.е. според мен тук изненадата няма да е точно в хората, а в това, че тези хора най-накрая ще бъдат изправени пред правосъдието. 

Едно уточнение беше направено от вътрешния министър – че не става въпрос за политици от една политическа сила, а спектърът е бил доста широк, т.е. разбираме, че това е било системно и не една партия или членове на партия си е позволявала своеволия. Нали така?

Да, така е, така е. Самият факт, че в т.нар. втори списък "Магнитски“, който е допълнение към предния, са фиксирани известни лица, принадлежащи към различни политически сили, ни показва, че да – всъщност много хора са свързани с корупцията, тя не е чисто партийно откритие, а е свързана с тези, които имат власт да извършват корупционни сделки. Така че най-вероятно – да, няма да е една политическа сила, която е свързана с бъдещите разкрития, а широк спектър. 

Проф. Радулов, вчера, в неделния ден имаше нападки от страна на Иван Гешев срещу вътрешния министър Иван Демерджиев. Главният прокурор е на мнение, че служебният вътрешен министър нарушава закона, като отказва да бъде създадено общо звено между държавното обвинение и МВР срещу купуването на гласове. Става въпрос за създаването на Национално междуведомствено звено, което да бори изборната търговия. Главният прокурор критикува и действията на полицията в борбата с купения вот. Така че за да има ефективност според вас трябва ли да има взаимодействие между институциите? Вие на какво мнение сте, професоре? 

Вие си спомняте, че и при миналите избори, въпреки всичките опити на главния прокурор по някакъв начин да включи всички структури, които се занимават с противодействие на изборните престъпления, това не се получи и той успя да подпише такова споразумение само с ДАНС. Сега какви са причините, че ДАНС е решил да подпише с главния прокурор, това е отделен въпрос. Но аз ще ви кажа следното: всички тия събития и тези последващи един след друг, вече не знам колко на брой избори, са свързани с това, че хората излязоха на улицата срещу управлението на ГЕРБ под ръководството на Борисов и управлението на прокуратурата под ръководството на Гешев. И някак нелогично е и дори липса на добър вкус ще е тези, които искат да осигурят почтени избори, да дадат в ръцете на тези, срещу които хората излязоха на улицата, възможността да контролират изборите. И аз мисля, че трябва да разглеждаме в този смисъл, с този акцент това, което се случва. Да, прокуратурата би трябвало да участва, но прокуратурата е толкова компрометирана и главният прокурор е толкова компрометиран, че по-скоро това желание да се направят съвместни групи е с обратен знак. Хората просто си мислят, че ако такова нещо се състои, ако такова нещо се конструира, то няма да се занимава с противодействие на изборните престъпления, а ще поддържа една или друга политическа сила. И вие виждате, че близо две години главният прокурор се държи като политик, а не като главен прокурор. Всеки път, когато става дума за спорни проблеми, вероятни престъпления, свързани с огромни суми, като трите милиарда за "Балкански поток“, той казва, че това не зависи от него, че той е само администратор. Но той всъщност се държи като ръководител на партия на прокуратурата. И забележете – сега подписа, току-що, споразумение за съвместни действия с Азербайджан. Предния път, когато главният прокурор е подписвал споразумение, това беше с известния с корупционните си практики прокурор Чайка. Тези споразумения и тези съвместни действия, обучения и т.н., независимо как се определят, не ни вдъхват нас, българските граждани, доверие в главния прокурор и прокуратурата.

Само да напомня, че според руската прокуратура и прокурора Чайка, който след това стана губернатор, борбата срещу тероризма, за която става дума в съвместните обучения и подготовка, и проиграване на различни ситуации, е всъщност борба с инакомислещите. Така разбират в Путинова Русия терористичните действия. Така че сами разбирате за какво противодействие на тероризма се е готвила нашата прокуратура. И факт е, че такива неща, които се случиха – прословутите побои на хора на протестите, побоите и блудството на служители на МВР над млади хора и млади момичета, просто станаха христоматийни случаи за това как прокуратурата бави нещата и като че ли не иска да взима мерки по отношение на престъпления, които не просто са записани на видеолента, но имат десетки свидетели. Така че мисля, че доверието в главния прокурор е такова, че то, ако се осъществи такова взаимодействие, каквото казва служебният вътрешен министър, това би провалило доверието на хората в изборите.  

