Огнян Георгиев, спортен коментатор и основател на YouTube-канала "Спортната джунга" за загубата на Благой Иванов-Багата в най-популярната ММА верига в света - UFC, пред Георги Куситасев за "Спортът във Фокус" на Радио "Фокус".

Здравей, Оги. За съжаление, станахме свидетели на четвърта загуба в кариерата на Благой Иванов – Багата в най-популярната ММА верига в света UFC. Ти коментира срещата, а и цялата гала от българска страна. Как видя двубоя и кое реши мача в полза на поляка Марчин Тибура?

Мачът беше много равностоен и както отбеляза и Росен Димитров в интервюто си след мача за YouTube-канала "Спортната джунгла“, една единствена грешка реши крайния изход. В началото на третия рунд полякът успя да събори Благой Иванов, българинът не можа да се изправи до края на рунда и след като взе този трети рунд, полякът спечели в съдийските карти. До момента резултатът беше равен, по един рунд за двамата и ако Багата беше съумял да играе така, както го направи във втория рунд, щеше да вземе мача, но за съжаление беше изненадан от събарянето на Марчин Тибура.

Фенове коментират, че този противник е бил най-слабият за родния боец до момента във веригата, въпреки че Тибура записа седми успех от осем срещи в UFC, което е впечатляващо. Защо мислят така феновете и ти на какво мнение си?

Не съм съгласен с феновете. Както и ти отбеляза, да направиш седем победи в осем мача в UFC е много силно постижение. Изключително малко бойци могат да се похвалят с подобна положителна серия, да не говорим в тежка категория, където един удар решава всичко. Почти няма бойци, които да са направили толкова много победи за подобен период от време. Тибура е доста класен от много години, той е в топ 15 на ранглистата, играл е с почти всички най-добри в тази категория и в момента се намира във възход. Лично аз няма да се изненадам, ако го видя още в следващия мач срещу някой от "Топ 5". Той поиска да се бие с Жаирзиньо Розенструик след мача, така че една победа със сигурност ще го нареди сред претендентите за титлата. Със сигурност не е от най-слабите съперници на Багата и сами видяхме, че беше преодолим, което означава, че Багата не е чак толкова далече от елита на тежката категория в UFC. Просто малко повече фокус може би му трябваше в третия рунд.

Със сигурност си гледал и коментирал предходните срещи на Багата във веригата. Имаше ли промяна в състоянието му във физическо естество?

Да, на мен ми направи положително впечатление. Кондиционно беше по-добре подготвен, защото видяхме и през първия, и през втория рунд поддържаше доста по-високо темпо, отколкото в предишни негови срещи. Отново се задъхваше, но това е една от слабите му черти, кондицията. Този път беше поработил малко повече и причината за това беше, че за разлика от предишни мачове, този път беше без контузии. Знаете, че той направи шест, седем, може би и повече операции на колената си, и на двете. Има проблеми с менискуси и на двете колена и точно това му пречи да прави пълноценна подготовка, включително и за предишния му мач срещу Маркос Рожерио де Лима, който беше под въпрос, самият двубой. Багата не тренираше тогава две седмици точно заради травма в коляното, но реши в крайна сметка да се бие. Спечели тогава, трудничко, но все пак победи. Сега вече е здрав и дано продължава да тренира на високи обороти, защото това оказва огромно влияние върху неговото представяне във всеки мач.

В крайна сметка заслужено ли полякът стигна до успех в срещата с Багата?

Ключът беше в първия рунд, тъй като Багата спечели втория, Тибура взе третия. Първият беше супер оспорван, но може би Марчин Тибура беше малко по-разнообразен, по-постоянен, през целия рунд се опитваше да прави атаки, докато Багата натисна във втората половина на рунда, тогава имаше хубави изяви. Принципно на Благой Иванов първият рунд винаги му е много слаб, такъв му е начинът на игра, влиза по-бавно в мача и за съжаление, този първи рунд също му коства загубата.

Имаше ли промяна в нагласата на българина за този двубой спрямо предходните му битки, промяна в начина на игра и въобще подготовката?

Стилът му е приблизително един и същ. Той разчита най-вече на бой в стойка, на хубави боксови комбинации и тежки юмруци. По отношение на подготовката този път той беше без треньор. Хавиер Мендес, който обикновено идва поне за седмица в Лас Вегас, за да се готви с Багата, сега известният специалист отиде с Ислам Махачев в Австралия, тъй като руснакът ще защитава в ранните часове на неделя своята титла срещу друг шампион – Алекс Волкановски, който идва от долната категория. Това може би също беше един от проблемите за Благой Иванов, защото той нямаше ММА треньор в своя ъгъл. В ъгъла му бяха Родни Крайслер, който е боксов треньор, Краси Младенов – елитен ММА състезател, и Глен Амадор, който е приятел на Багата. Всъщност той нямаше нито един треньор по ММА, който евентуално да му каже преди началото на третия рунд, че полякът може и да потърси събаряне на земя, тъй като в миналото Тибура много често е използвал граплинга, борбата, за да взима предимство над своите съперници.

