Проф. Георги Михайлов от БСП, който е и водач на листата на "БСП за България“ в Кърджали, в интервю за сутрешния блок "Добро утро, България" на Радио "Фокус"

Проф. Михайлов, как сте? Как върви предизборната кампания на партията ви?

Предизборната кампания взе да върви много интензивно, остават по-малко от 10 дни до края на кампанията. Всеки от нас е ангажиран с регионите, в които участва в тази кампания, така че да питате политици как върви кампанията, винаги ще ви отговорят, че с всички свои сили работят за успеха на своята партия. Това е краткият отговор.

Какво ви казват хората от Кърджали, с които се срещате?

Много неща ми казват хората от Кърджали, не само на мен, а на всички колеги от листата и на всички участници в кампанията, и те са очевадни неща в Кърджали. Кърджали е един благословен край на родината, този изключителен климат, с изключителен релеф, с изключителни възможности за развитие на туризъм, за развитие на зеленчукопроизводство, въобще на различни видове аграрни производства да ги наречем, с традиции в областта на рудодобива. Вчера видях нещо уникално в Кърджали, един завод, който се намира на четвърто място в света, и той е абсолютно роботизиран завод, даващ работа на 600 души, за производство на хидравлични елементи за всички клонове на световната промишленост – от кораби до автомобили, трактори, багери. Но той дава на 600 души, а върху 3000 кв. км живеят 150 000 души. Това означава по-малко от 5 човека на квадратен километър. Това означава ужасяващата дума, а тя е характерна не само за Кърджали и Кърджалийска област, а и за Североизточния регион, за Южния централен регион на България, за Югоизточния регион на България – обезлюдяване. Това е основният проблем на Кърджали, тъй като с прекъсването на субсидиите и отглеждането на тютюна, за последните 10-12 години огромно количество хора са напуснали този регион и са потърсили своето препитание в чужбина. И това е въпрос, който е от национално значение, защото ако ние не върнем хората по населените им места, по техните родни места, то България ще продължи да се обезлюдява. България не е София, България не е Варна, България не е Бургас – България е цялата ни територия. И хората, които искат да управляват тази страна, трябва да се обърнат към проблемите й.

Другите сериозни въпроси, освен обезлюдяването в Кърджалийска област, това е инфраструктурата. Там минава Коридор №9 – най-дългият транспортен коридор в Европа, който тръгва от Хелзинки и завършва в Александруполис, който е изключително важен в момента във връзка с напрежението в Черноморския регион. Ако видите на какво прилича "Маказа“, открит преди години, ако видите на какво прилича пътят между Хасково и Кърджали, ако видите, че Кърджали няма околовръстно шосе, вие ще разберете, че тези хора, които са управлявали до момента, да не казваме колко години, че те и за това се обиждат – че не са били 12, а били 10, не са направили абсолютно нищо. В Кърджали няма една спортна зала, за която сега обвиненията се хвърлят върху хора, които са били седем месеца в управлението. А тези неща – околовръстен път в Кърджали, стандартизираният транспорт на Коридор №9 в участъка му в Кърджалийска област, околовръстното и въобще всичко, което трябва да се направи за хората там, е обещавано, обещавано. Даже аз намерих дебати от 2017 г., от началото на предизборната борба за 44-то Народно събрание – кой какво е обещал, кой е управлявал, кой е лидерът на управляващата партия в този регион, каква позиция е заемал и какво се е случило. Нищо не се е случило. И затова хората разбира се, че търсят своите решения на проблемите и всички политически партии, вместо да се замерят с обвинения една друга кой е повече католик от папата, както казват хората, трябва да се обърнат към проблемите на всеки регион в страната. Това не касае, разбира се, само Кърджали.

Как БСП ще се бори за работещата здравна система, след като вие сам сте казвал, че има източване на средства от здравеопазването, свързано с големи финансови интереси и лобизъм? Една друга много важна тема – здравната тема.

Здравната тема е много важна, но тя в тази много тежка икономическа, енергийна, геополитическа и национална политическа криза остава, незаслужено, малко встрани от интересите на политиците. БСП има много подробна, много ясна платформа, програма за решаване на проблемите в здравеопазването в стратегически план, не в тактически краткосрочен план, и тази програма включва няколко основни опорни репера. Това е внимателна оценка и след това промяна, основна промяна на финансирането и управлението на здравната система, защото и Световната банка, и Световната здравна организация години наред обръщаха на българските управници внимание, че България се намира – кой знае защо – на първо място по брой болници на глава от населението в Европейския съюз, кой знае защо на първо място по брой легла в страните от Европейския съюз, а на последно място по показатели за здраве. Тотален дебаланс.

