Трябва да има политическо жертвоприношение за съставянето на кабинет. Но то следва да е видимо, всички да знаем, че се е състояло. Това заяви вицепрезидентът на Атлантическия клуб в България Елена Поптодорова в ефира на предаването "Денят на живо с Наделина Анева" по NOVA NEWS.

Бившият посланик на страната ни в САЩ смята, че Христо Иванов е готов на такава сериозна крачка и на компромис, защото именно той е успял да съхрани умерения политически език.

"Мисля, че с "Възраждане" към момента няма условия за разговор. Това е партия, която иска да върне България назад, да я изтръгне от нейното вече естествено битие на член на Европейския съюз и НАТО", коментира още Поптодорова. И допълни, че Корнелия Нинова също едва ли е готова на "жертвоприношения" в името на формирането на стабилен кабинет.

Според нея, каквото и да се случва в политическия ни живот, партиите не бива да се самоунищожават. "Ако се заличи партийното, това също е огромен риск за демократичния процес. Ще се получи някаква амалгама, в която не е ясно кой кой е. Като чуя "няма ляво, няма дясно", започвам да се тревожа", каза още Поптодорова.

Според нея Росен Плевнелиев и Соломон Паси ще се справят с ролята си на медиатори при преговорите за формиране на правителство. Идеята бе лансирана във вторник от ГЕРБ, които заявиха, че ще изпращат контактни групи, които да търсят допирни точки между отделните формации.

"Що се отнася до Русия, за нея трябва да се говори спокойно. Всичко по темата трябва да бъде изложено не с агресия, а с факти", каза още Поптодорова.