Очаква се скоро да бъде обновена ранглистата в UFC. Ще изпадне ли Багата от "Топ 15"?

По принцип изпадането става, когато някой друг боец направи добро представяне и измести друг, който е изгубил. Така че в този случай трябва някой друг от тежка категория да направи нещичко, за да извади Багата от "Топ 15". Багата реално не загуби толкова убедително, мачът беше на кантар. Надявам се, че ще остане в "Топ 15", защото когато си в такава позиция, е много по-лесно да си намериш съперници от по-високо ниво, тези, които имат, както обичат да казват и самите бойци, цифричка до името, което означава всъщност, че си в "Топ 15". Надявам се да не изпадне и се надявам колкото се може по-скоро да направи следващ мач, не да чака една година, да речем, както беше сега. Не беше играл осем месеца, преди това две години не беше играл, отново заради контузиите. Затова е много, много важно той да има по-бързичко мач и да се докаже, за да запази мястото си в "Топ 15".

Мисля, че пред теб в интервю за YouTube-канала "Спортната джунгла“ Багата каза, че е разбрал за мача с Тибура в края на годината, на 2022 г. Стигнаха ли месеците за подготовка до двубоя и според теб, ако имаше още поне месец, щеше ли да изглежда по различен начин в октагона българинът?

Може да се каже, че допълнително време винаги е плюс. Месец и половина е сравнително добър период за UFC бойците. Ставали сме свидетели на много по-кратки предизвестия. А и Багата не е в позиция да отказва мачове, още повече когато му предлагат да се бие срещу съперник, който е в "Топ 10" – Тибура е на десета позиция в ранглистата, така че това е златна възможност. Една победа го пращаше в "Топ 10", а от там до мач за титлата остават две победи. Така че нямаше как да откаже тази среща и самият кой каза, че е имал време за подготовка, така че мисля, че е ОК това като фактор.

Това ли беше може би последният мач на Багата в UFC? Знаем, че има договор за още няколко срещи, но дали ще ги изпълни? И въобще, как виждаш бъдещето на Багата?

О, разбира се. Доколкото го познавам, него страшно много го зареждат загубите. Започва да тренира още по-здраво, иска да се докаже. Има още два мача по договор. Той си живее в Лас Вегас, така че там винаги е на разположение. Знаеш, че по-голямата част от гала вечерите на UFC се правят в APEX комплекса – място, което е, дето се казва, на един хвърлей разстояние от мястото, където самият Благой живее. Освен това той прави интересни мачове, така че мисля, че ще му дадат още шансове. Важното е да се възползва от тях, защото ако се вгледаме в неговите досегашни седем мача в UFC, ако не броим дебюта му срещу Жуниор Дос Сантос, когато отново беше контузен, всички останали битки са много равностойни. Няма нито една, в която да кажем, че той е спечелил убедително или е спечелил убедително. 

И един финален въпрос. След напускането на UFC на шампиона Франсис Нгану, кой ще го наследи при най-тежките според теб?

Сега очакваме битката за титлата между Джон Джоунс и Сирил Ган – мач, който всички фенове се надяват, че ще бъде голямо зрелище. Тук голямата въпросителна е какво е състоянието на Джон Джоунс, дали ще може да покаже онази игра, с която той беше доминиращ фактор в лека-тежка категория. Не трябва да забравяме първо, че той отсъства много дълго от октагона. Освен това не знаем как ще се представи в тежка категория, там нещата са по-различни, ударите са по-тежки. Всички смятат, че неговата бързина ще бъде голям плюс. Но не трябва да забравяме освен това, че и Джон Джоунс не беше чак толкова убедителен в последните си мачове, когато защитаваше титлата в лека тежка категория. От друга страна, Сирил Ган беше много близко до това да стане шампион, да победи Франсис Нгану. Знаете, че ако в последните рундове не беше съборен на земята от Нгану, той се представяше много добре и беше близко до това да стане шампион. Така че мачът е 50 на 50 и всички фенове съм убеден, че нямат търпение да гледат битката и да разберат кой ще е новият крал в тежка категория.

Георги КУСИТАСЕВ