Да, доста интересно е това.

Тотален дебаланс между болнична и доболнична помощ. Всеки здравомислещ професионалист в здравеопазването знае, че над 90% от пациентите могат да бъдат лекувани в доболнични условия. У нас това е тотално сбъркано. Т.е. първият основен репер на БСП е след внимателна оценка, но тя не може да се точи във времето безкрайно – тя е оценка на медицински дейности, оценка на медицински труд, да бъде извършена след дискусия в обществото, след дискусия между политическите партии промяна в модела на финансиране и управление на здравната система. На второ място, не по-малко важно – това е въпросът с кадрите. Ето, и вчера излязоха данни, които са потресаващи. Огромната част от българските специалисти по здравни грижи, както хората ги наричат с любов – медицински сестри, които работят в здравната мрежа, са в пенсионна възраст, над 60 години. Лекарите са застаряващи, средната възраст на лекарите в България е над 55 години, защото специалистите по здравеопазване масово напускаха страната в последните десетилетия, масово напускаха страната. И това е свързано с липсата на финансови стимули, липсата на кариерно израстване. И ние имахме сериозни точки още в споразумението си още от ноември месец, преди създаването на правителство, но БСП изрази своето абсолютно недоволство, че ако има област, в която не се проведе сериозна политика на реформи, дори за такъв кратък период, какъвто бяха тези седем месеца, защото като лекар да ви кажа, те не са и с дължината на една бременност, седем месеца – една бременност е девет месеца, знаят всички българи, – то дори за тия седем месеца БСП официално изрази в парламента мнението си, че проблемите в здравеопазването не бяха заявени като възможност за решение. И единственият напредък, който се постигна в областта на здравеопазването, беше по отношение на електронното здравеопазване. Там действително коалицията направи усилия, постигна резултати. Дано тези резултати до края на годината вече да бъдат ясни и видими, но всички останали направления и този, за който ви говоря – за кадрите, не получи своето разрешение и даже стъпки към неговото разрешение.

На трето място – това е лекарствената политика. Не може 10 000 населени места да нямат аптечни пунктове, не може българската реимбурсна листа, т.е. участието на държавата в компенсирането на лекарствените продукти, да бъде в полза на българските граждани да е най-късата в Европа. Не може децата до 14 години родителите да плащат за техните лекарства. Затова ние предлагаме конкретно сега, веднага безплатни лекарства за децата до 14-годишна възраст. И не на последно място – майчино и детско здравеопазване. Всички досега се упражняваха, след като БСП извади тази тема за Национална детска болница, за ефективно здравеопазване, за решаване на проблемите на детската смъртност. Всички се упражняваха върху решенията за детска болница, кой от кой по-нескопосано като администратори. Сега също въпросът виси в пространството, никой не се сеща даже за него. Виждам в един материал, че е прекъснат договора.

Един път беше прекъснат с т.нар. консорциум, с гръмкото име консорциум, който нищо не направи за строежа на детската болница, но чиито ръководни тела на консорциума гълтаха огромни заплати години наред назад. И българските майки с основание питат какво се случва с Националната детска болница, така ли България в ХХІ век ще остане като единствената държава в Европа, която няма Национална детска болница, която да решава най-тежките проблеми на подрастващите. Всичко това, тези четири репера, за които ви споменах току-що – финансиране и управление на здравеопазването, кадри, лекарствена политика, детско здравеопазване, са основата на програмата на БСП и затова тя знае накъде трябва да върви българското здравеопазване.

Проф. Михайлов, оптимист ли сте, че ще излезем от тинята?

Е, вижте сега, аз като лекар такива бомбастични фрази – ние сме в тинята, ще излезем ли от тинята… Светът е затънал в много проблеми. На времето един американски президент каза нещо, още преди 15 години, което се оказа много пророческо: В света съществува криза на доверието. Хората нямат доверие на своите управници.

Защо?

И тук задкулисието в България употреби и управлява и в момента – задкулисието казвам, не политическите партии, а задкулисието, което има огромно влияние върху политическия живот в България, употреби огромни усилия в тези две години да разцепи българския политически живот, да извади партии фантоми, да ги пусне на политическата арена, да се провалят, само и само да няма никакви съществени промени във всички сфери на социалния, политическия, икономическия живот, за да може в тази мътна вода да се лови едра риба. На това трябва да сложи край българският народ и българската политическа класа, която е призвана да отговори на изискванията на българската нация.