Бих искала да засегнем темата и със списъка "Магнитски“. По повод втория списък "Магнитски“ Гешев напомни, че вече има дела в съдебна фаза или в досъдебна фаза. Според него би следвало обаче да се приеме законодателство в рамките на Европейския съюз като регулация, което да урежда подобни казуси. Как да си обясним ситуацията в момента – има дела, но няма да има правни последици, професоре? 

Тези, които изготвят списъка "Магнитски“, въобще не ги интересува какво мисли главният прокурор на България и българската прокуратура. Те са установили с всичките си инструменти, с които разполагат, че тези хора са извършили престъпления, че са свързани с гигантска корупция, и всъщност какви мерки ще се вземат в България е въпрос на това иска ли да се бори или не иска да се бори с корупцията. А тези хора по начина, по който са санкционирани, просто не могат да правят бизнес извън България. А пък ние, ако продължаваме да упорстваме и всички разследвания свършват с изпиране имиджа на този или онзи, ще продължават да са такива крайните доклади на Държавния департамент на САЩ, който казва, че се полагат някакви усилия по отношение на корупцията. Докладите и на Държавния департамент на САЩ, и на Европейския съюз посочват, че няма никаква промяна, че няма напредък в борбата с корупцията. Така че докато наистина тук не се получат външни ефекти, т.е. да се види, че наистина се взима отношение по известни ни и политически, и държавно-управленски фигури, никой няма да ни повярва. А това дали ние ще си вземем бележка от списъците "Магнитски“ или не, това американците въобще не ги интересува. Те просто няма да позволят тези хора да ги обират и тях, както обират нас. 

И още една наболяла тема – мигрантският натиск. Смятате ли, че фокусът на страната ни е в неправилната посока в момента? 

Фокусът на страната е в правилната посока. Сега трябва да разглеждаме по-комплексно този мигрантски натиск, защото има, разбира се, външнополитически причини той да е толкова остър, плюс естествени причини като земетресението в Турция. Но той няма как да намалее. Вие виждате, че непрекъснато излизат нови разкрития за ситуацията например в Афганистан. Установява се, че в складовете са намерени не просто оръжия за 1,5 милиарда, а за 4,5 милиарда, с които талибаните сега ще си послужат. Все повече правата на хората там са ощетявани и намалявани и това значи мощен мигрантски поток там, където те считат, че ще могат да живеят нормално, и това е главно към Западна Европа. Потокът ще продължи. Аз виждам, че всички, които са управлявали противодействието на миграцията, се стараят през последните години някак да намалят този поток, да го редуцират, да засилят възможностите за опознаване на хората, които минават, и в крайна сметка да се попречи на хора, които имат лоши помисли, криминални идеи или криминални престъпления, извършени извън страната, както и инфилтрирани шпиони на няколко държави, които са характерни с интереса си към Запада, да достигнат до крайната си цел. Така че пътят е правилен, но за съжаление, този процес десетина години е сериозно неглижиран, парите, които са отделяни, са изчезнали в някакви черни дупки и сега, за съжаление, тепърва предстои да се търсят средства, да се установяват технологични системи, да се постигне това, което вече за повечето западни държави е правило или пример за това как трябва да изглежда границата – това, което ние наричаме "умна граница“. Не мога, просто не мога да кажа, че това ще стане скоро. По-скоро става дума за продължителен период да се прекъсне този мигрантски поток.

Но каквото и да си говорим за мигрантския поток, без мощни процеси, свързани с вкарване на средства в тези държави, от които произхождат мигрантите, установяване на що-годе демократично управление така, че да не се крадат средствата, няма как да се намали сериозно, да се редуцира този мигрантски поток и той ще продължава да ни тревожи.