За високите цени на зимните ни курорти ще си говорим сега. Казвам добър ден на проф. Румен Драганов от Института за анализи и оценки в туризма. С колегата от Смолян Нели Гергьовска си говорихме за цените в Пампорово и останахме много изненадани как четиричленно семейство, без да нощува в Пампорово, трябва да плати около 1000 лева, за да може да се нахрани, т.е. да обядва там, да наеме екипировка, да се качи на лифт и евентуално да си вземе и ски учител. Искам да ви попитам, в социалните мрежи гръмнаха постове, снимки, мнения за цените в ресторантите на зимните ни курорти. Получихме информация от Пампорово – защо цените на зимните ни курорти са за поредна година толкова завишени?  

Общо взето ските са скъп спорт, ако мога от тук да започна, тъй като така или иначе вие виждате, че само дневната карта е 90 лева. Вие казвате четиричленно семейство – 1000 лева. Аз не знам за колко време ги е похарчило тези пари.  

За един ден.  

За един ден – значи 250 лева на човек. Почти половината от парите, 100 лева, отиват за лифт картата и съоръженията, които са там, след което останалата част била за ски учител, което също цената е някъде от порядъка на около 50 лева на ден, и храната, която е… както казват, са платили явно, че още по 100 лева на лице на ден. Ястията, когато погледнете едно меню, в който и ресторант да влезете и в София, и в Пловдив, и във Варна, ами там са 7 лева, 11 лева, 20 лева – за едно ястие става въпрос. Така че аз не съм изненадан от 250 лева на ден в зимен курорт при тези цени за четиричленно семейство, още повече, че освен това това семейство има разходи за път, които са около 250 лева, екипите на едно лице струват от порядъка на около 3000-3500 лева.  

Това – ако си ги закупим.  

Коренно различно е да си купите едни бански с две половинки, отколкото да си купите цяла екипировка, която е дишаща, вземете костенурки, подлакътници, наколенки. Ако вземете електронно устройство което трябва да бъде на гърдите ви, за да се определя вашето местоположение при лавина, ако вземете раница, която е с отварящ се балон, за да се спасите при такива условия, всичко това са хиляди левове.   

Да, така е, но не говорим само за това да отидеш и да спортуваш, а просто да се забавляваш. Нормално е всяко дете, когато отиде на ски курорт, да иска примерно да кара с другите си връстници, с тези пингвинчета, за да се задържат, да се научат. Средностатистическият българин – знаете какви са заплатите в България, не може да си го позволи това. Не трябва ли да има някаква регулация на цените там? 

Ами вижте, аз миналата седмица бях в Пампорово, бях в Стойките, в една база, в която е към университета – тя е научно-изследователска и учебна база. Въобще не съм платил такива цени за престоя си. Така че има две и двеста. Човек може да изкара по един или друг начин. По отношение на цените това, което се получава, въобще не искам да отричам или да казвам каквото и да било. В социалните мрежи се появиха много цени, които са за чай, за парче пиле, за други, които са по пистите, които са в някакви цени в пъти. И сега тук вече, ако трябва да се включа като експерт – ние многократно сме казвали, нашият Институт за анализи и прогнози на информационната среда в туризма към УНИБИТ, че трябва да се създадат т.нар. туристически камари, които да бъдат на база на професионалистите, които са на съответното място, които да бранят доброто си име. Защото сега, когато казваме невъзможно скъпо, безконтролни цени, няма кой да ги проверява – всичко това влияе негативно на имиджа на който и да е курорт.  

Точно така, да.  

И тук, който и курорт да споменем в България, той страда от същия този порок, независимо дали е зимен или летен. Но това, което се случи, предлагането на това да се направят туристически камари от професионалисти, удари на камък в две посоки. От една страна държавата в лицето на Министерството на туризма не иска да се откаже от това да прави несвойствената за държавата работа, наречена категоризация на туристическите обекти. Оставям колко безсмислено е това и колко далеч в миналото, при положение че съвременните търсачки дават оценка на база на записванията на всеки един. И вие, като влезете в която и да е търсачка, вие горе виждате, в горния десен ъгъл, 8,7, 9,3, т.е. рейтинга, който ви дават хората, които участват в записванията на цените за курортите.   

Да.  

От друга страна, ние явно като страна не сме стигнали онова ниво на професионализъм в България, в професионалистите в туризма, които да бъдат достатъчно самостоятелни и решителни, за да могат да направят своя гилдия.Така, както е във всеки един планински курорт, ако погледнем, ако тръгнем от тук на запад и минем през СърбияНадявам се следващия път, когато се чуем, да сме с позитивни новини.  , през Австрия, през Швейцария, през Франция. Ние навсякъде виждаме едни много строги организации, които контролират бранша, които правят така, че да няма създаване на недоволни туристи. Вие там взимате една карта – вярно, за 200 лева на ден, но имате 500 км писти, имате всякакви други условия, които са направени. И там някой да се появи и да ви продава чай на някакви цени-фантасмагории, или пиле, или нещо, или някой да каже "Това е невъзможно да се появи“, просто местната браншова организация веднага отрязва всякаква такава възможност. Но ние нямаме ниво на професионализъм в туризма, което да мисли за създаването на туристически камари все още, за съжаление. Нашето предложение с цялото законодателно устройство на това как да изглежда защитата на доброто име където и да било, отново казвам, и на планина, и на море, в момента не среща разбиране именно поради тая причина – липса на достатъчно професионални кадри, които да могат да бранят своето добро име.  

А дали някога ще го достигнем това ниво?  

Ами би трябвало да се постигне. Ние сега сме разделени от две неща. От една страна имаме някакви инвеститори в туризма, които влагат някакви пари и съответно влагат цялото си желание за печалба по някакъв начин.   

Да.  

Едните строят, продават и изчезват, другите строят и очакват ден година храни, като ударим някого в цената, ще си избием инвестицията. И имаме трети, които са инвестирали, които правят всичко, за да привлекат туристите, които са изпилили цените до нула, за да може да има туристи. Туристите идват в техните хотели, но когато излязат отвън, ги чака таксиметров шофьор, който им иска някакви фантастични суми. Оттам нататък, като тръгнем по поляната или по плажа, всякакви, които са си измислили каквито искат цени без никакъв контрол, и съответно доброто име на който и да е туристически курорт е уронено. И ние сега като слушаме и от вас, но ще дойде лятото, ще слушаме за всеки един от морските курорти – съобщенията в социалните мрежи са копи-пейст, едни и същи, едни и същи.   

Да, от години.  

Кой да брани, кой да брани, освен браншът, кой да брани, освен местната гилдия, местната камара на професионалисти? И затова казваме: а къде са тези професионалисти? Ами когато ги няма тези професионалисти, няма организации, няма камара, няма защита на доброто име, няма отстояване на лоялност към клиента така, че той да се чувства добре, и да чуваме онези съобщения от българи, които отиват на ски в Италия, в Австрия, във Франция и къде ли не и казват "Ние непрекъснато ходим там, но има лоялност“. Когато влезете в хотела, знаете точно каква е цената, като отидете на пистата, знаете точно каква е цената и какви са услугите и няма никой да ви излъже с 1 стотинка или 1 цент където и да било по маршрута.   

Да, точно така. Много ви благодаря за този разговор, проф. Драганов.  

Благодаря и аз.  

Надявам се следващия път, когато се чуем, да сме с позитивни новини.  

Дано!